Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!

Școala altfel

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!

Moto: „Un cuvânt este un arbore. Că s-a născut pe pământul țării, ori a căzut ca o sămânță din lumea altora, un cuvânt este până la urmă o făptură”.

Am început azi un... altfel de școală! Alt conținut, altă atitudine, alte forme de activități, altă atmosferă, alt liant școală – elevi - părinți... Cât de bogate vor fi roadele, vom realiza fiecare dintre noi la sfârșitul acestei săptămâni și...în timp!
Împreună cu micuții mei am deschis această săptămână cu o activitate dedicată „Zilei internaționale a cărții pentru copii și tineret”. De ce-am ales o astfel de activitate? Pentru a sensibiliza iar și iară copiii asupra importanței lecturii în viața fiecăruia dintre noi, cartea fiind un nesecat tezaur al spiritului călător peste timp, ea pregătind de fapt viitorul, îndemnând semințele să rodească...
Ce ne-am face fără poveștile copilăriei? Am fi mai săraci, de bună seamă, iar sufletul ne-ar fi pustiu și gol... Apoi, cartea este cea care ne învață să vorbim, care deschide calea către o curgere lină de ape prin rostirea frumoasă și corectă a dulcelui grai românesc... Cuvântul ne duce de mână spre cel dintâi cântec de leagăn, spre primul pas până la pragul casei părintești, primul pom înflorit... Creștem împreună cu el și fără el, cum am putea cânta copilăriei, pământului străbun...? Fără el, nu l-am fi cunoscut pe Nică și ale sale năzdrăvănii pe ulițele Humuleștilor, nu l-am fi știut nici pe copilul visător rătăcind pe potecile codrilor de la Ipotești, nici vioara celui ce avea să devină peste ani marele Enescu, nici coloana lui Brâncuși, albastrul de Voroneț și atâtea alte minuni... de la noi sau de pretutindeni...
Dimineață, m-am îndreptat cu sufletul strâns spre școală la gândul că vor fi 4 ore lungi, pe care nu voi găsi cu ce să le umplu, că poate interesul copiilor va fi scăzut și doar ne vom chinui într-o lungă așteptare a sosirii clipei când ne vom îndrepta spre casă... Doamne, cât m-am înșelat! Și cât de crud s-a dovedit a fi încă o dată timpul, trecând foarte repede, înainte ca noi să terminăm tot ce-aveam de spus...
Am început cu o mini expoziție de carte, la amenajarea căreia copiii și-au adus contribuția prin prezentarea volumelor din biblioteca proprie și toți au fost nerăbdători să răsfoiască cărțile colegilor, să savureze noutățile... Am continuat apoi cu un concurs intitulat: „În lumea basmelor”, concurs la care au participat toți, având de recunoscut personaje, povești, la sfârșitul căruia, cei cu punctajul cel mai mare au fost răsplătiți cu o diplomă... Șirul activităților acestei zile a continuat cu recitări, concurs de ghicitori, desenarea de scene din povești cunoscute sau colorarea unor personaje îndrăgite...
N-am uitat să și citim povești! Sigur, cătinel, cătinel, cu poticneli, cu sudoare, dar cu o ambiție de care nu-i credeam în stare! Sfârșitul zilei ne-a lăsat deopotrivă în suflet, bucurie și regret. Bucurie - că pentru o zi am călătorit într-o lume minunată, plină de farmec, și regret - că până la urmă timpul „a fugit” pur și simplu! Copiii mei mi-au dat azi încă o dată certitudinea faptului că abia în situații deosebite putem cunoaște puterea omului de a-și depăși limitele...
Sper din suflet ca zilele următoare să fie la fel de împlinite ca ziua de azi (luni, 2 aprilie 2012), iar activitățile pe care de comun acord le-am ales, să fie o pregătire a sufletului pentru sfinte și dragi sărbători, așteptate de fiecare dintre noi cu nerăbdare, cu bucurie, cu tihnă în casa sufletului...cu credința că aripa clipei va face să înflorească emoția ce leagănă bobocul spre înflorirea ramurii... (Cotro Ana)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:52 Ora de vară a Europei de Est