Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Locul religiei este în școală”

Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă (de la Oradea)

„Locul religiei este în școală”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec – episcopul ortodox al Oradiei, vineri (6 aprilie 2012), s-a încheiat cea de-a IV-a ediție națională a Olimpiadei de Religie Otodoxă găzduită de municipiul de pe Crișul Repede.

Dacă deschiderea a avut loc la Catedrala cu Lună, ultimul gong a bătut la Teatrul de Stat „Regina Maria”.
Ne consolăm cu ideea că am organizat și găzduit la cote înalte cea de-a patra ediție națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, după cum ne-au spus-o verde în față cei doi președinți ai Comisiei centrale (naționale), conf. dr. Vasile Timiș și inspectorul general Cătălin Pâslaru.
Dl inspector școlar general Dorel Luca a mulțumit Primăriei Oradea, O.T.L.-ului, Consiliului Județean, D.S.P.-ului și Inspectoratului Județean de Poliție pentru sprijin și a încheiat consolându-ne lamentabil: „Cu toții sunteți câștigători!”
Președintele Comisie centrale, dl Vasile Timiș, a trăit momente de sărbătoare în municipiul Oradea. „Am avut de învățat unii de la alții”. Și ne-a dat exemple concrete: Oradea și spiritualitatea orădeană. „Am învățat ce înseamnă echilibrul, să-ți asumi valorile europene. Subiectele au fost foarte exigente. Avem ce învăța și de la elevi, iar ei de la cel de Sus... Ne-ați făcut o sărbătoare frumoasă!”
Președintele executiv, dl inspector general Cătălin Pâslaru, a declarat că are un sentiment de mulțumire, felicitând organizatorii, în frunte cu părintele inspector Florin Negruțiu, Comisia centrală, Episcopia și Școala „Dacia”; referindu-se și la olimpiadă, a ținut să ne asigure că va spune și altora faptul că „locul religiei este în școală”, apropo de toate ideile ce se vehiculează, legate de scoaterea religiei din școală. Și a mai cugetat dl președinte faptul că transportul olimpicilor este gratuit, iar banii pe care îi vor primi premianții să-i direcționeze pentru cărți.
Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, ca și la deschidere, continuă  să ne laude orașul (european), mulțumind celor care ne-au ales să găzduim olimpiada. Domnia sa a ținut să ne îndemne ca la ieșire să zăbovim în hol vizitând expoziția specială organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe, cu obiecte și colecții personale foarte prețioase cu care românii își împodobesc casa, multe dintre exponate au peste 100 de ani vechime – „exponate unicat pe care patina timpului nu le-a atins; ele aduc parfumul casei de la țară”...
Merituoșii s-au întors acasă cu premii fel de fel, iar alții cu regrete (ca și noi).
„Sunt note mari, dar nu avem premii. Bucuria este că ne-am simțit bine aici”, ne-a declarat prof. Claudia Ivașcu de la Lic. T. „H. Coandă” din Craiova, iar după acordarea premiilor speciale, avea să se bucure alături de Ghiță Andra (din a XI-a) și Vârdol Emanuel (din a XII-a). (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (73 de poze), accesați Galeria foto: „Locul religiei este în școală”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 19 iunie 2019