Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Goga altfel”

La Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita

„Goga altfel”

Ploile dulci de primăvară, soarele cald și binevoitor, zilele mai blânde și mai lungi ne-au trezit deja la viață și ne-au adus tinerețe, voioșie și culoare. Această lună a sărbătorilor a început și pentru noi cu o binecuvântată mireasmă de renaștere și bucurie.

La 1 aprilie, ziua patronului nostru spiritual, Colegiul Național „Octavian Goga” a sărbătorit un an de fuziune a învățământului românesc integrat. Un an de când cele două instituții marghitene de tradiție (școala gimnazială și colegiul național) s-au unit pentru a furniza un program educațional mai puternic, mai unitar, mai performant, un an de acomodare dar și unul de realizări și mari împliniri. Credința noastră împletită cu experiența și înțelepciunea dascălilor implicați în sistem ne dă curajul să spunem că deși tineri, suntem ambițioși, curajoși și puternici. Prin urmare, săptămâna trecută, programul educațional „Școala altfel” a coincis cu sărbătoarea noastră particulară - „Zilele școlii” și totodată, la fel cum ne-am obișnuit de șase ani încoace, cu una dintre campaniile promovate cu această ocazie de colegiul nostru – „Campania antiviolență”. Programul propus de către conducerea instituției a fost unul complex, util, interesant și interactiv, implicând în întregime efectivul de copii și profesori. În prima zi am asistat la un program festiv început cu un „Te Deum” oficiat de prelații orașului nostru, continuat cu depunerea de coroane la statuia lui Octavian Goga pe versurile imnului școlii și al țării intonat de elevii colegiului. Programul a continuat cu o marcantă întâlnire între elevi și patru persoane private de libertate de la Penitenciarul Baia Mare, oameni care au acceptat să-și transforme experiența negativă de viață într-una educativă. Apoi domnul avocat Cristian Bălăneanu ne-a informat despre consecințele penale pe care le pot avea actele de violență chiar și asupra minorilor, iar domnul doctor chirurg Sorin Tabacu ne-a prezentat, în termeni medicali, care pot fi urmările fiziologice ale unor manifestări de agresivitate fizică. În celelalte zile, printr-o activitate circulară, fiecare clasă a participat la două zile de întreceri sportive, confruntări de fotbal și handbal între echipele de băieți și fete ale claselor, sub îndrumarea catedrei de Educație fizică și sport. Altă zi a fost dedicată activităților de igienizare și ecologizare a „Parcului Goga”, unor activități de orientare turistică în domeniul Ocolului silvic din apropierea orașului sau a vizionării unui spectacol de teatru - „Baltagul” - pus în scenă de actorii Teatrului de Stat Oradea. Într-o altă zi elevii au participat la  „Marșul antiviolență” desfășurat pe străzile municipiului sub atenta supraveghere a profesorilor coordonatori, a diriginților și a forțelor de ordine. Aici elevii au putut atrage atenția cetățenilor prin scandări, bannere, pancarte, baloane sau tricouri imprimate cu privire la necesitatea impetuoasă de a renunța la violența din viața socială sau personală. După marș, elevii claselor de gimnaziu au vizionat un film educativ antiviolență realizat de Poliția română, iar cei din clasele de liceu, un film artistic tematic - „Human Traffiking”, despre realitatea violenței umane dusă la extremă.
După o săptămână de activități și implicare intensă putem trage câteva concluzii generale foarte optimiste: trebuie să remarcăm voioșia și bucuria cu care am participat cu toții la sărbătoare, apoi extinderea cunoștințelor și a experienței de viață a elevilor prin informațiile asimilate, prin întâlnirile remarcabile la care au luat parte. De asemenea este de salutat implicarea plenară a acestora în  programul extracurricular oferit, în activitățile interactive, particularizate și adaptate mediului social și geografic în care trăim. Așteptăm activ și următoarea sărbătoare. Vivat academia! (Bota Cristian)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Goga altfel”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 octombrie 2019