Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Festivalul Pascal de la Grupul Școlar „George Barițiu” din Oradea

„Lumina Învierii” la

Festivalul Pascal de la Grupul Școlar „George Barițiu” din Oradea

În apropierea marii sărbători creștine a Învierii Domnului, „sărbătoarea sărbătorilor și praznic al praznicelor, revărsare de bucurie”, copiii din învățământul special și special integrat și-au exprimat această bucurie în cadrul Festivalului Pascal „Lumina Învierii”, organizat de Grupul Școlar „George Barițiu” din Oradea, cu sprijinul doamnelor directoare Alina Vese și Marcela Todică.

Sărbătoarea Sfintelor Paști este chemarea la bucuria pe care au avut-o femeile mironosițe și apostolii când L-au văzut pe Domnul în ziua Învierii Sale. Festivalul a prins culoare și viață prin creativitatea și dibăcia elevilor de la școlile: CSEI nr.1 Oradea, CSEI „Orizont” Oradea, CSEI Popești, CSEI Tileagd,  CSEI Satu-Mare, CSEI Șimleul Silvaniei, Grădinița nr.52 Oradea, Liceul Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu” Oradea, Grupul Școlar „Ioan Bococi” Oradea și Grupul Școlar „George Barițiu” Oradea.
Festivalul a avut drept scop: desfășurarea unei activități comune de către elevii din învățământul special și special integrat; oferirea unei posibilități de exprimare și trăire a bucuriei prilejuite de apropierea sărbătorii Sfintelor Paști; cunoașterea și păstrarea tradițiilor creștine.
Festivalul a început marți, 3 aprilie 2012, cu prima secțiune „Atelier de creație”, care a reunit elevi de la toate școlile de profil din orașul nostru. Activitatea s-a desfășurat în capela școlii și în sala festivă. Elevii, însoțiți și îndrumați de profesorii lor, au realizat desene frumos colorate și activități specifice acestei sfinte Sărbători: încondeierea ouălor, pictură, colaje, felicitări, modele din gips cu simboluri religioase.
Toată această activitate creativă s-a finalizat printr-o frumoasă expoziție, jurizată a doua zi.
Și fiindcă un dar al copiilor este puritatea sufletească, în ziua a treia a festivalului, elevii au urcat pe scenă pentru a aduce laudă lui Dumnezeu prin cântări rostite din inimă.
La final, toti participanții au fost serviți cu gustoase bunătăți culinare de post, realizate de elevii școlii „George Barițiu”.
Jurizarea activităților a fost făcută de către: inspector școlar Doina Amalia Gyori, etnograf Crăciun Parasca, preot profesor doctor Dumitru Megheșan și profesorii: Adriana Ficuț, Dana Bănică, Manuela Fazecaș și Felicia Burcia.
„Bucuria exprimată de copiii participanți este o provocare pentru noi și ne îndeamnă la organizarea în viitor a altor ediții”, a apreciat coordonatorul festivalului, profesorul Adrian Cristian Simuț, care mulțumește pe această cale tuturor celor implicați în reușita acestui festival. (Manuela Fazecaș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul Pascal de la Grupul Școlar „George Barițiu” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)