Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Sărbătoare de Dragobete

Vineri, la Liceul de Artă

Sărbătoare de Dragobete

Consiliul elevilor de la Liceul de Artă din Oradea a marcat Ziua lui Dragobete (24 februarie)- sărbătoarea iubirii, organizând o manifestare specifică artiștilor, recital de muzică și poezie, în sala festivă a liceului.


 Ei, artiștii, știu cel mai bine faptul că „muzica este graiul sufletului. Ea stârnește în noi nu instinctele, ci gândurile și sentimentele cele mai profunde, mai nobile și mai alese, și chiar iubire, după cum spunea Rebeca Valicec, prezentatoarea manifestării.
Muzica exprimă ceea ce nu poate fi spus și despre ceea ce e imposibil a tăcea. Ea este o izbucnire a sufletului, este vibrația iubirii pe înțelesul fiecărei inimi”.

Trei secvențe, într-un tot

Spectacolul a fost structurat în trei secvențe (piese de factură clasică, glasul iubirii –în versuri, și piese din folclorul muzical românesc). În prima parte, și-au dat concursul: Sergiu Ghiurău, Bianca Raț, Daniela Ghile, Sebastian Cipleu, Ioana Gligor, Genoveva Iorga, Patrick Negrean, Răzvan Rește, Lavinia Cipleu și Emilia Pantiș. Elevii profesorilor Ana-Maria Bulzan, Adriana Pop, Ionela Pali-Șerban, Aurica Bonțu și Florina Burdaș, au interpretat piese din repertoriul lui Grieg, Mozart, Shumann, De Curtis, Ceaicovski..., acompaniați, la pian, de prof. Andrada Brisc, Anca Barothy, Szabo Mercedes și Bogdan Bohuș (din clasa a IX-a A).
Glasul iubirii s-a auzit pe scenă prin Iulia Mănescu (din XI C, cu „Al doilea prezent”), Andrei Drăghici ( din X A, „Fără tine”) și Alexandru Chirilă (din IX C), „orchestrați” de prof. Iuliana Păcurar.
Piesele din folclorul muzical românesc au fost interpretate de grupul vocal al liceului (format din: Daniela Trifa, Maria Ghitea, Adina Ile, Mihai Jula, Larisa Sotir, Șerban Popa, și Teodora Benea, elevi ai prof. Aurica Bonțu, Adriana Pop și Florina Burdaș). Ei au fost acompaniați de prof. Sorin Miescu, Aurel Hexan, și elevii Raul Buda și Ștefan Roman.
„Interpreții noștri speră ca prin cântecul lor să aducă în sufletul ascultătorilor bucuria, în ajunul unei zile speciale, cum este Ziua iubirii (Dragobetele românilor)”, ne-a mărturisit prof. Florina Burdaș.

Ov. Dan

 

Trimite email

miercuri, 25 noiembrie 2020