Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans

Ieri, la Restaurantul „California” din Nojorid

Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans

Joi, 19 aprilie 2012, la Restaurantul „California” din Nojorid a avut loc conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 „Îmbunătățirea infrastructurii de transport rutier la nivelul rural al zonei transfrontaliere reprezentată de comunele Nojorid și Nagyrabe” (Ruralinfratrans).

„Acest proiect este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, Axa prioritară 1 (Îmbunătățirea condițiilor de bază ale dezvoltării durabile comune în zona de cooperare), Domeniul de Intervenție 1.1 (Îmbunătățirea facilităților de transport transfrontalier), Acțiunea 1.1.1 (Infrastructura rutieră) și are ca punct de plecare nevoia de creștere a accesibilității și mobilității, de realizare a unor drumuri alternative respectiv de reducere a gradului de izolare a unor comunități din mediul rural”, după cum avea să ne precizeze în deschiderea reuniunii directorul general al A.D.I. Zona Metropolitană Oradea, dl Ciprian Barna.
După deschiderea reuniunii, primarii celor două comune partenere, dl Mircea Crainic – primarul comunei Nojorid, respectiv dna Gyarmati Sandorne – primarul comunei Nagyrabe, din Ungaria și-au prezentat comunele, evidențiind câteva date generale reprezentative, cu referire expresă la proiectul Ruralinfratrans.
Referindu-se la rețeaua de drumuri de pe raza comunei Nojorid, dl primar Mircea Crainic a arătat că din cei circa 35 de km, 22 sunt asfaltați, iar în cadrul proiectului actual s-au asfaltat 5,845 km pe drumul comunal 64, sat Apateu – DN 79, lucrare care va fi finalizată înainte de termen, peste vreo 30 de zile (chiar dacă proiectul se încheie în 30 septembrie), după cum avea să ne asigure dna inginer șef Sanda Romocea de la S.C. Drumuri Bihor S.A., grupul de firme „Selina”. La rândul său primarul comunei Nagyrabe, dna Gyarmati Sandorne, a subliniat faptul că din cei 32 de km de drumuri, circa 98 la sută sunt asfaltați, iar în proiect au cuprins construcția unei secțiuni de aproximativ 1   km de drumuri colectoare Vag și Telekhalom din Nagyrabe. În încheierea intervenției sale, doamna primar a lansat dlui primar Mircea Crainic invitația („obligația” – ca să traducem exact) de a participa, sâmbăta viitoare (28 aprilie), la cea de-a VI-a ediție a unui festival de gătit, la care și-au anunțat participarea peste 80 de echipe de maeștri în arta culinară, care vor prepara mâncăruri tradiționale. Festivalul-concurs se va desfășura în imensul și frumosul parc din centrul comunei Nagyrabe. Revenind la „microfon”, directorul general Ciprian Barna s-a referit atât la obiectivul general al proiectului, cât și la obiectele specifice, la principalele rezultate estimate, dar și la bugetul total alocat prin proiect, care este de 1.702.096,80 euro, din care cofinanțarea UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 1.446.782,28 euro (85%), cofinanțarea națională este de 255.314,52 euro (11,16%), iar contribuția comunelor Nojorid și Nagyrabe este de 68.005,20 euro (3,84%).
După conferință, dl primar Mircea Crainic ne-a invitat să vizităm șantierul lucrării de modernizare a drumului comunal 64  de la Apateu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 5 mai 2021