Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans

Ieri, la Restaurantul „California” din Nojorid

Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans

Joi, 19 aprilie 2012, la Restaurantul „California” din Nojorid a avut loc conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 „Îmbunătățirea infrastructurii de transport rutier la nivelul rural al zonei transfrontaliere reprezentată de comunele Nojorid și Nagyrabe” (Ruralinfratrans).

„Acest proiect este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, Axa prioritară 1 (Îmbunătățirea condițiilor de bază ale dezvoltării durabile comune în zona de cooperare), Domeniul de Intervenție 1.1 (Îmbunătățirea facilităților de transport transfrontalier), Acțiunea 1.1.1 (Infrastructura rutieră) și are ca punct de plecare nevoia de creștere a accesibilității și mobilității, de realizare a unor drumuri alternative respectiv de reducere a gradului de izolare a unor comunități din mediul rural”, după cum avea să ne precizeze în deschiderea reuniunii directorul general al A.D.I. Zona Metropolitană Oradea, dl Ciprian Barna.
După deschiderea reuniunii, primarii celor două comune partenere, dl Mircea Crainic – primarul comunei Nojorid, respectiv dna Gyarmati Sandorne – primarul comunei Nagyrabe, din Ungaria și-au prezentat comunele, evidențiind câteva date generale reprezentative, cu referire expresă la proiectul Ruralinfratrans.
Referindu-se la rețeaua de drumuri de pe raza comunei Nojorid, dl primar Mircea Crainic a arătat că din cei circa 35 de km, 22 sunt asfaltați, iar în cadrul proiectului actual s-au asfaltat 5,845 km pe drumul comunal 64, sat Apateu – DN 79, lucrare care va fi finalizată înainte de termen, peste vreo 30 de zile (chiar dacă proiectul se încheie în 30 septembrie), după cum avea să ne asigure dna inginer șef Sanda Romocea de la S.C. Drumuri Bihor S.A., grupul de firme „Selina”. La rândul său primarul comunei Nagyrabe, dna Gyarmati Sandorne, a subliniat faptul că din cei 32 de km de drumuri, circa 98 la sută sunt asfaltați, iar în proiect au cuprins construcția unei secțiuni de aproximativ 1   km de drumuri colectoare Vag și Telekhalom din Nagyrabe. În încheierea intervenției sale, doamna primar a lansat dlui primar Mircea Crainic invitația („obligația” – ca să traducem exact) de a participa, sâmbăta viitoare (28 aprilie), la cea de-a VI-a ediție a unui festival de gătit, la care și-au anunțat participarea peste 80 de echipe de maeștri în arta culinară, care vor prepara mâncăruri tradiționale. Festivalul-concurs se va desfășura în imensul și frumosul parc din centrul comunei Nagyrabe. Revenind la „microfon”, directorul general Ciprian Barna s-a referit atât la obiectivul general al proiectului, cât și la obiectele specifice, la principalele rezultate estimate, dar și la bugetul total alocat prin proiect, care este de 1.702.096,80 euro, din care cofinanțarea UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 1.446.782,28 euro (85%), cofinanțarea națională este de 255.314,52 euro (11,16%), iar contribuția comunelor Nojorid și Nagyrabe este de 68.005,20 euro (3,84%).
După conferință, dl primar Mircea Crainic ne-a invitat să vizităm șantierul lucrării de modernizare a drumului comunal 64  de la Apateu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023