Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans

Ieri, la Restaurantul „California” din Nojorid

Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans

Joi, 19 aprilie 2012, la Restaurantul „California” din Nojorid a avut loc conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 „Îmbunătățirea infrastructurii de transport rutier la nivelul rural al zonei transfrontaliere reprezentată de comunele Nojorid și Nagyrabe” (Ruralinfratrans).

„Acest proiect este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, Axa prioritară 1 (Îmbunătățirea condițiilor de bază ale dezvoltării durabile comune în zona de cooperare), Domeniul de Intervenție 1.1 (Îmbunătățirea facilităților de transport transfrontalier), Acțiunea 1.1.1 (Infrastructura rutieră) și are ca punct de plecare nevoia de creștere a accesibilității și mobilității, de realizare a unor drumuri alternative respectiv de reducere a gradului de izolare a unor comunități din mediul rural”, după cum avea să ne precizeze în deschiderea reuniunii directorul general al A.D.I. Zona Metropolitană Oradea, dl Ciprian Barna.
După deschiderea reuniunii, primarii celor două comune partenere, dl Mircea Crainic – primarul comunei Nojorid, respectiv dna Gyarmati Sandorne – primarul comunei Nagyrabe, din Ungaria și-au prezentat comunele, evidențiind câteva date generale reprezentative, cu referire expresă la proiectul Ruralinfratrans.
Referindu-se la rețeaua de drumuri de pe raza comunei Nojorid, dl primar Mircea Crainic a arătat că din cei circa 35 de km, 22 sunt asfaltați, iar în cadrul proiectului actual s-au asfaltat 5,845 km pe drumul comunal 64, sat Apateu – DN 79, lucrare care va fi finalizată înainte de termen, peste vreo 30 de zile (chiar dacă proiectul se încheie în 30 septembrie), după cum avea să ne asigure dna inginer șef Sanda Romocea de la S.C. Drumuri Bihor S.A., grupul de firme „Selina”. La rândul său primarul comunei Nagyrabe, dna Gyarmati Sandorne, a subliniat faptul că din cei 32 de km de drumuri, circa 98 la sută sunt asfaltați, iar în proiect au cuprins construcția unei secțiuni de aproximativ 1   km de drumuri colectoare Vag și Telekhalom din Nagyrabe. În încheierea intervenției sale, doamna primar a lansat dlui primar Mircea Crainic invitația („obligația” – ca să traducem exact) de a participa, sâmbăta viitoare (28 aprilie), la cea de-a VI-a ediție a unui festival de gătit, la care și-au anunțat participarea peste 80 de echipe de maeștri în arta culinară, care vor prepara mâncăruri tradiționale. Festivalul-concurs se va desfășura în imensul și frumosul parc din centrul comunei Nagyrabe. Revenind la „microfon”, directorul general Ciprian Barna s-a referit atât la obiectivul general al proiectului, cât și la obiectele specifice, la principalele rezultate estimate, dar și la bugetul total alocat prin proiect, care este de 1.702.096,80 euro, din care cofinanțarea UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 1.446.782,28 euro (85%), cofinanțarea națională este de 255.314,52 euro (11,16%), iar contribuția comunelor Nojorid și Nagyrabe este de 68.005,20 euro (3,84%).
După conferință, dl primar Mircea Crainic ne-a invitat să vizităm șantierul lucrării de modernizare a drumului comunal 64  de la Apateu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de lansare a proiectului HURO/0802/076 Ruralinfratrans.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 17 octombrie 2019