Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Diseminarea activității Job Shadow Day 2012 la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Joi, festivitatea de premiere

Diseminarea activității Job Shadow Day 2012 la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Timp de o săptămână (în perioada 2-6 aprilie 2012), 60 de elevi din clasele XI D, XI H, XI I și XII H de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au „stat” pentru o zi „în umbra” unui profesionist dintr-un domeniu în care elevii și-ar dori să lucreze, iar ieri (joi, 26 aprilie 2012) au fost premiați pentru activitatea desfășurată...

În deschiderea festivității de premiere, directorul colegiului, dl prof. dr. Ruben Filimon a subliniat faptul că acolo unde există voință și pasiune, viața ne demonstrează că cei care astăzi se află în „umbră” mâine devin profesioniști, iar ciclic rolurile se schimbă. „Eu vă doresc ca și voi să ieșiți din „umbră” devenind profesioniști pentru generațiile care vor urma”, le-a urat domnul director, convins fiind de această firească periodicitate, de predarea și preluarea ștafetei de la o generație la alta.
În intervenția sa, doamna director adjunct Simona Ardelean, coordonator local al  proiectului, a detaliat programul internațional  derulat (de 10 ani) de organizația Junior Achievement România.
Programul Job Shadow Day facilitează accesul elevilor la lumea reală a locurilor de muncă într-o economie de piață și susține implicarea companiilor și a instituțiilor publice, de la manageri la profesioniștii din departamente, în educația pentru orientarea profesională a tinerilor. Programul încearcă să ofere tinerilor răspunsuri la întrebările „Ce vreau să devin după ce termin școala?” și „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”, iar companiilor la întrebările „Cum vor fi viitorii angajați?”, “ Cu ce cunoștiințe pleacă din școală?” și „Ce așteptări au tinerii de la viitoarea lor carieră?”
În cadrul acestui proiect, elevii din cele patru clase au petrecut o zi într-o companie sau instituție locală pentru a înțelege responsabilitățile de la locul de muncă, abilitățile și competențele necesare pentru meseria respectivă și pentru a asista angajatul la îndeplinirea activităților specifice postului pe care îl ocupă. Din „umbră”, ei au văzut tot ce se petrece, dar nu au rămas doar simpli spectatori, ci au și acționat. Ei au avut șansa de a lucra alături de specialiști, asumându-și niște responsabilități și mândria de a fi ajuns în instituția și postura pe care și le-au dorit”, a conchis coordonatorul de proiect, doamna profesor Simona Ardelean.
La ediția din acest an a Job Shadow Day, cele mai cerute meserii au fost cele de profesor, director de grădiniță, agent de turism, administrator de unitate comercială, polițist, consultant financiar, barman și ospătar.
De această dată, elevii colegiului au ajuns să descopere tainele unor profesii (meserii) la Poliția Locală Oradea, Grădinița nr. 52, Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, la societățile comerciale „Flora Boutique”, „Saphir Travel”, „Schneider”, „Buf”, „Decensio”, Hotel „Continental Forum”, „Giocroi”, „Adecor Servicii”, „Cedrom prodserv”, „Rosecas”, „Sara Travel”, „Melaluc”, „Pradas  Fortuna”și „Experteuroconsulting” S.R.L.
Coordonatorii locali ai proiectului Job Shadow Day 2012 au fost doamna director adjunct Simona Ardelean și prof. ec. Teodora Monica Runcanu, iar în cadrul companiilor și instituțiilor, elevii au fost îndrumați și coordonați de diriginții claselor: la clasa a XII-a H, de prof. Teodora Monica Runcanu, la a XI-a D – prof. Monica Marian, la a XI-a H – prof. Rodica Tiutin, iar la a XI-a I, de prof. Mia Bradea.
Din partea companiilor și instituțiilor partenere, la festivitatea de premiere au participat, alături de conducerea colegiului și profesorii coordonatori, prof. Carmen Cheregi (de la Grădinița nr. 52), Gabriela Farcaș (de la „Saphir Travel”), Cristina Sofrone (de la „Flora Boutique”) și agent Vlad Mărieș (de la Poliția Locală Oradea).
Și la actuala ediție a Job Shadow Day, conducerea școlii (director – prof. dr. Ruben Filimon, directorii adjuncți – prof. Mihai Bacoș și Simona Ardelean) și coordonatorii locali ai proiectului mulțumesc elevilor, agenților economici și profesorilor implicați în organizarea și reușita acestui proiect. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Diseminarea activității Job Shadow Day 2012 la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 10 august 2020