Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ferestre deschise spre noi orizonturi

Pentru elevii claselor a II-a B și a IV-a A

Ferestre deschise spre noi orizonturi

În cadrul săptămânii „Școala altfel”, elevii claselor a II-a B (prof. Maria Duma) și a IV-a A (prof. Angela Clonda) de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, au vizitat frumoase meleaguri poloneze.

La 10 km depărtare de orașul polonez Cracovia se află Mina Wieliczka, o mină de sare atât de frumoasă încât UNESCO a luat-o în Patrimoniul Natural și Cultural încă din anul 1978.
Traseul turistic pornește de la 64 m adâncime până la 135 m și include 20 de camere. Pentru a ajunge la primul nivel este necesară coborârea a 378 de trepte din lemn. Acolo elevii au văzut cea mai mare catedrală salină din Polonia și numeroase altare ridicate de-a lungul secolelor de către mineri, un sanatoriu pentru cei cu boli respiratorii, săli de sport, săli pentru evenimente culturale, restaurante și lacuri sărate, precum și numeroase statuete sculptate în sare care reprezintă diferite personaje de importanță majoră în Polonia și nu numai. La sfârșitul turului ne-am recules pe băncile catedralei și am făcut o poză de grup, pe care am primit-o gata imprimată la ieșire. Din adâncuri am ieșit cu ajutorul unui lift care poate duce până la 36 de persoane în circa 30 de secunde.
În Cracovia, pe colina Wawel, situată deasupra Vistulei, am vizitat cel mai frumos complex arhitectonic, aparținând fostei reședințe regale: Castelul Wawel și catedrala fortificată Wawelska; în mijlocul orașului ne-am plimbat prin una dintre cele mai mari piețe medievale din lume, aflată în mijlocul orașului vechi – în Piața Principală. Dorind să vedem orașul de sus, am urcat în Turnul Primăriei, așa cum am făcut-o și acasă. Am colindat străzile pavate cu piatră cubică, am vizitat biserici și moschei, ajungând la Basilica ,,Sfânta Maria”. Vitraliile din naos și tavanul albastru înstelat, magnificul altar (care reprezintă Adormirea Maicii Domnului printre apostoli), ne-au lăsat fără grai. Sunetul cornului de vânătoare care răzbate din turn la fiecare oră ne-a trezit admirația.
În lagărul de la Auschwitz
Localitatea Auschwitz este situată la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia. Am vizitat Auschwitz I - lagărul care a fost locul execuțiilor a aproximativ 70.000 de oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi și sovietici și Auschwitz II - (Birkenau), lagăr de exterminare, unde au fost uciși cel puțin 1,1 milioane de evrei, 75.000 de polonezi și circa 19.000 de romi. Citatul „Cei care nu-și amintesc istoria sunt condamnați să o repete”, de George Santayana, și tot ce am văzut acolo ne-au marcat profund, veselia dispărând de pe chipurile noastre, până atunci vesele.
În drum spre casă, ne-am oprit în stațiunea Zakopane, cunoscută drept un oraș al unei minorități denumite „munteni” care sunt descendenții valahilor care au emigrat aici între secolele XV-XVII. Mâncarea tradițională, cu gust ca cea de-acasă, a fost savurată cu multă plăcere.
Dornici de a deschide ferestre și spre alte orizonturi (Ungaria, Republica Cehă și Polonia au fost vizitate deja), am conturat un nou plan de „bătaie” (o nouă excursie), pentru anul școlar viitor, în Elveția.
Maria Duma &Angela Clonda
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ferestre deschise spre noi orizonturi.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 14 august 2020