Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Prof. ing. Monica Gale – formator de olimpici naționali

C.T. „C-tin Brâncuși” – „școala care te face olimpic național”

Prof. ing. Monica Gale – formator de olimpici naționali

Raul Vasile Sarca și David Căpuș, elevii drei prof. ing. Monica Gale, de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, au luat 10 la proba practică a Olimpiadei naționale la disciplinele din aria curriculară „Tehnologii”, ocupând locul I, respectiv locul V pe țară, la confruntarea de la Zalău (din 1-5 aprilie 2012).

De când scriu despre Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, cred că nu a fost an în care directorul colegiului, distinsul profesor Mihai Crețu, să nu ne anunțe cu bucurie: „Iar avem olimpici naționali. Te rog să vii să scrii despre ei!”
„Școala care te face olimpic național”
Anul acesta a venit rândul doamnei director inginer Aurora Tabacu să ne cheme să facem cunoștință cu cei doi olimpici naționali ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”.
„Vă invităm cu drag să scrieți din nou despre noi, despre școala care te face olimpic național”, mi-a replicat, la telefon, doamna director ing. Aurora Tabacu.
Trecând pragul colegiului, doamna director ne-a întâmpinat cu tabelele care conțin rezultatele finale la etapa națională. La clasa a XI-a rută directă, a XII-a rută progresivă, pe primul loc – Sarca Raul Vasile. Bihorul în frunte, urmat, pe locurile II, III și IV, de: Suceava, Ialomița și Sălaj... Notele lui Raul: 9,30 la proba scrisă și 10 la proba practică, punctaj final – 9,65, premiul I pe țară. Pe celălalt tabel, Căpuș David apare în poziția a V-a, având înainte patru olimpici, din Bacău, Timiș, Cluj și Sălaj. Notele obținute de David: 7,90 la scris și 10 la practică, punctaj final – 8,95, mențiune. Aruncând ochii pe tabele, observăm că pe tabelul lui David doar doi olimpici au mai obținut 10 la practică (elevul Bejan Paul Marian, din Bacău, poziționat în fruntea clasamentului, și Chirică Ștefan, din Sibiu). Pe tabelul lui Raul, doar Sabou Flaviu Cătălin, din Sălaj, a mai obținut 10 la practică. La scris s-a înregistrat o singură notă de 10, obținută de Ivan Ionel, din Ialomița (clasat în poziția a III-a).
„Un profesor se identifică prin performanțele elevilor săi”
„Sunt foarte bucuroasă să văd realizările celor doi olimpici naționali ai colegiului nostru; un profesor se identifică prin performanțele elevilor săi. Un premiu te obligă să te depășești și să te menții. Uneori e mai greu să te menții în fruntea plutonului, păstrând ștacheta ridicată. În cazul nostru, al profesorilor, nu e de ajuns să ceri, mai întâi trebuie să dai și să te implici foarte mult”, susține dra prof. ing. Monica Gale; iar doamna director ing. Aurora Tabacu avea să adauge privindu-i în față pe cei doi olimpici: „Și eu o să mă mândresc cu voi, ca și cu Annamaria Bako”. Și scoate poza Annamariei din portofel, unde sta alături de pozele copiilor săi. „Să vă citesc ce mi-a scris Annamaria Bako pe poza sa de absolvire:
 „Doamna directoare,
În acești ani de liceu mi-am dat seama că nu sunt limite, limitele sunt cele care le stabilim noi. Vă mulțumesc pentru încrederea și susținerea din partea dumneavoastră. Sunt mândră că am avut ocazia să reprezint școala cu brio și să am parte de atâtea lucruri frumoase din partea școlii. N-am să vă uit și doresc să mă întorc profesoară, pe viitor, unde am studiat.”
Annamaria absolvă anul acesta Facultatea de Construcții.
Cu locul I cucerit la națională, la domeniul Construcții, instalații și lucrări publice, Raul are un loc rezervat oriunde în țară la o facultate de construcții, fără examen de admitere, dar Raul vrea două facultăți: arhitectură și construcții. Multe a învățat și știe Raul și din familie, unde lucrează cot la cot cu tatăl său, în agricultură. Fiind din Nojorid, Raul simte atracție și pentru agricultură. De câțiva ani conduce tractorul, dar îi place și tehnologia de prelucrare a metalelor, iar după excursia de la Cluj-Napoca i-a mai intrat un „cui” în talpă – mecatronica! Peste ani, noi îl vedem pe Raul chiar primar al Nojoridului, de ce nu?!
David Căpuș, ca absolvent de rută progresivă, are în portofoliu diploma de finisor (primul nivel, la absolvirea clasei a X-a), dar și cel de-al doilea nivel de calificare, la absolvirea clasei a XI-a, ca zugrav, vopsitor, ipsosar, tapetar; la absolvirea clasei a XIII-a va obține cel de-al treilea nivel de calificare – tehnician în construcții și lucrări publice.
Și David lucrează în agricultură, alături de tatăl său, face apicultură și construiește case, alături de tatăl său. La absolvire s-a gândit să urmeze Facultatea de Construcții, dar mai întâi vrea să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea apiculturii...
Conducerea colegiului, cu ajutorul unor sponsori generoși (S.C. Auto Bara, Emilia Com, Deniflor, consilier Ioan Bârsan - membru al Clubului Rotary) au recompensat olimpicii naționali cu o excursie la Cluj-Napoca, prilej de a asista (ca spectatori) la probele de concurs („Roboți mobili”) ale studenților calificați la etapa națională a Olimpiadei de mecatronică. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prof. ing. Monica Gale – formator de olimpici naționali.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 18 august 2019