Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Campanie de informare 9 Mai – Ziua Europei

Tinerii liberali în acțiune

Campanie de informare 9 Mai – Ziua Europei

În urmă cu 61 de ani, ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar și altor state, să pună bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii.

Ulterior, cele șase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor astfel că, în anul 1957, prin Tratatul de la Roma, a înființat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.  Data de 9 mai a fost aleasă ca Ziua Europei de către Consiliul European de la Milano în 1985.
Pentru poporul român aceasta zi are o triplă semnificație. Pe lângă Ziua Independenței,proclamată în 1877, românii sărbătoresc victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, respectiv 9 Mai 1945, dar și Ziua Europei.
Clubul Studențesc Liberal din Oradea promovează această zi printr-o campanie de informare adresată atât tinerilor cât și publicului larg, care s-a desfășurat  începând cu orele dimineții pe Bulevardul Republicii și în zona centrală a orașului. Studenții liberali au împărțit materiale informative, stegulețe și au adresat trecătorilor întrebări cu privire la semnificația și importanța zilei de 9 Mai. Această acțiune de informare și conștientizare a fost demarată de către studenții liberali orădeni în urmă cu 5 ani, proiectul fiind preluat la nivel național de către cluburile studențeși liberale din întreaga țară.
Prin intermediul acestei acțiuni de informare, C.S.L. Oradea dorește să reamintească tinerilor că pot participa la procesul de construire a unei Europe care respectă libertatea și identitatea tuturor națiunilor care intră în alcătuirea sa, că sunt stăpâni pe destinul lor și pot juca un rol pozitiv în lume”,  a declarat președintele grupului studențesc C.S.L. Oradea, Pop Andreas. (Raluca Lăzuran)

Trimite email

sâmbătă, 14 decembrie 2019