Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar

Am văzut absolvenți fericiți!

La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar

Mihaela, Eniko, Valentina, Corina, Violeta, Crenguța, Monica, Dana, Ionela, Claudia, Olivia, Adriana... Nicoleta, Ioana, Maria, Camelia au absolvit Liceul Sanitar din Oradea în 1992, iar astăzi, vineri, 25 mai 2012, și-au dat întâlnire la noul sediu al liceului, o întâlnire de suflet cu dascălii lor la 20 de ani de la absolvire.

Am văzut patru clase de absolvenți fericiți!
Participând la ora de dirigenție la fosta clasa a XII-a A, aveam să rămânem ca la ... stomatog! O clasă de excepție, o generație de aur! Mai bine de 95 la sută dintre absolvenți au urmat o facultate de profil, dar nu numai, pentru că unii au ajuns judecători (chiar președintele Judecătoriei), alții, economiști (șefi de birou), psihologi, juriști, profesori de română și matematică...
Așa încât distinsul profesor de matematică Petru Dragoș – dirigintele celor 35 de absolvente - nu poate să nu fie încântat, aflând cât de frumos s-au realizat fostele sale eleve.
„Respectul se câștigă și nu se impune”
După felul în care s-a dialogat, cu respect, onoare și demnitate, de ambele părți ale „baricadei”, aveam să realizăm că avem în față absolvenți de calitate și de multe carate, iar reprezentanta clasei a avut un discurs de nota maximă, din care ne permitem să reproducem un fragment:
„Cu această ocazie, în numele tuturor colegelor, exprim recunoștința și mulțumirea, d-voastră, dascălilor, care în anii de liceu, ne-ați îndrumat și insuflat pasiunea de a răsfoi cartea și ați încercat să ne formați ca oameni.
Chiar dacă în acești ani nu mai primim note care să ne judece mai mult sau mai puțin obiectiv valoarea, respectul celor din jurul nostru o confirmă, și de la Dvs. am învățat că respectul se câștigă și nu se impune.
Și ce am câștigat în toți acești ani de liceu? O fundație pe care am clădit prietenii adevărate și cel mai important lucru, încrederea că putem da piept cu lumea și avem ce oferi.
Ne amintim cu drag de Dvs. și vă rămânem recunoscătoare pentru toți anii aceia frumoși și pentru că ne-ați ajutat să devenim ceea ce suntem”.
La asemenea cuvinte, „brazii” din fața clasei și-au plecat ploapele și au lăsat să le scape câte o mărgea cristalină la picioare. Cum să nu te emoționezi în fața foștilor elevi, când, după 20 de ani, te primesc cu atâta drag!
Unii au ajuns prin SUA, Canada, Austria...
Dacă unii au absentat din a XII-a A (mai puțini), din a XII-a B, C și D, mai mulți, aveam să aflăm și motivele. Mulți au abandonat „corabia” (profilul), date fiind noile realități tranzitorii după Revoluție și tentația libertății de mișcare către alte orizonturi; unii au urmat Dreptul,  Filosofia, Științele Economice..., iar cei curajoși au luat drumul străinătății, plecând în lumea largă (în SUA, Canada, Austria...), după cum aveam să aflăm de la Cristian Conta (din fosta clasă a XII-a D), tehnică dentară (diriginte, dna prof. Schertz Eva). „Noi în clasă eram din cinci județe: 10 din Cluj, 5 din Sălaj, 5 din Maramureș, 5 din Satu Mare și 11 din Bihor”. Puțini au venit la întâlnire și din a XII-a C (diriginte, prof. Mihai Moisa), după cum ne-a mărturisit Adina Mermeze. „Nu am fost noi o clasă foarte unită, dar nu am rămas pe profil decât vreo 4-5. Cei mai mulți au urmat Științe Economice, intrând în afaceri private de succes. Rămânând în sistemul sanitar, o colegă îmi povestea că a terminat a treia școală: după absolvirea liceului sanitar (12 clase), i s-a spus să facă a 13 clasă pentru că nu se recunoaște liceul absolvit, a mai făcut apoi încă trei ani postliceala, dar tot nu i s-a părut OK, așa încât a mai făcut 3 ani colegiu, iar acum trebuie să urmeze și masterul”. Mai puține detalii ne-a oferit Claudiu Lupău din a XII-a B (diriginte, prof. Florian Todoca). Asemeni celorlalți interlocutori și Claudiu a rămas plăcut surprins de atitudinea caldă, deschisă, prietenoasă a profesorilor, care îi priveau cu încântare, cu satisfacția pe care ți-o dă lucrul bine făcut. „Când am pornit știam/ doar că-i departe/ Și tare greu de ajuns/ unde voiam/ Dar unde-i acel „unde”/ nu știam/ Căci nu-l găsisem/ încă-n nici o carte”, ne citește dna Violeta versurile moto-ul de pe sonet (aparținând lui Ion Minulescu).
Acum, după 20 de ani, realiza mai exact fiecare unde a ajuns, la fel și profesorii lor: Maria Lia Pop (fost director), Lelia Andru, Elena Anuței, Gheorghe Hanga, Mariana Moga, Liviu Câmpeanu, Mariana Saravan, Mircea Urian, Camelia Raț, Maria Bejan și Florica Bejan..., iar mâine, vor depăna amintiri...
 Căci „amintirile sunt asemenea cărților din biblioteca ta. Cauți câte una când nu mai ai nimic nou de citit”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar.

Trimite email
luni, 22 aprilie 2024, 19:43:20 Ora de vară a Europei de Est