Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar

Am văzut absolvenți fericiți!

La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar

Mihaela, Eniko, Valentina, Corina, Violeta, Crenguța, Monica, Dana, Ionela, Claudia, Olivia, Adriana... Nicoleta, Ioana, Maria, Camelia au absolvit Liceul Sanitar din Oradea în 1992, iar astăzi, vineri, 25 mai 2012, și-au dat întâlnire la noul sediu al liceului, o întâlnire de suflet cu dascălii lor la 20 de ani de la absolvire.

Am văzut patru clase de absolvenți fericiți!
Participând la ora de dirigenție la fosta clasa a XII-a A, aveam să rămânem ca la ... stomatog! O clasă de excepție, o generație de aur! Mai bine de 95 la sută dintre absolvenți au urmat o facultate de profil, dar nu numai, pentru că unii au ajuns judecători (chiar președintele Judecătoriei), alții, economiști (șefi de birou), psihologi, juriști, profesori de română și matematică...
Așa încât distinsul profesor de matematică Petru Dragoș – dirigintele celor 35 de absolvente - nu poate să nu fie încântat, aflând cât de frumos s-au realizat fostele sale eleve.
„Respectul se câștigă și nu se impune”
După felul în care s-a dialogat, cu respect, onoare și demnitate, de ambele părți ale „baricadei”, aveam să realizăm că avem în față absolvenți de calitate și de multe carate, iar reprezentanta clasei a avut un discurs de nota maximă, din care ne permitem să reproducem un fragment:
„Cu această ocazie, în numele tuturor colegelor, exprim recunoștința și mulțumirea, d-voastră, dascălilor, care în anii de liceu, ne-ați îndrumat și insuflat pasiunea de a răsfoi cartea și ați încercat să ne formați ca oameni.
Chiar dacă în acești ani nu mai primim note care să ne judece mai mult sau mai puțin obiectiv valoarea, respectul celor din jurul nostru o confirmă, și de la Dvs. am învățat că respectul se câștigă și nu se impune.
Și ce am câștigat în toți acești ani de liceu? O fundație pe care am clădit prietenii adevărate și cel mai important lucru, încrederea că putem da piept cu lumea și avem ce oferi.
Ne amintim cu drag de Dvs. și vă rămânem recunoscătoare pentru toți anii aceia frumoși și pentru că ne-ați ajutat să devenim ceea ce suntem”.
La asemenea cuvinte, „brazii” din fața clasei și-au plecat ploapele și au lăsat să le scape câte o mărgea cristalină la picioare. Cum să nu te emoționezi în fața foștilor elevi, când, după 20 de ani, te primesc cu atâta drag!
Unii au ajuns prin SUA, Canada, Austria...
Dacă unii au absentat din a XII-a A (mai puțini), din a XII-a B, C și D, mai mulți, aveam să aflăm și motivele. Mulți au abandonat „corabia” (profilul), date fiind noile realități tranzitorii după Revoluție și tentația libertății de mișcare către alte orizonturi; unii au urmat Dreptul,  Filosofia, Științele Economice..., iar cei curajoși au luat drumul străinătății, plecând în lumea largă (în SUA, Canada, Austria...), după cum aveam să aflăm de la Cristian Conta (din fosta clasă a XII-a D), tehnică dentară (diriginte, dna prof. Schertz Eva). „Noi în clasă eram din cinci județe: 10 din Cluj, 5 din Sălaj, 5 din Maramureș, 5 din Satu Mare și 11 din Bihor”. Puțini au venit la întâlnire și din a XII-a C (diriginte, prof. Mihai Moisa), după cum ne-a mărturisit Adina Mermeze. „Nu am fost noi o clasă foarte unită, dar nu am rămas pe profil decât vreo 4-5. Cei mai mulți au urmat Științe Economice, intrând în afaceri private de succes. Rămânând în sistemul sanitar, o colegă îmi povestea că a terminat a treia școală: după absolvirea liceului sanitar (12 clase), i s-a spus să facă a 13 clasă pentru că nu se recunoaște liceul absolvit, a mai făcut apoi încă trei ani postliceala, dar tot nu i s-a părut OK, așa încât a mai făcut 3 ani colegiu, iar acum trebuie să urmeze și masterul”. Mai puține detalii ne-a oferit Claudiu Lupău din a XII-a B (diriginte, prof. Florian Todoca). Asemeni celorlalți interlocutori și Claudiu a rămas plăcut surprins de atitudinea caldă, deschisă, prietenoasă a profesorilor, care îi priveau cu încântare, cu satisfacția pe care ți-o dă lucrul bine făcut. „Când am pornit știam/ doar că-i departe/ Și tare greu de ajuns/ unde voiam/ Dar unde-i acel „unde”/ nu știam/ Căci nu-l găsisem/ încă-n nici o carte”, ne citește dna Violeta versurile moto-ul de pe sonet (aparținând lui Ion Minulescu).
Acum, după 20 de ani, realiza mai exact fiecare unde a ajuns, la fel și profesorii lor: Maria Lia Pop (fost director), Lelia Andru, Elena Anuței, Gheorghe Hanga, Mariana Moga, Liviu Câmpeanu, Mariana Saravan, Mircea Urian, Camelia Raț, Maria Bejan și Florica Bejan..., iar mâine, vor depăna amintiri...
 Căci „amintirile sunt asemenea cărților din biblioteca ta. Cauți câte una când nu mai ai nimic nou de citit”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: La 20 de ani de la absolvirea Liceului Sanitar.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)