Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ce înseamnă să fii liber?

Vizită la Penitenciarul din Baia Mare

Ce înseamnă să fii liber?

„Libertatea trebuie prețuită” este concluzia celor 43 de elevi de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita în urma vizitei de la Penitenciarul din Baia Mare de sâmbătă (5 mai 2012).

Vizita s-a dorit a fi o prelungire a Campaniei antiviolență din acest an. Cuvântul „libertate” a primit deci din acel moment un cu totul alt sens. Aflați într-o perioadă în care totul reprezintă o constrângere, o obligație, elevii au avut posibilitatea să vadă cu ochii lor ce înseamnă un penitenciar adevărat și mai ales ce înseamnă să fii privat de libertatea atât de mult râvnită și de greșit percepută la această vârstă.
De la intrarea în penitenciar, cu procedurile de percheziție de rigoare, până la vizitarea fiecărui loc mai mult sau mai puțin primitor (bisericuța aflată chiar la intrare, celulele cu regim diferit, deschis sau semideschis, sala de detenție, spațiile de plimbare etc) în care își duc viața numărând clipele, socotind anii mulți pe care îi mai au de petrecut acolo acei oameni, care poate și-au ales sau nu soarta, TOATE au reprezentat o experiență impresionantă atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice care i-au însoțit.
În urma discuțiilor cu câteva dintre persoanele private de libertate de la penitenciar, elevii au fost marcați de poveștile de viață negative, de greșelile mai mult sau mai puțin grave care i-au adus în acel loc. Acești oameni i-au făcut să înțeleagă că granița dintre bine și rău este una extrem de subțire, că doar o clipă poate schimba un destin și asta la orice vârstă și indiferent de statutul social. Au încercat, de asemenea, prin exemplele lor negative să-i facă pe elevi să-și aprecieze și să-și respecte LIBERTATEA. Pentru că doar această libertate le oferă posibilitatea de a avansa, de a merge mai departe, de a-și alege propriul destin. Ei din păcate sunt nevoiți să stea pe loc, îngrădiți la propriu, doritori să-și îndrepte greșelile. Toți știu însă că va fi foarte greu și toți regretă CLIPA care i-a adus aici. Doar biserica din curtea interioară stă mărturie regretelor, căințelor, speranțelor acelor oameni.
Așadar, dragi elevi, o întrebare se impune aici și acum: Cum este să fiți liberi? (Simona Stoianovici)

Trimite email

miercuri, 16 octombrie 2019