Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Șapte țări, șapte identități, în marea diversitate a familiei europene

Final de proiect Comenius

Șapte țări, șapte identități, în marea diversitate a familiei europene

Iată-ne împreună pentru ultima dată pentru a stabili concluziile unui proiect ce a reunit șapte țări, șapte identități, în marea diversitate a familiei europene.

Școala cu clasele I - VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea a avut  reuniunea finală de proiect la Jaca, în Spania, unde s-au tras concluziile finale la proiectul Comenius:  „Plurilingvism: Identitate și Diversitate”, desfășurat pe durata a doi ani, proiect ce a implicat munca a șapte comunități de elevi, profesori și părinți, având girul autorităților locale și europene. Þările partenere au fost: Spania – coordonator de proiect, România, Italia, Franța, Finlanda, Anglia și Turcia.
Pe parcursul celor doi ani, activitățile au fost diseminate în presa locală din fiecare țară, iar fotografiile și rezumatul întâlnirilor s-au regăsit ilustrate de fiecare dată și în presa orădeană.
Întâlnirea din 8-12 mai 2012 a fost programată la Jaca, localitate în care se află Colegiul „San Juan de la Pena”- coordonatoarea proiectului,  având ca obiectiv concluziile la final de proiect. Au participat cadre didactice și elevi din școlile partenere, iar programul a fost alcătuit pe segmente care să vizeze interesul fiecărei categorii.
Cuvântul de întâmpinare l-a avut doamna directoare Luisa Ferrer, coordonatoarea proiectului, care a avut ca invitați primarul orașului, alte oficialități locale, un membru al Agenției Naționale pentru Proiecte din Madrid, precum și mass-media locală. Munca desfășurată pe parcursul celor doi ani a fost prezentată într-un film, apoi fiecare reprezentant al școlilor partenere a vorbit despre impactul proiectului și beneficiile acestuia în comunitatea sa. Din partea școlii noastre a vorbit doamna profesoară Maria Popescu-Sturz, coordonatoare proiectului, care a transmis și salutul domnului director prof. Ioan Mocan; din delegația noastră au mai făcut parte Alina Deliman și Ioana Klein. Un moment deosebit, privit ca un omagiu adus în cinstea Zilei Europei, în 9 Mai, a avut loc la biblioteca școlii: lansarea cărții „Povestea în lanț și umor european”, ce îi are ca autori pe elevii școlilor din cele șapte țări partenere, conduși de profesorii lor. Povestea cuprinde o înșiruire de întâmplări imaginate de elevi având ca protagoniști copii din țara sa, fiecare poveste fiind o continuare firescă a celei precedente. Am avut ocazia de a munci altfel, de a crea un cadru nou, de a stimula imaginația și de a da curs ideilor novatoare și originale.
Gazdele ne-au prezentat școala, panoul Comenius, munca desfășurată în cadrul proiectului și ne-au invitat să asistăm la ore de curs, desfășurate în limba engleză, limba proiectului.
O altă activitate a vizat participarea noastră la atelierele de lucru împreună cu elevii și cadrele didactice.
Întâlnirile au avut și o latură de socializare, așa cum se cuvine unui proiect multicultural. Pentru a cunoaște monumentele ce marchează identitatea locului, am vizitat Cetatea San Juan ce cuprinde un muzeu cu soldați de plumb în miniatură, prezentând războaiele mondiale sau cele desfășurate de-a lungul istoriei pe teritoriul Spaniei. Am vizitat apoi Catedrala și Mănăstirea San Juan de la Pena.
La finalul întâlnirii, am avut parte de un program artistic, prezentat pe scena Casei de Cultură din oraș, care a cuprins dansuri populare și artistice, momente de divertisment, toate pregătite de către elevi și părinți.
Proiectul a fost o reușită! Așa au considerat toți participanții, autorităților spaniole, dar și mass-media. Pentru că în ziarele din Jaca, articolele elogioase ne-au umplut inimile de bucurie. Mai mult, gazdele ne-au spus că acest proiect este socotit un model și un exemplu de bune practici pentru Bruxelles, unde au fost chemate să împărtășească din experiența muncii la realizarea lui.
Ne-am întors acasă cu dorința de a continua... Vom încerca să păstrăm legăturile cu partenerii și să stabilim noi corespondențe, noi parteneriate, pentru a ridica prestigiul școlii noastre și pentru a simți cu toții că suntem o familie mare și unită! (Alina Deliman)

Trimite email

duminic, 25 august 2019