Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Acasă la Goga, Rebreanu și Coșbuc

Prietenia - o comoară a vieții

Acasă la Goga, Rebreanu și Coșbuc

În luna aprilie 2012, dl prof. Bara Gavril, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești și dna prof. Bocor Camelia, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Hidișelu de Sus au semnat un parteneriat educațional în cadrul proiectului „Prietenia - o comoară a vieții”.

Proiectul se vrea a fi un mijloc de socializare a copiilor proveniți din două comune învecinate, cu valori, obiceiuri și tradiții specifice, un mod de cunoaștere, de conlucrare și de împărtășire a normelor și valorilor culturale ale fiecărei părți implicate.
Vineri și sâmbătă (25 – 26 mai 2012), în cadrul aceluiași proiect, doamnele prof. Bologan Elena, Gulacsi Andreea și Șipoș Petrina, de la Școala din Drăgești, respectiv doamnele prof. Bocor Camelia și Călinescu Anca de la Școala din Hidișelu de Sus au organizat o excursie tematică, urmărind să călătorească în timp, pe firul amintirilor, pe urmele unor mari scriitori români: Octavian Goga, Liviu Rebreanu și George Coșbuc. Elevii, însoțiți de respectivele profesoare (cărora li s-au alăturat prof. Șandra Florica și Goman Adina) au vizitat casele memoriale ale scriitorilor de la Ciucea, Coșbuc și Liviu Rebreanu (fostul sat Prislop). Tot cu această ocazie, am mai vizitat Grădina Botanică și Muzeul Etnografic din Cluj - Napoca. Am pătruns astfel în Paradisul florilor care ne-au încântat cu miresmele și coloritul lor, dar și în lumea satului de altădată, admirând casele și obiectele vechi, fascinante, din cel mai vechi muzeu etnografic din țară, situate în Parcul Romulus Vuia din Cluj - Napoca.
Pe traseu am mai vizitat Biserica Evanghelică din Bistrița – care are cel mai înalt turn dintre toate bisericile din Transilvania (peste 48 m). Biserica a ars aproape în întregime acum 4 ani; în prezent, este în curs de restaurare. Am ajuns apoi la Cetatea Bistrița, din care a mai rămas doar Turnul Dogarilor.
Trecând prin Jibou, nu puteam să nu vizităm și Grădina Botanică „Vasile Fati” din localitate, fondată în 1968 de profesorul Vasile Fati, organizată pe sectoare, fiecare sector grupând plantele dintr-un punct de vedere (ornamental, fitogeografic, sistematic, dendrologic, complexul de sere, economic, plantele medicinale și sectorul gospodăresc).
În drum spre casă, ne-am abătut și pe la Mănăstirea Bic din Șimleu Silvaniei spre a ne primeni sufletele rugându-ne la Icoana făcătoare de minuni; la mănăstire, maica stareță ne-a oferit o minunată lecție de religie și bună purtare creștinească. (C. B.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Acasă la Goga, Rebreanu și Coșbuc.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019