Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Locul în care democrația se îmbină cu plăcerea

Selecțiile regionale ale Parlamentului European al Tinerilor

Locul în care democrația se îmbină cu plăcerea

Cu siguranță majoritatea dintre voi, elevii, când auziți de concepte precum democrație, separarea puterilor în stat, moțiune, sistem de votare sau altele, gândul vă poartă undeva departe... undeva la orele de educație civică și poate chiar și la orele de istorie.

Cu alte cuvinte, vă dau bătăi de cap. Însă există totuși o veste bună: democrația și plăcerea au în comun mai multe lucruri decât ați putea crede! Unsprezece elevi de la Colegiul Nional „Octavian Goga” din Marghita împreună cu elevi ai altor unități de învățământ au experimentat acest lucru pe propria piele: European Youth Parliament.
În luna mai, Moca Alida, Olar Andrei, Sarca Alexandru, Mărculescu Flavia, Gergely Ștefania, Haiaș Alexandra, Covaciu Jasson, Bodor Edina, Pop Sergiu, Burnar Iulia și Murg Diana au luat parte la selecțiile regionale transilvănene ale Parlamentului European al Tinerilor care au avut loc la Bușteni. Aceștia au fost coordonați de domnul profesor Cosmin Patca.
Pe o perioadă de trei zile, cei unsprezece elevi, împreună cu elevi din alte județe precum: Alba, Mureș, Satu Mare și municipiul București au luat parte la activități sportive menite să dezvolte teambuildingul, dar și la activități ale comitetului (Committee Work). Acolo erau dezbătute probleme diferite, fiecare comitet având o altă temă. Elevii de la Goga" s-au axat pe „active ageing”, un concept lansat în 2002 printr-un proiect care încurajează îmbătrânirea activă și implicarea oamenilor bătrâni în societatea din care fac parte, chiar dacă aceștia depășesc o anumită vârstă.
Ziua de vineri a fost alocată activităților sportive, astfel că de la prefacerea elevilor în pitici, vrăjitori și chiar giganți, până la crearea unui monstru uman, viitorii parlamentari s-au implicat în fiecare lucru. Ziua următoarea, sâmbătă, a fost dedicată lucrului pe echipe. Ionescu Armand (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța) și Zemlicof Ana (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani) au fost chairpersons pentru grupul de la „Goga”. S-au implicat în fiecare activitate, dându-le ajutor la nevoie și nu numai. 12 ore au fost puse la dispoziție pentru crearea unei moțiuni (fiecare grup, pe câte o temă diferită), urmând ca în ziua următoare, fiecare moțiune să fie supusă unei atente critici, dezbateri și urma să fie votată de către toți elevii prezenți la selecția regională. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, zeloșii parlamentari europeni și-au scris discursurile de atac, discursurile de apărare și întrebările legate de fiecare moțiune în parte.
Duminică, la dezbateri, moțiunea legată de „active ageing” a fost singura moțiune care a trecut în unanimitate.
Următoarea selecție se va desfășura la Tomis, în perioada 2-7 septembrie 2012, iar îmbinarea celor două - democrația și plăcerea - se presupune că va fi de două ori mai mare decât a fost la Bușteni. (Aida Laura Moca)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Locul în care democrația se îmbină cu plăcerea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020