Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

„Freineticii” au pus de un concurs gastronomic

Sâmbătă, Școala nr. 11 a găzduit

„Freineticii” au pus de un concurs gastronomic

În cadrul activităților organizate cu prilejul Zilelor școlii (1 - 7 iunie 2012), elevii claselor a V-a A și B, Freinet, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea, au participat la un concurs gastronomic, desfășurat sub egida alimentației sănătoase și a devizei „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”.

Activitatea transcurriculară a avut ca scop promovarea alimentației sănătoase și echilibrate, elevii folosind în mare parte produse vegetale proaspete (legume și fructe) și organice (miere, germeni și tărâțe de grâu, semințe de susan și de in etc).
Micii bucătari pregătiți „ca la carte“ au realizat preparate culinare cu adevărat gustoase și savuroase, etalând bogăția și diversitatea bucătăriei autohtone și gustul „mediteranean” al bucătăriei  străine. Elevii claselor Freinet au avut de trecut mai multe probe de creativitate, de îndemânare și de creație culinară care le-au valorificat atât simțul estetic cât și cunoștințele multidisciplinare.
Sub îndrumarea doamnelor  profesoare Marc Cornelia,  Bârzeianu Olga,  Păcurariu Delia, Venczel  Ilona, dar și a diriginților claselor Freinet, prof. Ciogu Zoia și prof.  Coroianu Agnes, elevii au fost organizați în mai multe grupe, având sarcini bine stabilte.
Pe lângă preparatele delicioase (salate de legume și fructe, tort cu fructe, pastă de brânză cu germeni de grâu, lapte cu banane, limonadă), elevii au avut de completat un rebus cu termeni specifici universului  gastronomic și de realizat un afiș cu o reclamă în care să promoveze produsul realizat. La final, juriul compus din prof. Galutz Carmen și prof. Palyi Eva a apreciat preparatele culinare prin numeroase premii și diplome.
„Freineticii” au degustat și ei preparatele și au savurat cu multă voie bună și entuziasm produsul final al muncii lor. (Cornelia Marc)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Freineticii” au pus de un concurs gastronomic.

Trimite email
sâmbătă, 6 decembrie 2025, 08:19:47 Ora standard a Europei de Est