Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Vocația socială a instituțiilor educaționale și religioase”

Simpozionul național „Roman Ciorogariu – spirit european” (ed. a V-a)

„Vocația socială a instituțiilor educaționale și religioase”

Vineri, 15 iunie 2012, la sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județen Bihor, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Simpozionului național „Roman Ciorogariu – spirit european”, cu tema: „Vocația socială a instituțiilor educaționale și religioase”.

Simpozionul a fost organizat de: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Casa Corpului Didactic Bihor, Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic Oradea, Asociația Filantropia Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „episcop dr. Vasile Coman” Oradea și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.
În calitate de gazdă, părintele prof. drd. Florin Negruțiu – inspector școlar de specialitate, a prezentat distinșii invitați: prof. univ. dr. Dumitru Megheșan și prof. univ. dr. Florica Orțan, prof. dr. Virginia Tiurbe – director al Casei Corpului Didactic Bihor – Oradea, după care l-a invitat să ia cuvânt pe pr. prof. consilier Radu Rus, care a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfinției sale episcop Sofronie Drincec. Părintele consilier a motivat tema simpozionului făcând trimitere la Anul Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, una dintre laturile sociale ale bisericii; domnia sa a subliniat apoi oportunitatea pe care o au dascălii și elevii de a-și susține dezvoltarea personală și valorificarea aptitudinilor de cercetare participând cu lucrări la acest simpozion.
Părintele profesor Dumitru Megheșan a vorbit despre personalitatea episcopului Roman Ciorogariu privit ca un părinte pentru întreg neamul românesc din acea perioadă, un spirit european și un spirit tolerant. Părintele s-a referit apoi la sănătatea unui nații care se realizează printr-o fericită împletire între biserică și școală, școala fiind considerată drept „cea mai frumoasă investiție pe termen lung”.
În cuvântul său, doamna prof. univ. dr. Florica Orțan și-a exprimat prețuirea și recunoștința departamentului pe care îl conduce (D.P.P.P.D.) pentru participanții la simpozion, considerându-l un câștig prin schimbul de experiență și răspunsul la atâtea provocări care vin din toate părțile în societatea contemporană.
Simpozionul a fost structurat pe două secțiuni: I se adresează elevilor (din clasele de liceu) și cadrelor didactice, indiferent de specialitate și nivelul de școlaritate la care predau, iar cea de-a II-a, preoților.
Potrivit programului, la actuala ediție s-au primit 65 de lucrări, cele mai multe aparținând orădenilor: profesori, preoți și elevi; am reperat însă și autori din județ: din Husasău de Criș, Vadu Crișului, Aleșd, Dobrești, Marghita, Balc, Livada, Drăgești, Tășad, Săud – Buntești, Salonta și Lăzăreni, dar și din țară, din București, Iași și Arad.  
Să mai spunem că o parte din taxa de participare la simpozion va fi utilizată pentru sprijinirea persoanelor cu handicap locomotor din Oradea, aflate în evidența Biroului de evidență a persoanelor cu handicap locomotor sever, după cum avea să precizeze părintele prof. drd. Florin Negruțiu. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Vocația socială a instituțiilor  educaționale și religioase”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 20 iunie 2019