Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Nașterea Domnului - popas duhovnicesc

Luni, vernisajul expoziției de desene și icoane

Nașterea Domnului - popas duhovnicesc

Cea de-a III-a ediție a expoziției de desene și icoane "Nașterea Domnului - popas duhovnicesc" a fost deschisă, luni (17 decembrie 2007), la sala festivă a Palatului Copiilor și Elevilor, de prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate, în prezența conducerii palatului (director, prof. Cornel Dănuț Peter) și a reprezentantului Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, consilier Radu Rus.

În debutul manifestării, pe scena palatului au urcat grupurile corale ale școlilor “Nicolae Bălcescu” și Școala nr.11, fiecare cu recital de colinde. Elevii prof. Cristina Danciu (de la Șc. nr.11) au interpretat “Slobozî-ne, gazdă-n casă!”, “O, ce veste minunată!” și “Astăzi s-a născut Hristos”. În replică, elevii prof. Alina Zaha (de la “Nicolae Bălcescu”) au interpretat alte trei colinde: ”Domn, Domn să-nălțăm”, “Închinarea păstorilor” și “Mărire întru cele ‘nalte”. Prof. Nicoleta Tâmpu, inspector școlar de specialitate, s-a arătat încântată de calitatea recitalurilor prezentate.
Expoziția cuprinde, în principal, 90 de lucrări, desene și icoane, realizate de membri ai cercurilor de pictură din școlile gimnazile orădene, colegii și licee, cluburi ale copiilor din județ, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, dar și artă tradițională (felicitări, cruciulițe, țesături rustice, împletituri și dantelării, podoabe de brad, lucrări aparținând membrilor Clubului Copiilor din Salonta), după cum aveam să aflăm de la dl inspector Florin Negruțiu.
Ioana Ștefan – premiul Patriarhiei Române
Printre autorii lucrărilor, am regăsit-o pe veterana și împătimita Ioana Ștefan, multilaureată națională a concursurilor de gen, care expune nu mai puțin de cinci icoane realizate în cadrul cercului de la palat și una de când este elevă a Colegiului Tehnic “Constantin Brâncuși”. Aflăm apoi cu bucurie despre recentele sale două premii naționale: premiul I la “Icoana din sufletul copilului” (obținut la Sibiu), precum și premiul Patriarhiei Române, obținut ieri (marți, 18 decembrie).
“Larg deschideți poarta!”  
La ora vernisajului, holul palatului era inundat de colindătorii clasele a II-a D și F, de la Școala “Dacia”. Elevii învățătoarelor Maria Floruț și Gabriela Negruț au venit cu colindul la palat, ei fiind și membri ai cercurilor de Protecția Mediului (condus de prof. Felicia Goina), Cultură și civilizație britanică (prof. Costa Monica), Modelaj și sculptură (prof. Radu Șușman) și Programare pe calculator (condus de prof. Ferenc Gabriela). “Chiar recent (vineri, 14 decembrie), Iulian Pavăl s-a situat pe locul I la concursul de grafică pe calculator, iar Maximilian Popa, pe locul II”, după cum aflăm de la conducătorul cercului, prof. Ferenc Gabriela.  
Expoziția “Crăciun frumos!”
Tot în holul palatului a fost amenajată expoziția de felicitări și aranjamente de Crăciun, intitulată “Crăciun frumos”, cu lucrări aparținând elevilor din cele două clase a II-a D și F, de la Școala “Dacia”, copiilor de la Gădinița nr. 27 (copii ai educatoarelor Georgeta Druță și Nicoleta Trifan), precum și ale altor membri ai cercurilor conduse de prof. Felicia Goina și Ferenc Gabriela. Lucrările sunt puse în lumină de instalația electrică realizată de membrii cercului de Electronică și electrotehnică, elevi ai profesorului Gheorghe Dura.  (Ovi Dan)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nașterea Domnului - popas duhovnicesc. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."