Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Avem mai multe unități de învățământ cu personalitate juridică

Când Primăria Oradea și Inspectoratul Școlar vorbesc aceeași limbă

Avem mai multe unități de învățământ cu personalitate juridică

Viceprimarul municipiului Oradea Ovidiu Moldovan și inspectorul școlar general Daniel Negrean au susținut, ieri (marți, 17 iulie 2012), o conferință de presă în sala mică a Primăriei Oradea.

Generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și viceprimarul municipiului au prezentat rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat (și privat), situația unităților de învățământ pentru care municipalitatea plătește chirie, precum și stadiul lucrărilor de construcție sau reabilitare, după caz, la unitățile de învățământ de stat.
De la 45 la 49 de unități de învățământ cu personalitate juridică
Pentru început dl inspector școlar general, prof. Daniel Dumitru Negrean, s-a referit la rețeaua școlară a unităților de învățământ.
Ca urmare a modificările făcute de conducerea Primăriei Oradea și avizate de conducerea I.S.J. Bihor, numărul unităților de învățământ cu personalitate juridică a crescut de la 45 la 49.
Și-au câștigat personalitate juridică: Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Oradea (având ca structură Grădinița nr. 42 – „Maria”); Grădinița nr. 56 (care se mută pe Lisz Ferenc, cu 12 grupe – opt cu program prelungit și patru grupe cu program normal – între care și cele trei grupe de Waldorf de la Grădinița nr. 36); Grădinița nr. 25 (cu două structuri grădinițele nr. 1 și 22) și Grădinița nr. 34 (cu structura Grădinița nr. 48).
„În municipiul Oradea avem: trei colegii naționale, un colegiu economic, cinci colegii tehnice, cinci licee teoretice, opt licee vocaționale (artă, sport și cele confesionale), trei licee tehnologice, 12 școli cu clasele I-VIII (gimnaziale) cu personalitate juridică, o școală cu clasele I-VIII ca structură (e vorba de Școala „Ion Bogdan” – structura Școlii nr. 11) și 12 grădinițe cu program prelungit cu personalitate juridică, celelalte 19 grădinițe cu program prelungit vor deveni structuri de la 1 septembrie 2012, tot structuri vor deveni și 11 grădinițe cu program normal”, a precizat inspectorul școlar general.
„La învățământul particular sunt trei școli postliceale, trei licee, o școală cu clasele I-IV, cinci grădinițe cu program prelungit cu personalitate juridică și patru grădinițe cu program normal cu personalitate juridică; în total, numărul unităților particulare din municipiul Oradea este de 16”, a mai adăugat dl inspector școlar general Daniel Negrean.  
Decât să plătească chirie, mai bine desființează grădinița!
Timp de trei ani, Selina a găzduit, gratuit, Grădinița nr. 36 în localul său de la parterul unui bloc din Cartierul Luceafărul (de pe Calea Aradului). De-acum, municipalitatea urma să plătească proprietarului chirie. Decât să-i plătească respectiva chirie, mai bine a desființat grădinița, împăștiind copiii, care pe unde: cele trei grupe de Waldorf în Nufărul, la Grădinița nr. 56, o grupă la Grădinița nr. 50, grupa maghiară, în centru, la Grădinița „Orsolya”...
Chirii reduse cu 40 sau 50%
Pentru nouă unități de învățământ, Primăria Oradea plătește circa „23.000 de euro lunar (în funcție de cursul euro), respectiv 275.000 de euro pe an, exact bugetul pentru reparațiile curente la cele 81 de unități pe care ni le-am propus pentru acest an, iar pentru patru imobile nu plătim taxă”, a precizat domnul viceprimar. Purtând negocieri cu proprietarii, „Episcopia Romano-Catolică a acceptat o diminuare a chiriei cu 40 la sută, iar cei de la Fundația „Caritatea” o reducere a chiriei cu 50 la sută. Urmează să avem discuții cu cei de la S.C. Perind, dar și cu ceilalți...”, a adăugat viceprimarul Ovidiu Moldovan. 
Investiții și reparații capitale – 8.295.840 lei
În continuare, domnul viceprimar s-a referit la  investițiile făcute în 2012 de administrația locală pentru construirea unor noi unități de învățământ (grădinița de pe str. Lisz Ferenc) și pentru unele reparații capitale la unitățile de învățământ; ele se cifrează la 8.295.840 lei (din care cam jumătate pentru grădiniță). „Menționez că este prima grădiniță, după ’89, care se construiește în Oradea. Încercăm să o finalizăm cât mai repede, chiar dacă vom mai lucra pe exterior până în luna decembrie. Noi sperăm ca la începutul anului școlar, undeva prin septembrie, la începutul lui octombrie, copiii să aibă acces deja la această grădiniță...” La Grădinița nr. 54, lucrăm la partea de acoperiș și fațadă. La Grădinița nr. 46 a fost necesară termoizolarea fațadei. La 1 august 2012 finalizăm amenajările interioare la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, amenajările interioare, coridoare, casa scării, trei corpuri de clădire; valoarea finală a lucrării este de 1.067.856 lei...”
„Primăria este un partener de onoare, deci ce a promis să investească a investit...” a conchis domnul viceprimar Ovidiu Moldovan. (Ovidiu DAN)

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020