Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Marți, la Oradea - un miting „istoric”

„Eminescu să ne judece”

Marți, la Oradea - un miting „istoric”

Marți, 24 iulie 2012 Oradea a fost capitala Ardealului, a Transilvaniei noastre dragi, unde au „coborât” locuitori din părțile Maramureșului, din Þara Moților, din Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Cluj și Sălaj... la un miting anti Băsescu, la care au onorat premierul României, dl Victor Ponta și președintele (interimar) Crin Antonescu, ministrul Educației, dna profesor Ecaterina Andronescu, și alți lideri USL și membri ai Guvernului (Daniel Constantin, Relu Fenechiu, Ovidiu Silaghi...).

Mitingul a avut ca scop (declarat) demiterea lui Traian Băsescu, mobilizarea cetățenilor pentru a participa duminică (29 iulie 2012) la Referendum și a spune DA demiterii președintelui (suspendat) Traian Băsescu.
Profitând de prezența premierului Victor Ponta în Oradea, organizatorii manifestării i-au programat premierului României o vizită pe centura municipiului (însoțit de domnul primar Ilie Bolojan) și o întâlnire cu birourile politice județene ale USL prezente la miting.
După ora 19, cu toții au fost așteptați la mitingul organizat în parcarea de pe Strada Independenței (în spatele statuii lui Mihai Eminescu). Până la acea oră, atmosfera a fost întreținută de membrii Ansamblului artistic profesionist Crișana.
Consilierul local Daniel Vulcu a invitat, rând pe rând, pe scenă, conducătorii administrațiilor locale și județene: primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor – dl Cornel Popa, împreună cu cei doi vicepreședinți – Ioan Mang și Kiss Alexandru, alți primari, președinți sau vicepreședinți de consilii județene, lideri ai USL din județele din Nord-Vestul României prezenți la Oradea (din Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Arad și Alba).
În deschiderea manifestării a luat cuvântul dl primar Ilie Bolojan.
„Eu fac administrație și le cer orădenilor să voteze pentru demiterea președintelui Băsescu, din trei motive... pentru plecarea unui președinte al nimănui și votăm pentru președintele nostru; votăm pentru oamenii care trebuie să plece, care nu au curajul să apară în aceste zile, foști miniștri ai cabinetului Boc și votăm pentru oamenii noștri, pentru premierul Victor Ponta și pentru miniștrii noștri; votăm pentru demitere, votăm Helvig la Ministerul Dezvoltării. Stând acasă votăm Udrea. Asta-i diferența! Al doilea motiv. Rămânerea președintelui Băsescu va însemna un șir de scandaluri. Într-o situație de criză, țara noastră trebuie administrată ca în situație de urgență. De aceea e un vot cerebral, să votăm pentru demitere, pentru o conducere unitară a țării noastre. Asta este miza pentru românul de rând... Al treilea motiv: patru ani am fost călcați în picioare, nu s-a făcut nicio sală de sport la Oradea, dar s-au făcut în comunele unde sunt doar tineri pensionari; nu s-a făcut niciun bloc ANL în Oradea, dar s-au făcut în comune unde nu stă nimeni în ele. Noi nu cerem decât să fim tratați corect. Dacă vreți să fim tratați corect atunci Băsescu trebuie să plece și Guvernul USL să administreze România în mod corect. De aceea, vă rog pe toți orădenii să veniți la vot și să votați pentru demitere...”
La rândul său, dl Cornel Popa, președintele C.J. Bihor, a salut întreaga asistență și pe cei care vor deschide o nouă eră în politica românească, cea a bunului-simț. „Văzându-vă în număr atât de mare, sunt convins că duminică vom ieși din nou pe stradă, cu același entuziasm, pe care l-am avut în ’89, când am mai pus capăt unei dictaturi. Acum vom pune capăt dictaturii Băsescu... Vom vota cu toții DA pentru demiterea lui Băsescu”.
În aceeași tonalitate au vorbit și cei doi vicepreședinți ai C.J. Bihor, Ioan Mang și Kiss Alexandru, în plus președintele UDMR Bihor a destins atmosfera cu un banc original (al cărui personaj central a fost chiar președintele Băsescu).
Doamna ministru Ecaterina Andronescu a întărit ideea că trebuie să ne batem pentru România. „Doresc să vă adresez rugămintea să fiți duminică la vot și să votați DA, pentru că nu mai vreau ca în România să se închidă școlile. Vreau ca toți copiii noștri să poată învăța și să poată crește frumos și educați. De aceea, duminică trebuie să votăm DA... Nu mai vreau ca tinerii noștri să plece din țară...”
Au urmat la microfon: vicepreședintele Relu Fenechiu, coordonatorul de campanie din partea PNL („Traiane, tu nici nu știi cât de mic începi să fii!”) și ministrul Agriculturii – Daniel Constantin („Sunt convins că tot  Ardealul votează DA. Astăzi, și președintele Trăian Băsescu este convins că toată România votează DA... Războiul de eliberare va înceta doar în momentul în care Crin Antonescu va deveni președintele României”.).
Premierul României, dl Victor Ponta, și-a început discursul salutând Oradea și Transilvania. „Vreau să vă rog să nu puneți muzică... când vorbesc eu pentru că vara asta singura melodie a românilor este Jos, Băsescu... Eu, Victor Ponta, prim-ministru al României, pe 29 iulie, voi vota din toată inima și pentru viitorul României DA”. În continuare, șeful executivului ne-a reținut atenția cu ceea ce este de făcut după Băsescu, „ce trebuie să facem după ce scăpăm de Băsescu. Am început să dăm oamenilor banii înapoi; putem să dăm pensiile înapoi; am adoptat o măsură prin care toți tinerii sub 25 de ani, care se angajează acum, nu mai plătesc contribuții sociale; în trei luni de zile de când Băsescu și Blejnar nu mai căpușează această țară, în trei luni de zile avem în plus la buget un miliard două sute de milioane. Trebuie să înțelegeți cât furau oamenii ăștia în fiecare lună de la dumneavoastră! Multe firme cinstite, firme mici, au nevoie de măsura pe care guvernul nostru vrea să o aducă, aceea de a nu mai plăti TVA-ul decât la încasare. Băsescu a spus tot timpul NU. Eu spun DA, și pe 29 și pentru toate firmele care creează locuri de muncă în România... Spuneți Clujului că eu voi fi mai cinstit și mai corect pentru Cluj decât a fost Boc care era de-acolo... Și mai e un angajament pe care mi-l iau în fața dumneavoastră. România a fost distrusă de Traian Băsescu, un scorpion care a înțepat și a înțepat pe toți care au fost alături. Și pe Petre Roman și pe Ciorbea și pe Tăriceanu. Pe toată lumea. Am venit să vă spun și să-mi iau angajamentul că eu ca prim-ministru voi lucra pentru această țară, împreună cu președintele României, cu președintele Crin Antonescu. Împreună v-am cerut încrederea, împreună am obținut sprijinul dumneavoastră și împreună vom răspunde pentru tot ce avem de construit din ce-a distrus Băsescu... Mai vreau să-i spun un singur lucru mincinosului, lașului și coruptului de Băsescu. El spunea că vara asta se poartă albul. Eu vin și vă spun: vara asta și anul acesta se poartă tricolorul României. Vara asta ne apărăm țara pe care el cu Mihai Răzvan Ungureanu voiau s-o vândă pe nimic...”
În același registru a cuvântat și președintele interimar, dl Crin Antonescu, explicând, pentru început, cele două motive pentru care se află pe scenă, alături de premierul Victor Ponta, miniștrii și liderii USL, după care s-a lansat în campania împotriva lui Traian Băsescu. „Astăzi, dragi compatrioți, ultimele măști au căzut. Ultimele minciuni s-au spus acum 48 de ore. Traian Băsescu mințea cu bună știință, spunând cu gura lui că trebuie să vină la vot toți cetățenii României. Adevărat! Că i-ar fi rușine să se-ntoarcă la Cotroceni, la masa verde. Adevărat! Că însăși credibilitatea de țară democratică a României trebuie apărată prin participarea cetățenilor la Referendum. Adevărat! După nici 48 de ore, aruncă jos din disperare masca și spune că nu mai are curajul de a se confrunta cu votul cetățenilor. Le spune cetățenilor: „Stați acasă, mi-e frică de votul vostru!” Dar eu  vin și vă spun: Veniți și votați, orice-ați vota! Traian Băsescu face încă un rău enorm României. Îl face pentru multă vreme. Îl face cu iresponsabilitate, de care nu l-am crezut în stare nici noi, adversarii lui. Þipând astăzi, la o săptămână înainte de alegeri, că va fi fraudă. Strigând astăzi că a fost și este o lovitură de stat. El face un rău enorm nu mie, nu lui Ponta, nu celor din Parlament, ci acestei țări, în întregul ei, și tuturor oamenilor din această țară...
De opt ani de zile Băsescu are justiția pe care a vrut-o. De opt ani de zile, Traian Băsescu face dosare, vorbește despre dosare, amenință cu dosare. Niciunul dintre noi nu s-a ferit din calea justiției. Și azi vedem clar cine vrea să vă oprească să veniți la vot pentru a scăpa de justiție... Eu nu doresc nimănui să facă pușcărie. Și nu înțeleg prosperitatea și democrația unei țări prin numărul de cătușe, ca Băsescu și Macovei, dar spun limpede cine și-a bătut joc de țara asta, luând banii de la gura copiilor voștri, trebuie să plătească! Și va plăti.
Vă asigur, dle Barroso și vă asigur, doamna Merkel, și vă asigur, parteneri europeni, că după plecarea lui Traian Băsescu, justiția va face spectaculoase progrese în combatea corupției și condamnarea corupților...”, a conchis președintele interimar, dl Crin Antonescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (93 de poze), accesați Galeria foto: Marți, la Oradea - un miting „istoric”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 5 martie 2021