Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Marți, la Oradea - un miting „istoric”

„Eminescu să ne judece”

Marți, la Oradea - un miting „istoric”

Marți, 24 iulie 2012 Oradea a fost capitala Ardealului, a Transilvaniei noastre dragi, unde au „coborât” locuitori din părțile Maramureșului, din Þara Moților, din Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Cluj și Sălaj... la un miting anti Băsescu, la care au onorat premierul României, dl Victor Ponta și președintele (interimar) Crin Antonescu, ministrul Educației, dna profesor Ecaterina Andronescu, și alți lideri USL și membri ai Guvernului (Daniel Constantin, Relu Fenechiu, Ovidiu Silaghi...).

Mitingul a avut ca scop (declarat) demiterea lui Traian Băsescu, mobilizarea cetățenilor pentru a participa duminică (29 iulie 2012) la Referendum și a spune DA demiterii președintelui (suspendat) Traian Băsescu.
Profitând de prezența premierului Victor Ponta în Oradea, organizatorii manifestării i-au programat premierului României o vizită pe centura municipiului (însoțit de domnul primar Ilie Bolojan) și o întâlnire cu birourile politice județene ale USL prezente la miting.
După ora 19, cu toții au fost așteptați la mitingul organizat în parcarea de pe Strada Independenței (în spatele statuii lui Mihai Eminescu). Până la acea oră, atmosfera a fost întreținută de membrii Ansamblului artistic profesionist Crișana.
Consilierul local Daniel Vulcu a invitat, rând pe rând, pe scenă, conducătorii administrațiilor locale și județene: primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor – dl Cornel Popa, împreună cu cei doi vicepreședinți – Ioan Mang și Kiss Alexandru, alți primari, președinți sau vicepreședinți de consilii județene, lideri ai USL din județele din Nord-Vestul României prezenți la Oradea (din Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Arad și Alba).
În deschiderea manifestării a luat cuvântul dl primar Ilie Bolojan.
„Eu fac administrație și le cer orădenilor să voteze pentru demiterea președintelui Băsescu, din trei motive... pentru plecarea unui președinte al nimănui și votăm pentru președintele nostru; votăm pentru oamenii care trebuie să plece, care nu au curajul să apară în aceste zile, foști miniștri ai cabinetului Boc și votăm pentru oamenii noștri, pentru premierul Victor Ponta și pentru miniștrii noștri; votăm pentru demitere, votăm Helvig la Ministerul Dezvoltării. Stând acasă votăm Udrea. Asta-i diferența! Al doilea motiv. Rămânerea președintelui Băsescu va însemna un șir de scandaluri. Într-o situație de criză, țara noastră trebuie administrată ca în situație de urgență. De aceea e un vot cerebral, să votăm pentru demitere, pentru o conducere unitară a țării noastre. Asta este miza pentru românul de rând... Al treilea motiv: patru ani am fost călcați în picioare, nu s-a făcut nicio sală de sport la Oradea, dar s-au făcut în comunele unde sunt doar tineri pensionari; nu s-a făcut niciun bloc ANL în Oradea, dar s-au făcut în comune unde nu stă nimeni în ele. Noi nu cerem decât să fim tratați corect. Dacă vreți să fim tratați corect atunci Băsescu trebuie să plece și Guvernul USL să administreze România în mod corect. De aceea, vă rog pe toți orădenii să veniți la vot și să votați pentru demitere...”
La rândul său, dl Cornel Popa, președintele C.J. Bihor, a salut întreaga asistență și pe cei care vor deschide o nouă eră în politica românească, cea a bunului-simț. „Văzându-vă în număr atât de mare, sunt convins că duminică vom ieși din nou pe stradă, cu același entuziasm, pe care l-am avut în ’89, când am mai pus capăt unei dictaturi. Acum vom pune capăt dictaturii Băsescu... Vom vota cu toții DA pentru demiterea lui Băsescu”.
În aceeași tonalitate au vorbit și cei doi vicepreședinți ai C.J. Bihor, Ioan Mang și Kiss Alexandru, în plus președintele UDMR Bihor a destins atmosfera cu un banc original (al cărui personaj central a fost chiar președintele Băsescu).
Doamna ministru Ecaterina Andronescu a întărit ideea că trebuie să ne batem pentru România. „Doresc să vă adresez rugămintea să fiți duminică la vot și să votați DA, pentru că nu mai vreau ca în România să se închidă școlile. Vreau ca toți copiii noștri să poată învăța și să poată crește frumos și educați. De aceea, duminică trebuie să votăm DA... Nu mai vreau ca tinerii noștri să plece din țară...”
Au urmat la microfon: vicepreședintele Relu Fenechiu, coordonatorul de campanie din partea PNL („Traiane, tu nici nu știi cât de mic începi să fii!”) și ministrul Agriculturii – Daniel Constantin („Sunt convins că tot  Ardealul votează DA. Astăzi, și președintele Trăian Băsescu este convins că toată România votează DA... Războiul de eliberare va înceta doar în momentul în care Crin Antonescu va deveni președintele României”.).
Premierul României, dl Victor Ponta, și-a început discursul salutând Oradea și Transilvania. „Vreau să vă rog să nu puneți muzică... când vorbesc eu pentru că vara asta singura melodie a românilor este Jos, Băsescu... Eu, Victor Ponta, prim-ministru al României, pe 29 iulie, voi vota din toată inima și pentru viitorul României DA”. În continuare, șeful executivului ne-a reținut atenția cu ceea ce este de făcut după Băsescu, „ce trebuie să facem după ce scăpăm de Băsescu. Am început să dăm oamenilor banii înapoi; putem să dăm pensiile înapoi; am adoptat o măsură prin care toți tinerii sub 25 de ani, care se angajează acum, nu mai plătesc contribuții sociale; în trei luni de zile de când Băsescu și Blejnar nu mai căpușează această țară, în trei luni de zile avem în plus la buget un miliard două sute de milioane. Trebuie să înțelegeți cât furau oamenii ăștia în fiecare lună de la dumneavoastră! Multe firme cinstite, firme mici, au nevoie de măsura pe care guvernul nostru vrea să o aducă, aceea de a nu mai plăti TVA-ul decât la încasare. Băsescu a spus tot timpul NU. Eu spun DA, și pe 29 și pentru toate firmele care creează locuri de muncă în România... Spuneți Clujului că eu voi fi mai cinstit și mai corect pentru Cluj decât a fost Boc care era de-acolo... Și mai e un angajament pe care mi-l iau în fața dumneavoastră. România a fost distrusă de Traian Băsescu, un scorpion care a înțepat și a înțepat pe toți care au fost alături. Și pe Petre Roman și pe Ciorbea și pe Tăriceanu. Pe toată lumea. Am venit să vă spun și să-mi iau angajamentul că eu ca prim-ministru voi lucra pentru această țară, împreună cu președintele României, cu președintele Crin Antonescu. Împreună v-am cerut încrederea, împreună am obținut sprijinul dumneavoastră și împreună vom răspunde pentru tot ce avem de construit din ce-a distrus Băsescu... Mai vreau să-i spun un singur lucru mincinosului, lașului și coruptului de Băsescu. El spunea că vara asta se poartă albul. Eu vin și vă spun: vara asta și anul acesta se poartă tricolorul României. Vara asta ne apărăm țara pe care el cu Mihai Răzvan Ungureanu voiau s-o vândă pe nimic...”
În același registru a cuvântat și președintele interimar, dl Crin Antonescu, explicând, pentru început, cele două motive pentru care se află pe scenă, alături de premierul Victor Ponta, miniștrii și liderii USL, după care s-a lansat în campania împotriva lui Traian Băsescu. „Astăzi, dragi compatrioți, ultimele măști au căzut. Ultimele minciuni s-au spus acum 48 de ore. Traian Băsescu mințea cu bună știință, spunând cu gura lui că trebuie să vină la vot toți cetățenii României. Adevărat! Că i-ar fi rușine să se-ntoarcă la Cotroceni, la masa verde. Adevărat! Că însăși credibilitatea de țară democratică a României trebuie apărată prin participarea cetățenilor la Referendum. Adevărat! După nici 48 de ore, aruncă jos din disperare masca și spune că nu mai are curajul de a se confrunta cu votul cetățenilor. Le spune cetățenilor: „Stați acasă, mi-e frică de votul vostru!” Dar eu  vin și vă spun: Veniți și votați, orice-ați vota! Traian Băsescu face încă un rău enorm României. Îl face pentru multă vreme. Îl face cu iresponsabilitate, de care nu l-am crezut în stare nici noi, adversarii lui. Þipând astăzi, la o săptămână înainte de alegeri, că va fi fraudă. Strigând astăzi că a fost și este o lovitură de stat. El face un rău enorm nu mie, nu lui Ponta, nu celor din Parlament, ci acestei țări, în întregul ei, și tuturor oamenilor din această țară...
De opt ani de zile Băsescu are justiția pe care a vrut-o. De opt ani de zile, Traian Băsescu face dosare, vorbește despre dosare, amenință cu dosare. Niciunul dintre noi nu s-a ferit din calea justiției. Și azi vedem clar cine vrea să vă oprească să veniți la vot pentru a scăpa de justiție... Eu nu doresc nimănui să facă pușcărie. Și nu înțeleg prosperitatea și democrația unei țări prin numărul de cătușe, ca Băsescu și Macovei, dar spun limpede cine și-a bătut joc de țara asta, luând banii de la gura copiilor voștri, trebuie să plătească! Și va plăti.
Vă asigur, dle Barroso și vă asigur, doamna Merkel, și vă asigur, parteneri europeni, că după plecarea lui Traian Băsescu, justiția va face spectaculoase progrese în combatea corupției și condamnarea corupților...”, a conchis președintele interimar, dl Crin Antonescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (93 de poze), accesați Galeria foto: Marți, la Oradea - un miting „istoric”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 31 ianuarie 2023