Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Academicianul FLORIN GHEORGHE FILIP la 65 de ani

LA MULÞI ȘI BUNI ANI!

Academicianul FLORIN GHEORGHE FILIP la 65 de ani

Domnul academician Florin Gheorghe Filip, un reprezentant de seamă al științei calculatoarelor și sistemelor informatice din România, s-a născut la 25 iulie 1947 la București și împlinește în acest an 65 de ani de viață.

Inginer automatist, doctor în automatică, cercetător științific gradul I, profesor universitar, conducător de doctorat în știința calculatoarelor, membru în Prezidiul Academiei Române, președinte al secției XIV „Știința și Tehnologia Informației” și director al Bibliotecii Academiei Române, sunt doar câteva din titlurile actuale ale domniei sale.
De foarte tânăr a devenit membru corespondent al Academiei Române (în 1991, la doar 44 de ani), iar la 52 de ani (1999) devine deja membru titular al celui mai înalt for de cultură și știință din România, un lucru extrem de rar în „lumea nemuritorilor”. În perioada 2000-2010, a îndeplinit funcția de Vicepreședinte al Academiei Române.
Este Doctor Honoris Causa al universităților „Lucian Blaga” din Sibiu (2000), „Valahia” din Târgoviște (2007), „Ovidius” din Constanța (2007), Ecolle Central de Lille (2007) și Agora din Oradea (2012).
A primit Premiul „Grigore Moisil” al Academiei și Diploma „Omul anului 1999”, acordat de Asociația pentru Informatică economică, Premiul „COPY RO pentru informatică” acordat de Editura tehnică, Diploma de excelență „Cea mai proeminentă personalitate română a deceniului în domeniul IT &C” conferită în 2011 de către Asociația română pentru Industria electronică și software, precum și Medalia „Marin Drinov cu bantă aurie”, cea mai mare distincție a Academiei Bulgare de Științe (2007).
Contribuțiile științifice și de management științific ale domnului academician constau în peste 200 de articole științifice publicate în jurnale științifice din lumea întreagă, 6 monografii de autor, 20 de volume editate în limbile română, franceză și engleză și coordonarea a peste 50 de proiecte științifice. Este membru și coordonator în numeroase asociații profesionale prestigioase, precum IFAC, SiE, ATIC, SRAIT și altele. A fost membru în comitetele științifice de program în peste 60 de conferințe și congrese internaționale și membru în echipele editoriale a peste 10 jurnale științifice din sistemul ISI, la două fiind editor șef.
Universitatea Agora, fondată în 2000 și acreditată prin lege în luna aprilie 2012, prin hotărârea Senatului prezidat de doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, a acordat la 9 mai 2012 primul titlu de Doctor Honoris Causa din istoria sa domnului academician Filip, nu numai datorită prestigiului său științific impresionant din domeniul Sistemelor suport pentru decizii, Tehnologiilor pentru procese de afaceri, Societății informaționale, Aplicațiilor telematice în biblioteci și instituții culturale și altele, ci și datorită sprijinului generos pe care domnul academician l-a acordat Universității Agora în perioada în care instituția era în căutarea unui drum propriu în domeniul învățământului superior și al cercetării. Domnul academician Filip, având și titlul de profesor universitar din anul 1998, nu a ezitat să accepte să predea, ca profesor asociat, disciplina „Sisteme suport pentru decizii” la tânăra universitate, care era încă neacreditată, acordându-i credit prin prestigiul său, cu mare generozitate. Fiind și cercetător științific gradul I din 1990 și având experiență ca editor șef, în coordonarea jurnalului „Studies in Informatics and Control” de la Institutul Național de Informatică, a acceptat fără rezerve să fondeze la Universitatea Agora, alături de profesorii Ioan Dzițac (actualul rector al Universității Agora) și Mișu-Jan Manolescu (rector fondator al Universității Agora), un nou jurnal, „International Journal of Computers, Communications & Control”, care avea să devină în foarte scurt timp o publicație cu factor de impact ascendent în sistemul ISI. De asemenea, a participat alături comunitatea Agorei la organizarea edițiilor din 2006, 2008 și 2010 a conferinței fondate de aceeași echipă, „International Conference on Computers, Communications & Control”, prin intermediul căreia Universitatea Agora a avut marele privilegiu de a avea oaspeți cu nume celebre, culminând cu vizita părintelui logicii fuzzy, profesorul american Lotfi A. Zadeh de la Universitatea din California, Berkely.
În final, reluăm aici afirmația despre omul Florin Gheorghe Filip, pe care a exprimat-o comisia de analiză pentru Laudatio cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Agora: „Toți cei care îl cunoaștem, dacă am fi întrebați care sunt primele trei cuvinte care ne vin în minte la pronunțarea numelui său, am spune fără ezitare: intuitiv, generos și catalizator. Știe să intuiască un tânăr cercetător, un colectiv de cercetare valoros sau o instituție academică cu perspective. Plin de modestie, nu știe ce este invidia și sare în ajutorul celor care au nevoie de sfaturile și priceperea domniei sale, cu generozitatea specifică marilor spirite. Pe unde a trecut s-a comportat întocmai precum un catalizator, precipitând multe reacții benefice, a ajutat fără să aștepte răsplată.” (Comisia pentru Laudatio: președinte: prof. univ. dr. Ioan Dzițac, rector al Universității Agora din Oradea; membri: prof. univ. dr. Pierre Borne, Ecole Centrale de Lille, Franța; prof. univ. dr. ing. Ioan Dumitrache, m.c. al Academiei Române; prof. univ. dr. hab. Constantin Gaindric, m.c. al Academiei de Științe a Moldovei; prof. univ. dr. Ioan Ștefan Nițchi, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca).
Mulțumindu-i pentru tot ce a făcut pentru încurajarea colectivului Universității Agora în perioada premergătoare acreditării, îl felicităm călduros, îi dorim viață lungă și putere de muncă în continuare. Avem convingerea fermă că încă mai are multe de spus în știință și multe de făcut pentru cultura românească, pe care le slujește cu mare pricepere, cinste și abnegație.
LA MULÞI ȘI BUNI ANI!
Consiliul Academic Operativ al Universității Agora din Oradea,
Prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, Președinte al Consiliului de Administrație,
Prof. univ. dr. Adriana Manolescu, Președinte al Senatului
Prof. univ. dr. Ioan Dzițac, Rector al Universității Agora din Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Academicianul FLORIN GHEORGHE FILIP la 65 de ani.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021