Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dl primar Ilie Bolojan a înmânat, ieri, premiile I, II și III

Concursul „Spații verzi de care suntem mândri”, la final

Dl primar Ilie Bolojan a înmânat, ieri, premiile I, II și III

Între 1 și 15 iunie 2012, orădenii au fost invitați să demonstreze cât sunt de gospodari. Pentru a demonstra acest lucru, Primăria Oradea a organizat concursul „Spații verzi de care suntem mândri” în cadrul căruia asociațiile de proprietari au fost încurajate să-și amenajeze cât mai frumos spațiile verzi din fața blocurilor, să le fotografieze și să le înscrie în concurs.

Juriul, format din dl primar Ilie Bolojan, reprezentanți ai autorităților de mediu și membri ai echipei Umbrela Verde, a decis ca locul I să revină Asociației de Proprietari „Barierei 22” (asociație reprezentată de dna Codruța Hoduț), locul II - Asociației de Proprietari Aluminei 86 M6 (dna Elisabeta Binder), iar locul III - Asociației de Proprietari Sârguința de pe strada Cantemir nr. 75 (dna Florița Bot Pop).
Premiile (constând în mașini de tuns iarba, trimmer, set derulator, diplome și pancarde) au fost înmânate ieri (21 august 2012) câștigătorilor de către dl primar, inginer Ilie Bolojan, de față fiind directorul adjunct al Direcției Tehnice, dl Emil Bențan și șeful de serviciu, dl Mircea Stejeran, respectiv consilierul domnului primar, dra Anca Sas.
La concurs s-au înscris 26 de asociații de proprietari. Premiul special este un foișor care va fi amplasat pe malul drept al Crișului Repede în zona de blocuri aparținând Asociației de Proprietari Sovata.
Începând de astăzi, vor fi acordate celelalte premii
Celelalte premii vor fi acordate începând de astăzi, 22 august, la Primăria Oradea, camera 135, compartimentul Spații verzi, între orele 8.30-15.30.
Sunt așteptați să-și ridice premiile reprezentanții asociațiilor premiate: Adrian Silaghi (Galileo Galilei nr. 20), Eva Dani (Galileo Galilei nr. 14), Ioana Cearnău Tiponuț (As. Viitorul, str. Lăpușului), Horia Todoran (As. Ibsen), Doina Bădărău (As. Piața București), Dorun Crăciun (Bdul Ștefan cel Mare), Felicia Bulzan (As. Piața 1 Decembrie), Simona Galiș (str. Hațegului nr. 45) și Krausz Betina (As. Cazaban nr.5).
Pista de biciclete de la Podul CFR la Podul Dacia
Pe parcursul drumului, dl primar a ținut să ne furnizeze și alte informații legate de ședința Consiliului Local din 28 august, de proiectul cu câinii, iar pe traseul parcurs din Dragoș Vodă și Războieni spre Cantemir, Sovata și Aluminei, am făcut câteva popasuri pentru a ne prezenta stadiul unor lucrări aflate în derulare în zonele respective.
De la Podul CFR de pe Dragoș Vodă pornește o pistă de biciclete pe malul stâng al Crișului Repede până la Podul Dacia. „Pista de biciclete va avea o lățime de 2,5 metri și se va întinde pe o lungime de 1.200 de metri. Aceste lucrări, în valoare de 210 mii lei, sunt realizate de firma Selina și au ca termen de finalizare sfârșitul lunii septembrie”.
Reabilitarea străzii Războieni
Strada Războieni a fost reabilitată pe „tronsonul de la sensul giratoriu de pe Muntele Găina până la gara Velența. Pe lângă asfaltarea străzii au fost realizate și 282 de locuri de parcare la domiciliu, au fost delimitate zonele cu borduri, au fost realizate marcajele longitudinale și trecerile de pietoni. În prezent se lucrează la accesul spre gara Velența și la amenajarea spațiului verde și a aleilor din zona gării. Anul viitor urmează amenajarea zonei din partea stângă a capătului străzii Războieni, precum și accesul spre Calea Clujului. Valoarea lucrărilor de pe strada Războieni este de 1.335 mii lei”.
Amenajarea zonei din str. Sovata - Aluminei - Aleea Tușnadului
În zona str. Sovata - Aluminei - Aleea Tușnadului - zona dig mal drept Crișul Repede, unde au fost demolate garajele existente.
„În cadrul lucrărilor se realizează reabilitarea sistemului rutier, aleile carosabile noi, spații de parcare, trotuare, accese carosabile, spații verzi, două terenuri de sport, introducerea utilităților de iluminat public respectiv de canalizare pluvială. Lucrările de reamenajare a amplasamentului din zona str. Sovata - Aluminei - Aleea Tușnadului - zona dig mal drept Crișul Repede sunt în stare avansată, executate aproximativ în proporție de 60 %. Până în prezent a fost amenajat un teren de sport (cu posibilități de baschet, handbal și minifotbal), în suprafață de 18x40 m, urmând ca înspre Podul Densușianu să se amenajeze și al doilea teren de sport. Terenul de sport recent amenajat a fost asfaltat, împrejmuit cu o plasă de sârmă și urmează să fie marcat. De asemenea, în dreapta terenului de sport se amenajează 369 de locuri de parcare, realizate din dale traforate (înierbate) și perforate. Lucrările privind iluminatul public de asemenea au fost realizate în proporție de 70%, în perioada următoarea urmând să aibă loc și amenajarea spațiilor verzi. Lucrarea este executată de S.C. Drumuri Bihor, în asociere cu S.C. RITMOTEH S.R.L, la valoarea de 2.331.798 lei.
Termenul de realizare a întregii lucrări este de aproximativ 10 luni din momentul predării amplasamentului”, după cum aveam să aflăm din comunicatul Biroului de presă. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dl primar Ilie Bolojan a înmânat, ieri, premiile I, II și III.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:02:08 Ora de vară a Europei de Est