Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

S-a finalizat reabilitarea Liceului „Lorantffy Zsuzsana”

Recuperare arhitecturală și educațională prin finanțare REGIO

S-a finalizat reabilitarea Liceului „Lorantffy Zsuzsana”

„După mai bine de doi ani de zile de la semnarea contractului de finanțare pentru Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsana”, un spațiu educațional orădean și-a recâștigat măreția unei clădiri ce făcea odată, la începutul secolului trecut, mândrie orașului și sistemului de învățământ bihorean.

 Prin finanțarea REGIO, începând cu acest an școlar elevii vor resimți toate beneficiile unei școli cu standarde de infrastructură, igienă și dotare de nivel european.
Proiectul „Reabilitarea Liceului Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsana” Oradea” a fost implementat de către Unitatea Adminitrativ Teritorială Municipiul Oradea, în baza contractului cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional 2007-2013 (REGIO), Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, respectiv Organismul Intermediar, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Contractul este semnat în cadrul Axei prioritare 3 “Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, domeniului major de intervenție 3.4 – „Reabilitarea / modernizarea /dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.
Valoarea totală a proiectului semnat a fost de 7.639.527,16 lei cu TVA, din care valoare nerambursabilă obținută prin Programul Operațional Regional 6.009.453,10 lei. În urma efectuării achizițiilor publice pentru execuția de lucrări, dirigenție de șantier, audit extern, comunicare/publicitate și dotări, valoarea efectivă cheltuită a fost de 3.665.986,70 lei cu TVA, reprezentând 47,99% din totalul contractului de finanțare.
Obiectivele specifice
1. reabilitarea și modernizarea a 4.631,8 mp (suprafața desfășurată) aferentă clădirii Liceului Teologic „Lorántffy Zsuzsanna” Oradea în termen de 2 ani și 4 luni.
2. îmbunătățirea calității dotării Liceului Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna” Oradea prin achiziția de mobilier, materiale didactice moderne și echipamente moderne până la finalul perioadei de implementare
3. dotarea cu echipamente IT a unității de învățământ cu două videoproiectoare moderne pentru a fiabiliza procesul instrucțiv-educativ al elevilor din cadrul Liceului Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna” Oradea
4. Creșterea calității serviciilor educaționale oferite de Liceul Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna” Oradea
5. asigurarea confortului necesar serviciilor educaționale, ca urmare a modernizării serviciilor de utilitate publică
6. creșterea gradului de accesibilitate în cadrul clădirii Liceului Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna” Oradea pentru elevii cu dizabilități, precum și pentru alte persoane cu handicap.
Inaugurarea investiției efectuate prin finanțarea REGIO se va face în data de 17 septembrie 2012, odată cu începerea noului an școlar”, a precizat dr. Dumitru Sim, coordonator comunicare din cadrul Primăriei Oradea. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a finalizat reabilitarea Liceului „Lorantffy Zsuzsana”.

Trimite email
joi, 29 februarie 2024, 09:40:58 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!