Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Slujba Te-Deum-ului la deschiderea cursurilor din noul an școlar (5)

Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei

Slujba Te-Deum-ului la deschiderea cursurilor din noul an școlar (5)

Din 2008, în fiecare toamnă, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei din Oradea, în ajunul deschiderii cursurilor noului an școlar, se oficiază slujba Te-Deum-ului la care sunt invitați toți copiii și profesorii din cadrul parohiei.

Duminică, 16 septembrie 2012, slujba a fost oficiată de părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, cărora li s-a alăturat părinte Ioan Gudea (un vrednic slujitor care de 50 de ani se dăruiește întru luminarea duhovnicească a credincioșilor la Biserica Buna Vestire din Oradea și  nu numai). Distinsul părinte avea să rostească obișnuitul cuvânt de învățătură la sfârșitul Liturghiei.
„Și ce folosește unui om să câștige toată lumea, dacă își pierde sufletul?
Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său?”
Sunt cuvintele din sfânta Evanghelie de astăzi, de la Sf. Evanghelist Marcu, capitolul 8, versetul 36.
Iubiți frați întru Domnul, ori de câte ori le auzim sau le citim ne întrebăm: ce fac eu cu sufletul meu? Ce fac eu ca să mi se spună că sunt un om cu suflet mare? Și nu un om cu suflet mic...Trupul se vede, sufletul nu se vede pentru că este duh. Sufletul este de la Dumnezeu. Și este veșnic, nu intră în mormânt cu trupul, atunci când ne cheamă Dumnezeu, ci sufletul se înalță la cer, la Creatorul său... Iubiți credincioși, sufletul se simte! Suntem oameni mari, când avem suflet mare... Omul caută, caută mereu ceva; caută să se apropie de Dumnezeu și caută să nu-și piardă sufletul! Sufletul prețuiește cât lumea-ntreagă. Omul cu suflet mare este omul lui Dumnezeu...”
Rugăciunea
De la slujba Te-Deum-ului am reținut Rugăciunea, pe care dorim să o împărtășim cititorilor noștri:
„Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce dintru începutul zidirii Tale ai pus într-însa înțelepciune, cumpănă și putere; Cel ce pe omul creat de tine l-ai înzestrat cu suflet viu, cu libertate și conștiință de sine, cu virtutea de a alege între bine și rău, cu puterea de a Te cunoaște prin descoperire, dar și prin făptura Ta cea văzută și nevăzută; Cel ce ai sădit într-însul minte luminată și judecată limpede; Cel ce l-ai înarmat cu gând pătrunzător și dreaptă socotință; Tu, Cel ce l-ai împodobit pe David cu darul cuvântului și pe Solomon cu harul înțelepciunii; Tu, Părintele Domnului nostru Iisus Hristos, care la vârsta de numai doisprezece ani îi uimea pe învățații din templu cu învățătura Sa cea mai presus de cuprindere; Tu, Doamne, Cel ce dintru înălțimea cerului Tău duhovnicesc îi vezi acum pe tinerii aceștia la pragul cărților deschise și în așteptarea dascălilor lor, Tu Însuți, Dumnezeule, binecuvintează-le începutul, întărește-le voința și luminează-le mintea spre dobândirea cunoștințelor celor folositoare și spre descoperirea adevărului Tău. Păzește-i de cursele rătăcirilor celor pierzătoare de suflet, înalță-i deasupra grijilor mărunte, dăruiește-le râvna învățăturii și cuprinderea cunoașterii, înzestrează-i cu voința de a-și servi Biserica, Patria și Neamul prin comoara sufletului lor, deprinde-i cu bucuria de a-Þi rosti numele și de a-și pune nădejdea în ajutorul și binecuvântarea Ta”.
Toți copiii și tinerii care au participat la slujba Te-Deum-ului au primit din partea părintelui vicar Vasile Bota câte o iconiță – Icoana hramului și Racla cu Moaștele Sfântului Apostol Andrei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Slujba Te-Deum-ului la deschiderea cursurilor din noul an școlar (5)

Trimite email
vineri, 23 februarie 2024, 08:37:19 Ora standard a Europei de Est