Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Emoție de toamnă...

Un nou început

Emoție de toamnă...

Motto: „Iubește aerul pe care-l respiri și așa vei auzi cântecul de iubire al Cerului”. Învățând să respiri, vei învăța să zbori...

Plâng copacii cu frunze galbene și arămii pe aleile singuratice și cărările pustii ale pădurii... E toamnă iar! Toamna, clipele sunt mai grele ca-n alte anotimpuri pentru că, odată cu scurgerea lor, cad și frunzele ruginii... Pentru fiecare clipă câte o frunză, pentru fiecare frunză câte un suspin al copacilor...
Și totuși! Mi-e dragă toamna... Pentru că ea dă naștere în sufletele noastre, cu blândețe, căldură, bogăție, lumină și culoare, unor vise și speranțe noi cu care ne va duce prin iarnă spre o primăvară mai frumoasă și mai plină de împliniri...
Trecută-i vara! Deși căldura de-afară ne-ndreptățește să credem că ea încă n-a plecat... A fost mai arzătoare ca-n alte dăți! Atât de mult și noi și ogoarele cu buze însetate am așteptat cu nerăbdare lacrimile cerului ce s-au încăpățânat să vină... de-atâtea ori ne-am fi dorit să știm unde sunt marginile ploii sau să uităm unde începe seninul...
Greu i-a fost, dar în ciuda greutăților, sufletul pământului a rodit, atât cât a putut, iar hărnicia oamenilor a dat rost rodirii. Cu atât mai mult ne bucurăm de ceea ce-am strâns în hambare!
Am așteptat cu nerăbdare ziua de azi. Mi-a fost tare dor de prichindeii mei, mi-au lipsit, deși drumurile noastre s-au mai întretăiat din când în când pe cărările vacanței... Ei dau rost și împlinire vieții mele. Mă fac să simt că n-am trăit în zadar și că am lăsat o urmă a trecerii mele pe CALE...
Dascăli și copii, începem un nou an școlar! Cu multe greutăți, cu multe neajunsuri, cu multe necunoscute... Suntem însă conștienți de faptul că va trebui să găsim calea care să ne ajute să tragem brazdă curată în ogor nou... că dincolo de faptul că ne-am fi dorit, ca măcar o dată să începem anul școlar mai blând, mai cuminte, fără atâta încrâncenare, va trebui să dăruim fiecărui copil lumina, blândețea și căldura sufletului nostru cu bucuria dăruirii necondiționate, dincolo de toate piedicile de pe drum...
La Avram Iancu, de altfel ca-n orice școală, ziua de azi a fost o dragă sărbătoare a sufletului pentru întreaga comunitate, ziua în care copii, părinți, bunici, dascăli, cu mic și mare ne-am adunat grăbiți în curtea școlii pentru începerea noului an școlar. Copiii mai măricei povesteau cu multă vervă despre zilele pline de farmec ale vacanței ce tocmai s-a sfârșit... Cei mai mititei dintre noi, copiii din clasa pregătitoare și clasa I, cu inimioarele ticăind de emoție și teamă, cu ochișori neliniștiți, priveau în jur așteptând-o cuminți pe DOAMNA, personajul acela rupt parcă din basmele cu zâne și feți frumoși care le va fi alături pe drumul anevoios al cunoașterii...
Cu emoția pe care fiecare toamnă o naște în sufletul meu, pentru că fiecare toamnă e o nouă provocare, pentru că fiecare toamnă îmi amintește că într-o bună zi va fi o ultimă toamnă în viața mea de dascăl, vreau să urez tuturor celor ce pășesc azi pe poarta școlii, oriunde s-ar afla, un an rodnic, multă sănătate și putere de muncă, tihnă în casa sufletelor și putere de-a ierta toate poverile pe care viața ni le pune pe umeri... Dascălilor ce azi își conduc doar cu ochii minții copiii spre școală, aflându-se la pensie, le doresc o lungă, cât mai lungă și binemeritată vacanță!
Învățătoare Cotro Ana

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 4 februarie 2023