Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Trepte matematice pentru clasa a VII-a

Ioana Dzițac, emblemă a generației sale

Trepte matematice pentru clasa a VII-a

Cu fiecare clasă de gimnaziu absolvită, Ioana Dzițac a urcat câte o treaptă a podiumului pe care ea însăși și l-a făurit în escaladarea „Everestului”, în cazul său, „Everestul” fiind piscul matematicii.

La sfârșitul clasei a V-a, Ioana a scris „Trepte matematice (pentru) clasa a V-a”. La finele clasei a VI-a, a scos „Trepte matematice (pentru) clasa a VI-a”. În vară, la absolvirea clasei a VII-a, a mai „săltat” („urcat”) o treaptă, ajungând la „Trepte matematice (pentru) clasa a VII-a”.
În acest mod, eleva dnei profesor Dorina Szatmari, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, simte să fie utilă colegilor mai mici, pasionați ca și ea de matematică, pe care o consideră „regină” între științe.
Iată ce scrie Ioana în Prefața celei de-a treia cărți din colecția „Trepte matematice”: „Nu mă consider un mic matematician, ci doar o elevă care, printre alte pasiuni, are și pasiunea de a studia, dar și de a transmite mai departe matematica colegilor mai mici, generațiilor viitoare, o matematică privită și analizată cu ochi de copil...
Scopul realizării acestei serii de cărți este unul  precis: de a ajuta elevii de gimnaziu în vederea recapitulărilor, pregătirilor pentru diverse concursuri, examene viitoare.
Am reușit, de-a lungul clasei a VII-a, să-mi completez noțiunile teoretice, temele date la școală, cu alte noțiuni și probleme din alte cărți, reviste, iar peste vară, să structurez materialele și să le introduc la calculator, așa încât să pot scoate această nouă carte. Cartea este structurată în 5 părți, care cuprind sinteza unor noțiuni teoretice, întărite cu exemple, seturi de exerciții și probleme cu diferite grade de dificultate, pornind de la nivelul programei analitice până la nivelul olimpiadelor școlare; dar neuitând că sunt copil, am încercat să dau o tentă originală cărții, prin introducerea unor jocuri, rebusuri, probleme logico-distractive, dar și a unor probleme de matematică aplicată, încercând a pune în evidență utilitatea acesteia, iar din pasiunea pentru informatică, am adaptat unele probleme practice de matematică prin realizarea unor grafice în Exel și interpretări ale acestora, dar și a unor programe de calcul în C++”, scrie Ioana în prefața cărții sale.
Pentru cei neavizați, care nu o cunosc pe Ioana, o să spunem că avem în față un elev cu reale calități de lider al generației sale, prin trăsături pozitive de voință și caracter, prin consecvență, râvnă și perseverență în a urca treaptă cu treaptă spre înnobilare. Înzestrată cu o minte luminată, cu o privire și un zâmbet cuceritor, Ioana strălucește și prin frumusețea sa morală, prin bunătate și spirit de dăruire pentru o cauză vrednică de laudă și admirație. Modestă peste măsură, ea își cunoaște limitele de copil și de elev cuminte și silitor. După palmaresul impresionant pe care îl are expus la vedere, în cartea sa, și după Referințele pe care le are consemnate, tot în acest al treilea volum al colecției, Ioana ar avea motive de mândrie, de aroganță..., dar construcția sa nu-i permite asemenea „lux”. Ioana este realmente un elev model, cuminte și silitor, care știe ce vrea, luptător, tenace și lucid, admirată și prețuită, în egală măsură, de colegi și profesori.
„Ceea ce este remarcabil la această tânără este setea de cunoaștere combinată cu un remarcabil spirit civic. Ioana iubește matematica, dar nu uită să privească în jur, să se implice”, scrie dna prof. univ. dr. Ioana Moisil.
O carte de „matematică altfel”
Vorbind despre cartea de față, doamna profesor Dorina Szatmari, profesorul și mentorul Ioanei, o apreciază a fi „o carte de „matematică altfel”, cu un parfum aparte, care cuprinde pe lângă noțiuni teoretice însoțite de probleme și exerciții cu grade diferite de dificultate și câteva capitole absolut originale, datorate în exclusivitate autoarei”. Iar doamna ing. Emma-Margareta Munteanu scrie despre Ioana ca despre un boboc care înflorește: „Acum când tinerii aleargă după distracții și discoteci, acest boboc luptă cu înverșunare pentru a ne demonstra că singurul mod de a răzbate în viață este totuși cartea. Poate veți spune că nu toată lumea are înclinații spre învățătură. Da, este adevărat, dar fiecare vis poate fi îndeplinit. De aceea încearcă acest copil să-i facă pe tinerii de vârsta ei să gândească și să spere, să muncească și tot ceea ce fac să o facă din suflet și pasiune...
Dragi oameni, luați exemplu atunci când un copil luptă pentru mai bine. Luptați și voi, ajutați-l și fiți alături de el”, ne îndeamnă dna ing. Emma Munteanu (din Udine, Italia).
Ioana, mă alătur celor mulți care te admiră pentru preocupările și realizările tale demne de o cauză mai bună, fă să triumfe iubirea și copilăria, matematica și adevărul în lume! (Ovidiu DAN)    

Trimite email

marţi, 7 aprilie 2020