Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala primară internațională AGORA

Noutăți AGORA

Școala primară internațională AGORA

Abordarea educațională a școlii internaționale AGORA se bazează pe teoria „inteligențelor multiple” (Howard Gardner) care presupune că un singur stil de predare nu poate fi potrivit tuturor copiilor.

La AGORA se aplică teoria inteligențelor multiple, practicată cu rezultate foarte bune în cele mai prestigioase instituții de învățământ din străinătate. În acest fel, se valorifică potențialul individual al tuturor elevilor, identificând profilul de inteligență al acestora pentru a îi orienta spre acele domenii profesionale în care fiecare dintre ei poate fi performant. Astfel, pe parcursul unei zile, elevii se vor întâlni cu diferite stiluri de predare și învățare: de la discuții informale în jurul unei mese rotunde la flash-uri informaționale oferite pe laptop, de la învățare extrasă dintr-un context conversațional la tradiționalele prezentări coordonate de profesor, de la libertatea oferită de hârtia de pictat la interpretarea originală a unui rol memorat, în fine de la ardoarea competițională a orei de sport la fluiditatea oferită de muzicalitatea dansului. Selectați pe criteriul profesionalismului, profesorilor le este ulterior evaluată activitatea permanent, fiind instruiți în cadrul zilelor de training cu privire la curricule alternative și noi metode de predare.
Abordarea școlii este diferită de cea a școlii de stat: „în loc să ne concentrăm exclusiv pe procesul de predare, punem accent pe rezultatele acestui proces. Pentru a produce rezultate pe care elevul și societatea în care trăiește să le aprecieze trebuie să ne concentrăm pe nevoile fiecărui elev în parte. Profesorul trebuie să reprezinte un mentor mai mult decât un simplu transmițător de informații, într-o societate în care tinerii au mai mult acces la informație ca oricând. Ei au nevoie de un „antrenor” care să îi ajute să își folosească la maximum propriul potențial creativ și de învățare”, spune directorul școlii, Daniela Pop.
Un aspect care este comun tuturor membrilor echipei AGORA este conștientizarea rolului pe care îl au față de copii dincolo de limitele stricte ale materiei pe care o predau. Astfel, dna învățătoare de la clasa pregătitoare, Alina Popa, ne dezvăluie că la AGORA „se pune accent pe rolul tuturor profesorilor în dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, asigurându-ne că adoptăm un stil de predare deschis și permisiv pentru comunicare, pentru experiment și pentru eroare. Credem că succesul procesului de predare constă în oportunitatea oferită profesorului de a fi el însuși, creativ, implicat, pasionat, informat”.
Școala internațională AGORA este o școală modernă, care dorește să-și modeleze ritmul de adaptare la standardele europene în educație. De aceea, pornind de la adevărul că învățarea este un proces continuu, dincolo de achizițiile specifice fiecărei discipline de studiu, AGORA pune accent pe formarea de competențe, pe cultivarea încrederii în sine, pe stimularea curiozității și pe formarea abilităților de a învăța să înveți, pe dezvoltarea de atitudini pozitive. (A. M.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:25:11 Ora de vară a Europei de Est