Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Conferința internațională „Ariile protejate. Prezent și viitor”

Marți și miercuri, la Hotel Ramada

Conferința internațională „Ariile protejate. Prezent și viitor”

Marți și miercuri (25 - 26 septembrie 2012), la Hotel Ramada din Oradea, s-a desfășurat Conferința internațională „Ariile protejate. Prezent și viitor”, organizată în cadrul proiectului „Amenajarea infrastructurii de mediu în ariile protejate din Bihor și Hajdu Bihar (Infrastructure setting of the environment in the protected areas in Bihor and Hajdu Bihar)”.

„Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Autoguvernarea Hajdu-Bihar și primăriile Oșorhei, Sălacea, Șimian și Lugașu de Jos, a demarat în luna iulie 2011, proiectul „Amenajarea infrastructurii de mediu în ariile protejate din Bihor și Hajdu Bihar (Infrastructure setting of the environment in the protected areas in Bihor and Hajdu Bihar)”, cod proiect HURO 0802/087_AF, destinat amenajarii infrastructurii de mediu în ariile protejate din cele două județe vecine. Proiectul a fost aprobat spre finanțare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Romania 2007-2013, Axa prioritară 1. Îmbunătățirea condițiilor cheie pentru dezvoltarea durabilă comună a zonei de cooperare, Domeniul major de intervenție 1.3. Protecția mediului, Operațiunea 1.3.1. Protejarea naturii și a valorilor naturale – proiecte de infrastructură. În urma schimbărilor legislative din Ungaria, începând cu ianuarie 2012, noul partener maghiar este Hajdu-Bihar Megyei Intezmenyfenntarto Kozpont (Institution Maintenance Centre of Hajdu-Bihar).
Partenerii asociați ai proiectului sunt: Direcția Silvică Oradea, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Universitatea din Oradea și Administrația Parcului Național Hortobagyi.
Valoarea totală a proiectului este de 452474,22 euro, din care partea de co-finanțare suportată de CJ Bihor este de 3539,27 euro, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională și co-finanțarea națională de la bugetul de stat este de 441865,79 euro, iar contribuția proprie a tuturor partenerilor este de 10.608,43 euro, după cum aveam să aflăm de la dl consilier Dan Poinar.
Proiectul vizează realizarea unei rețele de arii naturale protejate prin construirea a șase centre de informare și vizitare a ariilor naturale protejate: Poiana cu narcise de la Oșorhei, Lacul Cicoș, Pășunea cu Corynephorus de la Șimian, Defileul Crișului Repede, Complexul hidrografic Valea Rece de la Sălacea și Complexul paleontologic Gruiul Pietrii de la Lugașu de Jos. Cele șase arii protejate vor fi cartate, perimetrate și bornate, urmând a fi amenajate și traseele de acces și vizitare a acestora. În vecinătatea ariilor protejate vor fi amenajate locuri de parcare și campare.
Colaborarea cu partenerul maghiar va consta în transfer de know-how, consiliere și îndrumare, precum și în acțiuni de promovare comună a ariilor protejate de pe partea română și a altor cinci arii protejate de pe partea maghiară (Bihari-legelõ TT, Jónásrész , Kék-Kálló-völgy, Mogyorós-erdõ, Teleki-legelõ).
Durata de implementare a proiectului este de 18 de luni (iulie 2011 – decembrie 2012)”. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința internațională „Ariile protejate. Prezent și viitor”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 14 aprilie 2021