Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Există mai multe tipuri de internet

Educație pentru și prin internet: educație netățenească (5)

Există mai multe tipuri de internet

Cuvinte și sintagme cheie: internet, Internet, intranet, extranet, Secret Internet Protocol Router Network (SIPRNET), FidoNet, internet2, PlanetLab.

Bibliografie
1. I. Dzițac, G. Moldovan; Sisteme distribuite; Editura Universității Agora, 2006
2. SIPRNET: http://www.fas.org/irp/program/disseminate/siprnet.htm;
3. FidoNet:  http://www.fidonet.org/ ;
4. Internet:  http://www.internet.com/;
5. Internet2: http://www.internet2.edu/;
6. PlanetLab: http://www.planet-lab.org/.
 Cuvântul internet provine din concatenarea prescurtărilor a două cuvinte englezești, interconnected (interconectat) și network (rețea) și desemnează o rețea de mari dimensiuni formată prin interconectarea mai multor rețele autonome eterogene. Astfel, substantivul comun „internet” desemnează, în general, o reuniune de rețele, văzută ca o rețea unitară, împreună cu informația și serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestei rețele (Web, E-Mail, FTP etc.). Exemple de rețele mari de tip internet sunt: SIPRNET, FidoNet, Internet, Internet2 și PlanetLab.
Un intranet este o rețea închisă sau o sub-rețea dintr-un internet sau chiar din Internet care este administrată autonom și pentru care există un sistem de securitate local. Un intranet poate fi format din mai multe rețele de tip Local Area Network (LAN), legate între ele prin anumite sisteme de comutare. Un intranet poate fi conectat la Internet printr-un router, care permite utilizatorilor din intranet să utilizeze servicii ca: Web, FTP sau EMAIL. De asemenea, permite utilizatorilor din exterior (din Internet) să acceseze servicii pe care le pune eventual la dispoziție intranetul. Pentru a se proteja de diferite atacuri malițioase, sunt utilizate soft-uri de tip firewall, care previn utilizatorul că anumite mesaje neautorizate încearcă să intre sau să plece. Un firewall este implementat să filtreze anumite mesaje conform unor criterii, de exemplu, el permite trecerea doar a mesajelor legate de poșta electronică. Extranetul este un intranet particular al unei firme, la care însă au acces limitat și anumite persoane sau grupuri din exterior, din alte firme, ca de exemplu, de la firme-furnizor sau firme-client.
Internet/The NET (rețeaua). Cea mai mare, mai notorie și uzuală dintre rețele de tip internet la ora actuală este numită Internet (nume propriu, scris cu majusculă), adică super-rețeaua mondială unică de computere, interconectate prin protocolul IP/TCP. Precursorul Internetului datează din 1965, când Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) din SUA a creat prima rețea de computere interconectate sub numele Arpanet. Super-rețeaua Internet de azi a rezultat din extinderea rețelei Arpanet. Prin Internet multe resurse dintr-o anumită locație geografică pot fi partajate (exploatate în comun) de către utilizatori din cele mai diverse locuri geografice.
Internet2 este cel mai avansat consorțiu de networking din SUA, organizat pe principiul non-profit. Înființat de comunitatea de cercetare și educație începând cu anul 1996, Internet2 are în vedere dezvoltarea de aplicații și tehnologii de rețea avansate, cu scopul de a accelera modernizarea Internetului și utilizarea tehnologiilor sale revoluționare. Din punct de vedere practic, Internet2 nu este o rețea fizică separată și această rețea nu-și propune să înlocuiască omniprezentul Internet. Ideea pe care se merge este accelerarea procesului de dezvoltare de noi tehnologii și aplicații, pe platforma Internet existentă deja, prin colaborarea universităților, institutelor de cercetare și companiilor. Cine se conectează la Internet2? Evident că deocamdată universitățile, organizațiile și cei care au acces la această rețea ca parteneri în consorțiu. Doriți să aflați dacă computerul vostru este conectat la Internet2? Puteți afla, fără dificultate, folosind un applet Java de la adresa http://detective.internet2.edu/applet/index.html.
PlanetLab era la sfârșitul anului 2006 format dintr-o rețea de 723 de servere distribuite pe tot globul, fiind găzduit de 353 de site-uri, de pe cuprinsul a peste 25 de țări. Azi (vineri, 19.10.2012) are 1.134 de servere găzduite de 545 de site-uri. Majoritatea serverelor este găzduită de institute de cercetare, deși unele dintre ele sunt găzduite în co-locație și cu diverse centre de rutare (cum ar fi Internet2 Abilene backbone). Toate serverele sunt conectate la Internet. (Ioan Dzițac)

Trimite email
joi, 18 iulie 2024, 20:43:26 Ora de vară a Europei de Est