Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe

Sâmbătă, la Festivalul verzei de la Toboliu

Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe

Sâmbătă (20 octombrie 2012), la Toboliu, s-a desfășurat sărbătoarea tradițională, intitulată „Festivalul verzei”, aflată la cea de-a VI-a ediție.

La actuala ediție, consemnăm debutul primului concurs al cailor de tracțiune și frumusețe, concurs care a atras mulți concurenți, dar și foarte mulți spectatori curioși.
Să mai spunem că la ediția de sâmbătă, dl primar Pavel Maier și dl viceprimar Gheorghe Șinca au fost onorați de prezența la manifestări a unor distinși invitați: dl Cornel Popa – președintele Consiliului Județean Bihor, dl deputat Sorin Ioan Roman, domnii Valeriu Boeriu, Ioan Sala, Ioan Chivari și Gavrilă Ghilea, primarii: Ioan Pașca (Girișu de Criș), Mircea Crainic (Nojorid) și Ioan Mărcuș (Sântandrei)...
„Iată că azi suntem cu toții prezenți și părtași la sărbătoarea muncii lor, a respectului față de ceea ce le aduce bucurie în casele și sufletele locuitorilor acestei comune, prin existența acestei îndeletniciri, cultivarea verzei, care dăinuie tot de sute de ani spre binele și fericirea cetățenilor”.
Acesta a fost mesajul dlui primar Pavel Maier (mesaj imprimat pe invitațiile la festival).
Concursul de tracțiune și frumusețe – un succes
„Chiar dacă concursul cailor de tracțiune și frumusețe s-a desfășurat pentru prima oară la Toboliu, el s-a bucurat de un succes neașteptat, ne-a declarat dl Viorel Domian din Toboliu (zis „Prințul”), organizatorul principal al competiției. Nu am putut visa să avem la această primă ediție 40 de participanți, din Baia Mare, Sighetu Marmației, Satu Mare, Cluj - Napoca, Arad și Timișoara, dar și din județul nostru, din Oradea, Brusturi, Bojei, Borșa și Toboliu”.
Dacă tot au venit atât de mulți, și „Prințul” a dorit să fie la înălțime, atât prin organizare, cât și la premierea câștigătorilor. Premiile au constat în medalii, cupe și premii consistente în euro (200 de euro – locul I, 150 - locul II și 100 de euro – locul III). Premiile au fost înmânate de dl primar Pavel Maier.
Câștigătorii (proprietarii cailor)
La tracțiune:
Loc. I – Pop Sorin din Baia Mare
Loc. II – Balaj Florin din Brusturi
Loc. III – Nemeș Ioan din Borșa
La frumusețe:
Loc. I – Domian Viorel („Prințul”)
Loc. II - Pop Sorina din Baia Mare
Loc. III – Bumb Marcu din Bojei.
Regalul artistic
Începând cu ora 15.00, pe scena festivalului au urcat și au evoluat soliști și ansambluri îndrăgite de muzică populară: Ansamblul cultural-sportiv „Poienarii” al Rominei Nemeș (cu Iulia Lucaciu, Veronica Nicodim Stoicu, Romina Nemeș, Andreea Codrean și junioara Maria Secan, acompaniate de Denis Villas, precum și membrii Ansamblului de dansuri populare „Dacia”, dănțăușii de nota 10 ai dnei înv. Dana Avram, de la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea); au urmat membrii Corului „general Traian Moșoiu”; recunoscutul și îndrăgitul Ansamblu „Aușana” al dlui director Silviu Botiș (cu gemenele din Bihor: Delia și Adriana Tonț, Claudia Cacuci, Ioana Crișan, Paula Lezeu, Ciprian Zapota, Lavinia Chifor și Patricia Duicu (colaboratoare); până să se pregătească Ansamblul „Vergelul” de recital, scena a fost însuflețită de trupa „Ardelencele”: Ramona și Ioana, impresariate de Monica (mama lor); ele au o vorbă: „Am venit să vă horim!”
Soliștii și dansatorii Ansamblului „Vergelul” au luat apoi cu „asalt” scena, electrizând publicul care i-au răsplătit cu aplauze.
Una peste alta, cultivatorii de varză din Toboliu, dar nu numai ei, au avut sâmbătă o sărbătoare pe cinste! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (65 de poze), accesați Galeria foto: Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 9 decembrie 2022