Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Liturghia Sfântului Iacov, săvârșită la Paraclisul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Marți

Liturghia Sfântului Iacov, săvârșită la Paraclisul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Având arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Sofronie, marți, 23 octombrie 2012, în ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic și Apostol Iacov, fratele Domnului, s-a săvârșit Liturghia Sfântului Iacov la Paraclisul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, situat în incinta școlii de pe strada Aluminei, nr. 88, paraclis așezat sub ocrotirea Sfântului Apostol Iacov, ruda Domnului.

Solemnitatea și bucuria acestei zile a fost cu atât mai mare, cu cât este al treilea an consecutiv, când este sărbătorit hramul acestui paraclis, din locația în care acum se desfășoară activitatea educativă a elevilor care studiază în clasele din ciclurile primar și gimnazial ale Liceului Ortodox, elevii din clasele liceale, de la profilul teologic, studiind, din acest an școlar, în imobilul, proprietate a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, de pe strada Republicii, nr. 48, în care a funcționat, odinioară, Academia Teologică din Oradea.
Amenajat în urmă cu doi ani, Paraclisul a fost înzestrat de către  Preasfințitul Părinte Sofronie cu o răcliță cu Sfinte Moaște, o frumoasă icoană a Maicii Domnului Vladimirskaia, de dimensiuni impresionante, pictată pe lemn și alte numeroase obiecte de cult. În fiecare zi de vineri, precum și în sărbătorile religioase, elevii din clasele primare și gimnaziale participă aici la Sfânta Liturghie, săvârșită special pentru ei, pentru cadrele didactice și pentru ceilalți ostenitori ai școlii.
Sfânta Liturghie săvârșită cu ocazia Hramului Paraclisului a fost una deosebită, săvârșită foarte rar. La ea au participat cadre didactice, elevi și părinți, care au avut privilegiul de a asista la cea mai veche Liturghie a Bisericii Primare.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Părintele Profesor Radu Rus, director al Liceului, a creionat viața și activitatea Sfântului Apostol Iacov, scoțând în evidență rolul său în istoria Bisericii primare și a subliniat frumusețea și profunzimea Sfintei Liturghii pe care acesta a alcătuit-o. Totodată, părintele Radu Rus a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, stăruind asupra responsabilității cu care copiii și tinerii care învață într-o școală aflată sub oblăduirea Bisericii trebuie să-și asume misiunea de a fi modele pentru cei din jurul lor. De asemenea, părintele a accentuat ajutorul, binecuvântarea de care se bucură cei care își pun viața și activitatea sub ocrotirea sfinților.
Liturghia Sfântului Apostol Iacov este cel mai prețios și mai vechi monument de literatură liturgică. Sfântul Apostol Iacov, primul episcop al Ierusalimului, a fixat pe temeiuri apostolice, sâmburele acestei opere în Biserica din Ierusalim. De la Ierusalim, Liturghia Bisericii primare a fost transplantată mai întâi prin Sfântul Apostol Pavel și ucenicii săi la Antiohia. Aici, ea a cunoscut o dezvoltare treptată și a devenit Liturghia reprezentativă a ritului liturgic antiohian. În Asia Mică și Grecia ea a dat naștere Liturghiilor mai noi, a Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Ioan Gură de Aur, Liturghiile bizantine, care i-au luat curând locul. În Ierusalim era încă în întrebuințare în secolul al IX-lea, iar în restul Orientului ortodox s-a menținut până prin secolul  XII, după care a fost înlocuită definitiv cu Liturghiile bizantine.
Astăzi, Liturghia Sfântului Apostol Iacov se săvârșește mai cu seamă în Biserica Ortodoxă  a Greciei, în general de două ori pe an, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie) și în prima Duminică după Nașterea Domnului, când sunt prăznuiți mai mulți martiri, printre care și Sfântul Iacov. (R. R.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liturghia Sfântului Iacov, săvârșită la Paraclisul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 28 mai 2020