Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Ziarul de Cefa

La 1 decembrie 2007, a apărut

Ziarul de Cefa

La 1 decembrie 2007, locuitorii comunei Cefa au avut un motiv de satisfacție și mândrie locală: chiar de Ziua Națională a României a fost lansat primul număr din Ziarul de Cefa, publicație gratuită a Primăriei și Consiliului local Cefa.

„Prin intermediul acestui ziar, intenționăm să avem o comunicare mai bună cu cetățenii comunei și îi invităm să ne transmită toate problemele cu care se confruntă și noi promitem că vom încerca să le rezolvăm”, declară Ioan Sorin Roman, primarul comunei Cefa, în cadrul interviului publicat în pagina a IV-a a ziarului.
Cel mai reușit ziar comunal din Bihor!
Publicația are opt pagini. Prima pagină se deschide cu urările de Crăciun și Anul Nou adresate cetățenilor  de întâiul gospodar al comunei. Prin intermediul paginii de administrație (pagina 2), Biroul de asistență socială ține să informeze populația în legătură cu actele necesare obținerii diferitelor ajutoare. Din pagina a III-a, aflăm că Ansamblul folcloric „Datina” (al școlilor din Inand și Cefa) este mândria comunei (deși aflat la început de drum, „Datina” a obținut premiu I în cadrul festivalului județean de folclor „Varietăți bihorene”). „Cefa, o imagine a succesului” este titlul paginii a IV-a, care conține interviul cu primarul Ioan Sorin Roman. Mărturii ale realizărilor din mandatul dlui primar găsim în pagina următoare – Actualitatea  (pag.5): „Confecțiile produse la Inand îmbracă întreaga Europă” și „Locuri de casă pentru tineri”. Evenimentului nr. 1 al sfârșitului de an 2007, spectacolul „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, îi este rezervată o întreagă pagină,  conducerea comunei dorind să facă o mobilizare masivă a cetățenilor la spectacolul ce urma să aibă loc la Căminul Cultural, vineri, 21 decembrie 2007 (cu artiști de marcă, și totuși, cu intrarea gratuită!). În penultima pagină (tot o pagină de administrație), dl primar ține să asigure populația de transparența deciziilor care se iau, publicând ultimele hotărâri ale Consiliului local pe 2007. Ultimul cuvânt în Ziarul de Cefa îl are părintele preot Ioan Purtan, care scrie despre evenimentul creștinesc al sfârșitului de an, Nașterea lui Hristos.
Să mai spunem că decupând și completând talonul din pagina a VIII-a, cetățenii sunt așteptați de primarul comunei să-și spună tot ce au pe suflet, probleme pe care întâiul gospodar poate să le rezolve în folosul obștii.
Felicitări, domnule primar, felicitări colectivului redacțional pentru minunatul ziar pe care l-ați înființat în comuna Cefa. Este cel mai reușit ziar comunal pe care l-am vazut în județul Bihor!
Ioana CHIȘ & Ovidiu DAN

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020