Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu

Miercuri, 31 octombrie

Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu

Miercuri, 31 octombrie 2012, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, a avut loc comemorarea patronului spiritual – Onisifor Ghibu, la 40 de ani de la trecerea sa în eternitate.

S-ar putea ca de-acum Ziua liceului să fie sărbătorită pe 31 octombrie și nu pe 31 mai (Ziua de naștere a lui Onisifor Ghibu), ne spunea directorul liceului, dl prof. Mircea Pop, domnia sa motivând că 31 mai este, într-un fel, o zi nepotrivită, datorită încărcăturii de evenimente și stresului provocat de bacalaureat, alte examene și concursuri derulate în ultimele săptămâni ale sfârșitului de an școlar.
„Trăiască duhul lui Onisifor Ghibu!”
Ceea ce s-a întâmplat miercuri, la orele amiezii, în cocheta sală festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” este de natură să ridice conducerea, întreg colectivul de cadre didactice în ochii comunității, prin felul în care au gândit, organizat și desfășurat acest eveniment. E de apreciat modul în care slujitorii școlii și reprezentanții elevilor și-au onorat, cinstit  patronul spiritual, pe distinsul patriot, pedagog, umanist, „profesor de energie națională”... Onisifor Ghibu!
După cuvântul de salut adresat distinșilor invitați de către noul director al liceului, dl prof. Mircea Pop, părintele preot Ințe Liviu și părintele Bărcăuan Vasile au oficiat slujba de parastas.
În prezidiul manifestării au fost invitați oficialii evenimentului: consilierul local Dan Octavian, inspectorul școlar Mioara Þigan (ambii, foști elevi ai liceului), distinșii profesori Aurel Chiriac – director al Muzeului Þării Crișurilor, Ioan Moldovan – director al Revistei „Familia”, Florin Sfrengeu – director al Departamentului de istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, prof. univ. dr. Florica Orțan (primul director al liceului), prof. Marinel Roșu (expert asistent în cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Bihor), prof. Pavel Sărac (fost director adjunct al liceului), prof. Daniela Marinău și prof. Ioan Pirtea (actualii directori adjuncți ai liceului), prof. Mihai Vesa (fost director al liceului).
Mesajele vorbitorilor au avut darul de a creiona adevărata aură a ilustrului patriot român, pedagog, umanist Onisifor Ghibu. Dl profesor de română Alexandru Popovici a făcut-o în stilu-i caracteristic, în cuvinte potrivite și metaforele poetului Alexandru Popovici (ca fost gojdist), iar elevii Andreea Crăciun, Alina Bărbuș și Roxana Lup au vibrat și reverberat cu energia și simțămintele lor de adolescenți reprezentativi ai școlii, dna profesor de istorie Livia Ivan ne-a surprins și emoționat cu informațiile și emoțiile personale, la fel și foștii directori și distinșii invitați.
Din însumarea tuturor mesajelor, auditoriul a rămas cu o plăcută și adevărată imagine a personalității patronului spiritual: „un creator de istorie, unul dintre cei mai importanți oameni politici ai vremii sale, cu respect deosebit față de valoare și față de celălalt; tot ceea ce a înfăptuit Onisifor Ghibu a făcut-o din iubire; a fost „un profesor de energie națională” (după aprecierea lui Drăghicescu), un român luptător, a știut să îngemăneze caractere; în permanență a dat dovadă de verticalitate, și-a iubit țara și poporul în chip special...”
Vorbitorii au îndemnat la cultivarea spiritului „ghibist” (invocându-se modelul gojdist); ultimii dintre vorbitori (dl prof. Alexandru Sanislav și prof. Rodica Popa) s-au arătat la fel de entuziaști ca și Onisifor Ghibu – „un om locuit de Dumnezeu” (A. S.). Chiar dacă mai nou „nu avem timp pentru nimic”, vorba dnei prof. Rodica Popa (și dumneaei slujitor al liceului timp de 27 de ani), metodistul C.C.D. Bihor și-a îndemnat colegii și foștii colegi să rămână „pe baricadele vieții”, aproape de Onisifor Ghibu, iar la final a exclamat: „Trăiască duhul lui Onisifor Ghibu!”
Premierea foștilor slujitori ai școlii  
În încheierea manifestării, directorul liceului, dl profesor de matematică Mircea Pop, scuzându-se într-un fel pentru faptul că în intervențiile domniei sale nu a vorbit despre personalitatea patronului spiritual, a motivat, cu sinceritate: „Mă simt prea mic între atâția oameni mari!”. Ceea ce nu l-a înjosit cu nimic în fața asistenței, din contră, l-a ridicat în ochii lumii, prin gestul de a-i premia pe foștii profesori ai liceului, acum pensionari, prezenți la eveniment în număr impresionant.
Așadar un gest onorant și o manifestare care aruncă o lumină favorabilă asupra colectivului de cadre didactice și elevi al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea - o renaștere din „propria cenușă aurită” a patronului lor spiritual! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 29 mai 2020