Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Campania Națională „Controlează-ți diabetul” 2012, ediția Oradea

Sâmbătă și duminică, testări gratuite

Campania Națională „Controlează-ți diabetul” 2012, ediția Oradea

Federația Internațională de Diabet atenționează: dacă nu se vor lua măsuri rapide, o persoană din 10 va avea diabet până în 2030!

Pentru a veni în întâmpinarea acestei avertizări, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ia atitudine: Campania Națională „Controlează-ți diabetul”, ediția Oradea.
Campania Națională „Controlează-ți diabetul” își propune informarea și educarea publicului larg cu privire la importanța prevenției diabetului, precum și asupra controlului eficient al diabetului și îmbunătățirea stilului de viață pentru persoanele afectate de această boală. De asemenea, campania vizează implicarea specialiștilor, autorităților și mass-media în propagarea mesajului de alarmă cu privire la incidența și prevalența crescută a cazurilor de diabet în România.
Ajunsă la a treia ediție, Campania Națională „Controlează-ți diabetul” cuprinde activități destinate atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul medical.
În privința manifestărilor pentru publicul larg, în zilele de 10 și 11 noiembrie, orădenii își vor putea testa gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată la cortul special amenajat pe Strada Republicii, în fața Magazinului Crișul, în intervalul orar 10.00 – 16.00. Zilele de 12 și 13 noiembrie sunt dedicate educației în diabet și vor cuprinde videoproiecții educative prezentate în școli din Oradea unde vor rula sfaturi referitoare la prevenția diabetului.
Autoritățile din Municipiul Oradea au luat atitudine și s-au alăturat Campaniei Naționale „Controlează-ți diabetul”. Cu ajutorul Regiei Autonome de Transport Local Oradea, începând din luna noiembrie, orădenii vor avea posibilitatea de a călători cu două mijloace de transport în comun, care vor fi colantate cu mesajul campaniei: „Controlează-ți diabetul”. În cazul diabetului, educația înseamnă prevenție și control! În acest mod, populația va fi expusă în mod direct mesajului campaniei, în încercarea de a conștientiza importanța prevenției și controlului diabetului.
În debutul Campaniei Naționale „Controlează-ți diabetul, ediția Oradea, va fi organizată Gala de Excelență „Educație și prevenție în dabet”. Manifestarea este dedicată persoanelor care zi de zi luptă cu această afecțiune și care au avut o contribuție majoră la creșterea calității vieții persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Campania Națională „Controlează-ți diabetul” are și o componentă destinată educației continue a medicilor. Astfel, sâmbătă, 10 noiembrie, nume mari din diabetologia românească participă la un simpozion științific de înalt nivel, unde va fi dezbătută problematica diabetului zaharat în România și vor fi prezentate cele mai noi informații din domeniu. Evenimentul va avea loc la Hotel Ramada Oradea, în intervalul orar 9.00 – 18.00.
Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată pe data de 14 noiembrie în cadrul Campaniei Naționale „Controlează-ți diabetul” 2012 printr-o serie de acțiuni care aduc în prim plan simbolurile luptei împotriva acestei maladii atât de răspândite. Conferința de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului va avea loc pe 14 noiembrie, ora 11.00, la Primăria Municipiului Oradea.
Tot pe 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, la Lotus Shopping Center, ora 17.00, se va desfășura o manifestare surpriză, care are drept temă centrală cercul albastru – emblema Zilei Mondiale a Diabetului. În cursul serii, Primăria Municipiului Oradea va fi iluminată în albastru, un alt simbol al acestei zile care marchează un semn de solidaritate pentru milioanele de oameni din întreaga lume care suferă de diabet.
Compania Națională „Controlează-ți diabetul”, ediția Oradea, este organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Oradea. Partenerii științifici ai evenimentului sunt Asociația Română de Educație în Diabet și Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susținută de către Primăria Municipiului Oradea. (Diana Nanciu)
Foto: LTV

 

Trimite email

vineri, 3 decembrie 2021