Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc” - etapa județeană

Participare record la cea de-a XVIII-a ediție

Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc” - etapa județeană

Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc”, organizat de Asociația cultural-patriotică „Avram Iancu”- filiala Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și găzduit de Eco Școala „Avram Iancu”, a înregistrat joi (16 noiembrie 2012) o participare record.

Inspectoratul Școlar a reușit să mobilizeze la etapa județeană a celei de-a  XVIII-a ediții nu mai puțin de 17 echipaje de gimnaziu, după cum aveam să aflăm de la doamna inspector școlar, profesor dr. Elisaveta Roșu, coordonatorul competiției județene, cea care a pregătit subiectele de concurs și le-a păstrat bine secretizate până la ora concursului.
La această ediție, pe primele trei trepte ale podiumului de premiere, au urcat echipajul Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” (echipaj coordonat de doamna prof. Eva Laza) – pe locul I; echipajul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” din Ștei (coordonat de dna prof. Ștefana Mihuța) – pe locul al II-lea și echipajul Liceului  Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea (coordonat de dl prof. Oros Florin) – pe locul al III-lea; mențiunea a revenit echipajului Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” (coordonat de dl prof. Emil Prodan), clasat pe locul al IV-lea.
„Norocul îi ajută pe cei îndrăzneți”
În deschiderea concursului, doamna director, profesor dr. Gheorghina Bîrlădeanu, a salutat echipajele și coordonatorii, în calitate de gazdă, urându-le succes, iar președintele Asociației cultural-patriotice „Avram Iancu”- filiala Oradea, dl Gheorghe Bartoș, a ținut să adreseze concurenților un mesaj special, pornind de la dictonul latin al lui Vergiliu, în traducere „Norocul îi ajută pe cei îndrăzneți”. „Prin faptul că sunteți aici, norocul v-a ajutat deja, dar nu toți veți câștiga. Ca și la olimpiade și la alte concursuri, pe podium, urcă cei mai buni. Aceasta nu înseamnă că data viitoare nu vor urca alții, pentru că viața merge înainte. Aș continua cu specificul național. O ramură a specificului național este istoricul națiunii, care este învățătoarea vieții. Și aș încheia spunându-vă că de câte ori am avut succes în viață... (deși sunt al 13-lea copil dintr-o familie cu 14 copii), „vinovați” sunt dascălii mei. În ei să aveți încredere...!”
Coordonatorul ediției județene, doamna profesor dr. Elisaveta Roșu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, le-a explicat apoi concurenților felul în care se va desfășura concursul, iar pentru a alunga emoțiile concurenților, gazdele au prezentat un moment artistic emoționant - omagiu Crăișorului munților!
Așadar, la cea de-a XVIII-a ediție, la categoria elevi de gimnaziu, s-au întrecut echipajele de la școlile gimnaziale: „Oltea Doamna”, „Miron Pompiliu” Ștei, „Nicolae Bălcescu”, „Dacia”, „Avram Iancu” Oradea, „Constantin Șerban” din Aleșd, Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea și Școala Gimnazială din Săcădat, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”și Liceul de Artă.
Astăzi (luni, 19 noiembrie), în cadrul aceluiași concurs, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, se vor întrece, la etapa județeană, 15 echipaje de liceeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc” - etapa județeană.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 21 iulie 2019