Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Oradea are o grădină zoologică modernă

Abia în primăvară, grădina va fi deschisă publicului

Oradea are o grădină zoologică modernă

Primarul Ilie Bolojan a susținut joi (22 noiembrie 2012) o conferință de presă în teren, unde a prezentat modul în care a fost amenajată, extinsă și modernizată Grădina Zoologică din Oradea.

La conferință au mai participat viceprimarul Ovidiu Mureșan, directorul ADP - dl. Liviu Andrica, directorul Direcției de Proiecte din Primăria Oradea – dl. Marius Moș, prefectul Claudiu Pop, dna Lucia Varga, dar și foști consilieri locali, precum Ioan Cupșa și Pasztor Sandor.
„Acum avem și la Oradea o grădină zoologică cu care ne putem mândri. Mulțumesc pentru acest lucru dnei Lucia Varga, care în calitate de fost secretar de stat la Ministerul Mediului ne-a susținut foarte mult, mulțumesc fostului ministru Borbely, mulțumesc domnului prefect Claudiu Pop pentru că ne-a sprijinit din partea Guvernului României, dar și membrilor Consiliului Local pentru că prin votul lor au făcut ca aceste proiecte să poată fi demarate. În total, pentru modernizarea, extinderea și amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de Primăria Oradea”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Proiectul a fost finanțat de către Ministerul Mediului prin intermediul „Convenției privind finanțarea programelor multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor”.
Dacă înainte de anul 2008, grădina zoologică era un spațiu impropriu de cca 3,5 ha, acum, nu numai că spațiul a fost în întregime modernizat la standardele unei grădini zooloogice europene, dar a fost și dublat ca suprafață, ajungând la 7 ha.
Proiectul de amenajare și modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanțare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările.
În cadrul lucrărilor a avut loc modernizarea tuturor corpurilor de construcție (52 de clădiri), dar și amenajarea a 22.455 mp de suprafețe exterioare.
În perioada următoare, administrația Grădinii Zoologice din Oradea va pregăti documentația necesară pentru obținerea autorizației de funcționare, iar ulterior va realiza toate demersurile necesare pentru a deveni membră a Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA). 
Urmează ca în primăvara anului viitor, grădina zoologică să fie deschisă publicului. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea are o grădină zoologică modernă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 26 mai 2020