Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Spitalele să facă ceea ce știu și ceea ce pot!”

Vineri, în cadrul simpozionului „Drumul bolnavului în Bihor”,

„Spitalele să facă ceea ce știu și ceea ce pot!”

Vineri (23 noiembrie 2012) în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, s-a desfășurat simpozionul intitulat „Drumul bolnavului în Bihor”, manifestare științifică organizată de Fundația pentru Sănătate, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanță/Facultatea de Medicină și Farmacie/Universitatea Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Primăria Municipiului Oradea, „având ca și scop major asigurarea serviciilor necesare și optime pentru bolnavi, evitarea paralelismelor, respectiv stabilirea unor măsuri care ar contribui la evitarea risipei în anumite domenii”...

Dl dr. Foldes Adalbert, președintele Fundației pentru Sănătate, moderatorul evenimentului, a salutat prezența la simpozion a specialiștilor în domeniu, a primarilor din județ, precum și a distinșilor invitați: dl prof. Cornel Popa – președintele Consiliului Județean Bihor, dl ing. Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea, și nu în ultimul rând dl conf. dr. Florian Bodog, decanul Facultății de Medicină și Farmacie, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății.
În stilu-i caracteristic, dl primar Ilie Bolojan a pus punctul pe i, scurt și concis: „Noi suntem interesați în modul direct atât din punct de vedere financiar, pentru că sistemele de decontări sunt influențate de drumul bolnavului, dar suntem interesați și din punct de vedere al unui sistem care să fie în serviciul pacienților și să rezolve cât mai repede problemele de sănătate ale bolnavilor...”
Președintele C.J. Bihor, dl Cornel Popa, a recunoscut și a subliniat faptul că pentru rezolvarea problemelor „trebuie făcut un front comun în jurul sănătății pentru o viață de calitate... și în acest sens, îmi doresc să comunicăm mai fluent și mai organizat. Poate că în buna noastră credință și intenție de a ajuta putem greși. Susțin tot ceea ce înseamnă demers pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și cred că ne-am dovedit buna credință. Trebuie însă să comunicăm mai organizat, mai des pentru a ști ce avem de făcut, decizile politice și deciziile administrative să vină cât mai repede și să fie puse în practică în folosul bolnavului, pentru sănătatea mai deplină a oamenilor”.
În calitate de secretar de stat, dl Florian Bodog a insistat ca „fiecare spital să-și respecte nivelul de competență... „să lucrăm pentru a câștiga încrederea pacienților noștri pentru a nu-i aduce într-o stare de disperare să ceară transfer într-un spital dintr-o altă țară”. Primarilor le-a cerut să susțină centrele de permanență. „Pentru a scurta drumul pacientului, este foarte important să avem centrele de permanență pentru că altfel toată presiunea pacienților se răsfrânge asupra unităților de primire-urgență din spitalele județean și municipal care sunt pur și simplu „inundate” de pacienții din județ”...        
La rândul său dl manager, dr. Gheorghe Carp, a spus lucrurilor pe nume, evidențiind toate neajunsurile sistemului și trăgând semnale de alarmă „pentru a găsi soluții pentru situațiile care se schimbă cu rapiditate ieșită din comun...” Făcând trimitere la noua lege a sănătății, care va rezolva unele probleme, domnia sa a lansat chemarea la luarea unor măsuri urgente pentru a nu se ajunge la închiderea unor spitale din județ atunci în legea va intra în vigoare. Managerul a prezentat o statistică realizată la nivelul celor două spitale principale care funcționează în Oradea, Spitatul județean și Spitalul municipal, și care în primele 9 luni ale anului au asigurat 3.700 și respectiv 3.200 de internări pe lună. Din care 60 la sută, chiar 97 la sută dintre pacienți sunt din județ. Este de-a dreptul alarmant numărul de transferări care au loc de la spitalele din județ la spitalele din Oradea. „de la spitalul din Aleșd s-au transferat în primele 9 luni, 608 pacienți, de la Marghita - 457, de la Beiuș - 389, iar de la Salonta - 346. Am luat legea și am vrut să văd care este gradul de competență în categorisirea acestor spitale și am descoperit niște lucruri surprinzătoare care, din păcate, nici Casa Națională și nici Casa Județeană, nici spitalele nu le-au pus niciodată în balanță. În această clasificare a spitalelor, depinde foarte mult ce fel de proporție este între cei care sunt transferați în altă unitate sanitară. Legea spune că trebuie să fie transferați în timp mai scurt de 48 de ore în proporție de 1,5 la sută, și după 72 de ore doar 0,5 la sută. Dacă luăm fiecare spital din județ și analizăm în ce proporție fac acest transfer la Spitalul Județean sau la Spitalul Municipal înseamnă că spitalele care acum au clasificarea IV vor trece la clasificarea V. Cred că nu toți ați citit legea, pentru că sunt criterii care oricând vă desclasifică și aceasta înseamnă că nu mai aveți niciun fel de posibilități de a asigura asistența medicală de bază pentru că spitalele de categoria a IV-a trebuie să asigure tratamente de bază și diagnostice de bază. Tot legea spune că în momentul în care un pacient se transferă dintr-un spital într-altul, dacă mai mult de 75 la sută din tratament s-a făcut în spitalul primitor, banii se iau de la spitalul care l-a trimis”. Dl dr. Gheorghe Carp a dat și multe exemple alarmante, în care unii au luat decizii aberante pentru care respectivele spitale trebuiau să fie automat închise (datorită faptului că patru specialități nu au putut fi asigurate sau datorită unor dezinfecții care trebuiau făcute sau și mai grav pentru că ATPA-ul este scump trimit bolnavul cu salvarea la Oradea).
„Deci este un interes comun ca aceste spitale (spitalele din județ – n.n.) să facă ceea ce știu și ceea ce pot, iar spitalele complexe să se dezvolte în așa fel încât să poată prelua toată patologia din teritoriu”, a mai spus dl dr. Gheorghe Carp. Tot domnia sa a arătat aberațiile care se întâmplă în sistemul actual în care 22 la sută din pacienții tratați la Spitalul Județean nu sunt decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că criteriul de alocare a cazurilor pe lună nu iese la socoteală după formula aplicată...
În cadrul schimbului de experiență pe care l-a avut anul trecut în USA, dl dr. Gheorghe Carp a aflat cum se gospodăresc și cum se tratează americanii. „Era un consorțiu de 18 spitale în care 14 erau mici și managerul general al unui spital din Florida mi-a spus că intenția lor a fost să ajute acele spitale mici să nu se închidă, dar că fără această tutelă a unui spital puternic, spitalele mici se închideau. Am să vă trimit la toți managerii și la toți primarii acest concept de consorțiu prin care nu vă taie cu absolut nimic din personalitatea juridică, din competențele pe care le aveți, dar vă oferă o mână de ajutor în așa fel încât să nu se irosească banii. Pacientul să fie cât mai bine tratat, să nu mai avem cazuri în care, din varii motive, este plimbat între servicii și spitale și ajunge la televiziune, pentru că aici a fost o greșeală de sistem, nu o greșeală de spital”, a conchis dr. Gheorghe Carp - managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Spitalele să facă ceea ce știu și ceea ce pot!”  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021