Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevul prevenit ține pericolul departe

O nouă lecție de viață

Elevul prevenit ține pericolul departe

Miercuri, 28 noiembrie 2012, elevii clasei a III-a C (prof. Cîrciumaru Stelieana) și a IV-a C (prof. Toader Monica) au avut un invitat special la „lecție de viață”, pe polițistul de proximitate din sector, agent principal Marius Vasi.

Acesta a desfășurat o activitate interactivă constructivă pe rând, cu elevii celor două clase. Cu acest prilej, elevii au aflat: ce-nseamnă violența verbală, fizică și psihică, ce se-ntâmplă dacă se recurge la violență în școală și-n afara ei potrivit legilor în vigoare și nu în ultimul rând diferența dintre infracțiune și contravenție.
Domnul polițist a adaptat în permanență comunicare, mesajul, la nivelul de înțelegere a copiilor.
Ca feedback a ceea ce s-a prezentat și s-a discutat a fost un mic experiment. Fiecare elev a împărțit o coală de hârtie în două, pe fiecare parte desenând o față veselă și o față tristă. Elevii au trebuit să aleagă una din cele două fețe care le place, care-i fac să se simtă bine. Pe cealaltă a trebuit să o mototolească, apoi să o readucă la forma inițială. Surpriza a fost că nimeni nu a reușit acest lucru. Tot așa și un copil care trăiește una din cele trei forme de violență, rămâne cu traumă și niciodată nu va mai putea fi ca înainte.
Elevii au promis să nu agreseze pe nimeni, iar atunci când sunt agresați să nu-și facă dreptate singuri, ci să apeleze la cel mai apropiat adult din jur sau la poliție, la telefonul 112. În acest sens au aruncat în coșul de gunoi ghemotocul de hârtie pe care era prezentată fața supărată…
Așadar, elevii celor două clase au avut ce învăța, iar prin comportamentul lor zilnic vor demonstra că au înțeles ce-nseamnă să fii civilizat, respectuos, să fii un adevărat elev.
În încheiere, dorim să vă împărtășim unul din sfaturile primite: „Îl ajuți pe un coleg dacă îl sprijini să se îndrepte,  nu dacă îi tolerezi atitudinea”. (Dorina T.)

Trimite email

joi, 22 august 2019