Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbătoarea hramului Bisericii Sf. Apostol Andrei din Oradea

Vineri, de Ziua națională a credincioșilor ortodocșilor români

Sărbătoarea hramului Bisericii Sf. Apostol Andrei din Oradea

Vineri, 30 noiembrie 2012, de Ziua Sfântului Apostol Andrei – „Apotolul românilor”, credincioșii parohiei s-au adunat în număr impresionat la sărbătoarea hramului Bisericii Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Alături de părinții parohi Vasile Bota și  Ioan Alexandru Mizgan, au slujit la Sfânta Liturghie alți 12 preacuvioși și preacucernici părinți: preacuviosul arhimandrit Dosoftei Șcheul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane de la Iași, arhimandrit Pantelimon Ilieș, de la Mănăstirea Rohia (Maramureș), părintele stareț de la Mănăstirea Rohița, părintele Vasile Filip, protosinghel Ștefanovici Cleopa, din Sebia, care studiază la Iași, părintele vicar Lucian Augustin, părintele Ioniță Marian, părintele Gudea Ioan, pr. Mal Viorel de la Parohia „Sfântul Sebastian” din Oradea, pr. Krenek Alex de la Parohia Cihei, pr. Bota Marius de la Parohia Gelu, județul Satu Mare, pr. Ioniță Călin de la Parohia Groși și pr. arhidiacon Gheorghe Băbuț.
Sfântul Apostol Andrei – „Apostolul românilor”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de către preacuviosul arhimandrit Dosoftei Șcheul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane de la Iași.
 „Astăzi, biserica noastră drept măritoare, biserica ortodoxă, îl cinstește pe unul dintre cei mai apropiați apostoli ai mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe Sfântul Apostol Andrei, căruia noi îi spunem „Apostolul românilor”. Și am văzut că de anul acesta, și sfânta biserică, conducerea bisericii noastre, împreună cu conducerea statului, a hotărât ca ziua de astăzi, pentru prima dată, anul acesta, să fie zi liberă, zi de serbare, așa ca și Sfintele Paști. De ce? Pentru că este Ziua națională pentru noi credincioșii ortodocși, mai ales, este ziua în care noi ne aducem aminte de Sfântul Apostol Andrei care ne-a încreștinat pe noi. Și iată că ne-am adunat la această sfântă și frumoasă biserică închinată Sfântului Apostol Andrei, a cărui sfântă pomenire o facem noi astăzi împreună, rugându-ne, împărtășindu-ne și dând slavă bunului Dumnezeu și Sfântului Apostol Andrei...”
Cu acest mesaj și-a început cuvântul de învățătură preacuviosul arhimandrit Dosoftei.
Preasfinția sa ne-a îndemnat să-l cinstim pe Ocrotitorul României și al bisericii noastre, să fim smeriți și păzitori ai poruncilor și învățăturii bunului Dumnezeu și mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La rândul său, părintele vicar Vasile Bota a mulțumit preacuvioșilor și preacucernicilor părinți care au slujit în sfântul altar la sărbătoarea hramului bisericii.
„ Preacuvioși și preacucernici părinți, iubiții noștri credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi minunată, când iată, îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României și al bisericii noastre. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă ce-a avut-o asupra parohiei noastre și asupra bisericii pe care din mila lui Dumnezeu am ridicat-o cu ajutorul dumneavoastră, al credincioșilor, pentru preaslăvirea lui Dumnezeu și a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României și al nostru al tuturor. În numele dumneavoastră, al credincioșilor parohiei noastre, îngăduiți-mi să mulțumesc preaiubiților părinți care au cinstit această sărbătoare, participând alături de noi la hramul bisericii noastre...”
În încheierea cuvântului său, părintele paroh Vasile Bota a invitat toți credincioșii ca la ieșirea din biserică să servească un pahar de vin și o felie de cozonac și să treacă pe la standul de carte bisericească organizat de părintele arhidiacon Gheorghe Băbuț, pentru o hrană spirituală binecuvântată. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (73 de poze), accesați Galeria foto: Sărbătoarea hramului Bisericii Sf. Apostol Andrei din Oradea.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 24 ianuarie 2020