Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 09-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, conform proiectului Strategiei naționale pentru IA

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

De Ziua Națională, orădenii au sărbătorit în Piața Unirii

„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

Sâmbătă (1 decembrie 2012), Primăria Municipiului Oradea a invitat orădenii în Piața Unirii la manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, iar ei au răspuns într-un număr impresionant.

La Statuia voievodului Mihai Viteazul s-a ținut ceremonia militar-religioasă după care numeroase instituții au depus coroane de flori la statuia voievodului.
Manifestările au fost organizate de Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana Oradea. La ceremonie au participat: prefectul județului, dl Claudiu Pop, și subprefectul Cristian Bitea, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor, prof. dr. Ioan Mang și Kiss Alexandru, primarul municipiului Oradea, dl ing. Ilie Bolojan, alți reprezentanți ai conducerii administrației locale, ministrul secretar de stat Florian Bodog, senatori și deputați din Parlamentul României, preasfinția sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, preasfinția sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea,  reprezentanți ai instituțiilor de apărare, ordine publică, siguranță națională, delegația Centrului de Formare Polițienească de Pază din Novi Sad (Serbia), condusă de colonel de poliție Miroslav Mihailovici, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor culturale, științifice și religioase, ai asociațiilor și fundațiilor, cadre militare în activitate, în rezervă și retragere, veterani de război, reprezentanți ai mass-media și cetățeni ai municipiului Oradea.
Ziua României este ziua în care celebrăm conștiința națională  
Prefectul județului, dl Claudiu Pop, a prezentat mesajul primului-ministru al Guvernului României, dl Victor Ponta.
„Ziua României este în fiecare zi. Pe 1 Decembrie însă sărbătorim momentul maxim de afirmare a identității, a unității, a solidarității și a statalității noastre. Este ziua în care celebrăm ceva ce precede individualitatea ori identitatea celor care se află temporar în fruntea statului. Acel ceva este conștiința națională...
1 Decembrie este cea mai potrivită zi pentru a ne uita cu mândrie și recunoștință spre trecut, pentru a analiza în mod obiectiv prezentul, pentru a privi cu optimism viitorul nostru european. Provocarea noastră, a tuturor românilor, este ca în perioada următoare să transpunem tot ceea ce e bun în noi, tot ce ne unește într-un proiect de țară; în care să credem cu toții, pentru care să muncim cu toții, de rezultatele căruia să beneficiem cu toții. Nu este zi mai potrivită decât Ziua Națională pentru a afirma cum ne dorim să fie România: un stat mai puternic, cu instituții mai conectate la valorile și practicile europene și înainte de orice cu oameni mulțumiți și mândri de țara lor; cu oameni uniți, nu dezbinați, cu oameni respectați și nu umiliți, cu oameni protejați și nu abandonați...
Astăzi este o zi a unității, a solidarității; o zi în care ne afirmăm identitatea și ne mândrim cu ceea ce suntem, iar ceea ce suntem ne dă speranța că viitorul va fi mai bun.
La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor!”
„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”      
În continuare, a fost invitat la microfon, să se adreseze orădenilor, istoricul prof. univ. dr. Viorel Faur.
„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială! Am putea spune că suntem privilegiați, pentru că am reușit să ne alegem exact ziua care ni se potrivește. Am fost despărțiți în vremuri apuse; am stat deciși și fermi în bătălia pentru realizarea unității depline. Strămoșii noștri, la 1 decembrie 1918, au încheiat strălucit această luptă pentru demnitate a tuturor românilor. Îți pui uneori întrebarea: Dacă lupta pentru unitate este firul roșu al istoriei noastre, și dacă ea a reușit să învingă în pofida adversităților, timpurilor, cu atât mai mult astăzi, trebuie să fim la fel în această atitudine cu înaintașii noștri! Nu putem evoca ziua de 1 Decembrie fără să tragem ceva învățătură din ea. Și eu, bineînțeles, nu voi evoca date și evenimente pentru că sunt absolut convins că dumneavoastră știți chiar mai multe decât trebuie. Problema e de simțire, de conștiință, de faptul că noi, aici, la picioarele celebrului voievod Mihai Viteazul, în Oradea, strigăm și noi ca și un celebru voievod: „Noi sântem uniți!”
Noi suntem Þara Românească, Transilvania și o mare parte a Moldovei. Mai trebuie însă să reîntregim țara, așa cum au făcut-o cei de la 1918.
Gândul nostru trebuie să se îndrepte, totodată și spre băștinașii de-aici din Bihor.  De obicei în valul general de discursuri și informații, rămân în obscuritate. Și apare inevitabil întrebarea: Da’ strămoșii noștri de-aici au fost de față, au participat cu ceva la actul de unitate națională, au fost și ei în marea oaste a neamului sau nu? Ei bine, eu sunt extrem de satisfăcut ca istoric. În urmă cu 35 de ani, am început cercetarea în legătură cu această temă și am constatat că am fost foarte dăruiți acestei idei. Am avut la Alba Iulia cea mai consistentă delegație, 132 de delegați, de deputați la Marea Adunare Națională din Alba Iulia. Ei bine, din cei 1.228 din 18 comitate, 132 erau bihoreni. Erau cei mai mulți. Și bineînțeles, printre ei, lideri excepționali, cum a fost dr. Aurel Lazăr, a cărui statuie ne întâmpină în fiecare zi, pe strada centrală a orașului, totodată vicarul Roman Ciorogariu, omul de conștiință și energie politică cu totul excepțională în acele timpuri. Această delegație a semnat actul Unirii. De atunci pentru noi, România Mare a devenit o identitate. A fost invocat acest cuvânt. Iar astăzi, problema identității este esențială. Ce relație directă avem cu 1 Decembrie? Avem unitatea teritorială a României, avem realitățile care există în acest spațiu și avem, bineînțeles, obligația morală și patriotică să păstrăm aceste realități, pe care le-am definit cu un singur cuvânt – identitate (națională)... Patriotismul trebuie să devină din nou un lucru firesc pentru fiecare. Așa cum se întâmplă și la alții. Putem noi să ne comparăm cu americanii, cu francezii, germanii, cu englezii la capitolul acesta? Am lăsat-o mai încet. Am lăsat-o oarecum suspendată. Constat iar, cu bucurie de data aceasta, că se produce în sânul națiunii române o revigorare, datorită situației reale și a grijii față de viitor; o revigorare ziceam a acestui sentiment de unitate și solidaritate națională...”
În încheierea intervenției sale, distinsul istoric Viorel Faur a spus: „Trebuie să revenim la matcă, la origini, la ceea ce înseamnă esența existenței noastre istorice – unitatea. Acesta este cuvântul cel mai înalt al zilei de astăzi. Vă mulțumesc”.
Orădenii prezenți la acea oră în Piața Unirii au avut parte apoi de un program cultural, susținut de membrii Corului veteranilor „Traian Moșoiu” din Oradea și Ansamblul artistic profesionist „Crișana”, iar în parcarea din strada Independenței, au fost serviți cu fasole cu ciolan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (109 poze), accesați Galeria foto:„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

Trimite email
Wednesday, 27 September 2023