Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

De Ziua Națională, orădenii au sărbătorit în Piața Unirii

„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

Sâmbătă (1 decembrie 2012), Primăria Municipiului Oradea a invitat orădenii în Piața Unirii la manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, iar ei au răspuns într-un număr impresionant.

La Statuia voievodului Mihai Viteazul s-a ținut ceremonia militar-religioasă după care numeroase instituții au depus coroane de flori la statuia voievodului.
Manifestările au fost organizate de Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana Oradea. La ceremonie au participat: prefectul județului, dl Claudiu Pop, și subprefectul Cristian Bitea, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor, prof. dr. Ioan Mang și Kiss Alexandru, primarul municipiului Oradea, dl ing. Ilie Bolojan, alți reprezentanți ai conducerii administrației locale, ministrul secretar de stat Florian Bodog, senatori și deputați din Parlamentul României, preasfinția sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, preasfinția sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea,  reprezentanți ai instituțiilor de apărare, ordine publică, siguranță națională, delegația Centrului de Formare Polițienească de Pază din Novi Sad (Serbia), condusă de colonel de poliție Miroslav Mihailovici, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor culturale, științifice și religioase, ai asociațiilor și fundațiilor, cadre militare în activitate, în rezervă și retragere, veterani de război, reprezentanți ai mass-media și cetățeni ai municipiului Oradea.
Ziua României este ziua în care celebrăm conștiința națională  
Prefectul județului, dl Claudiu Pop, a prezentat mesajul primului-ministru al Guvernului României, dl Victor Ponta.
„Ziua României este în fiecare zi. Pe 1 Decembrie însă sărbătorim momentul maxim de afirmare a identității, a unității, a solidarității și a statalității noastre. Este ziua în care celebrăm ceva ce precede individualitatea ori identitatea celor care se află temporar în fruntea statului. Acel ceva este conștiința națională...
1 Decembrie este cea mai potrivită zi pentru a ne uita cu mândrie și recunoștință spre trecut, pentru a analiza în mod obiectiv prezentul, pentru a privi cu optimism viitorul nostru european. Provocarea noastră, a tuturor românilor, este ca în perioada următoare să transpunem tot ceea ce e bun în noi, tot ce ne unește într-un proiect de țară; în care să credem cu toții, pentru care să muncim cu toții, de rezultatele căruia să beneficiem cu toții. Nu este zi mai potrivită decât Ziua Națională pentru a afirma cum ne dorim să fie România: un stat mai puternic, cu instituții mai conectate la valorile și practicile europene și înainte de orice cu oameni mulțumiți și mândri de țara lor; cu oameni uniți, nu dezbinați, cu oameni respectați și nu umiliți, cu oameni protejați și nu abandonați...
Astăzi este o zi a unității, a solidarității; o zi în care ne afirmăm identitatea și ne mândrim cu ceea ce suntem, iar ceea ce suntem ne dă speranța că viitorul va fi mai bun.
La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor!”
„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”      
În continuare, a fost invitat la microfon, să se adreseze orădenilor, istoricul prof. univ. dr. Viorel Faur.
„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială! Am putea spune că suntem privilegiați, pentru că am reușit să ne alegem exact ziua care ni se potrivește. Am fost despărțiți în vremuri apuse; am stat deciși și fermi în bătălia pentru realizarea unității depline. Strămoșii noștri, la 1 decembrie 1918, au încheiat strălucit această luptă pentru demnitate a tuturor românilor. Îți pui uneori întrebarea: Dacă lupta pentru unitate este firul roșu al istoriei noastre, și dacă ea a reușit să învingă în pofida adversităților, timpurilor, cu atât mai mult astăzi, trebuie să fim la fel în această atitudine cu înaintașii noștri! Nu putem evoca ziua de 1 Decembrie fără să tragem ceva învățătură din ea. Și eu, bineînțeles, nu voi evoca date și evenimente pentru că sunt absolut convins că dumneavoastră știți chiar mai multe decât trebuie. Problema e de simțire, de conștiință, de faptul că noi, aici, la picioarele celebrului voievod Mihai Viteazul, în Oradea, strigăm și noi ca și un celebru voievod: „Noi sântem uniți!”
Noi suntem Þara Românească, Transilvania și o mare parte a Moldovei. Mai trebuie însă să reîntregim țara, așa cum au făcut-o cei de la 1918.
Gândul nostru trebuie să se îndrepte, totodată și spre băștinașii de-aici din Bihor.  De obicei în valul general de discursuri și informații, rămân în obscuritate. Și apare inevitabil întrebarea: Da’ strămoșii noștri de-aici au fost de față, au participat cu ceva la actul de unitate națională, au fost și ei în marea oaste a neamului sau nu? Ei bine, eu sunt extrem de satisfăcut ca istoric. În urmă cu 35 de ani, am început cercetarea în legătură cu această temă și am constatat că am fost foarte dăruiți acestei idei. Am avut la Alba Iulia cea mai consistentă delegație, 132 de delegați, de deputați la Marea Adunare Națională din Alba Iulia. Ei bine, din cei 1.228 din 18 comitate, 132 erau bihoreni. Erau cei mai mulți. Și bineînțeles, printre ei, lideri excepționali, cum a fost dr. Aurel Lazăr, a cărui statuie ne întâmpină în fiecare zi, pe strada centrală a orașului, totodată vicarul Roman Ciorogariu, omul de conștiință și energie politică cu totul excepțională în acele timpuri. Această delegație a semnat actul Unirii. De atunci pentru noi, România Mare a devenit o identitate. A fost invocat acest cuvânt. Iar astăzi, problema identității este esențială. Ce relație directă avem cu 1 Decembrie? Avem unitatea teritorială a României, avem realitățile care există în acest spațiu și avem, bineînțeles, obligația morală și patriotică să păstrăm aceste realități, pe care le-am definit cu un singur cuvânt – identitate (națională)... Patriotismul trebuie să devină din nou un lucru firesc pentru fiecare. Așa cum se întâmplă și la alții. Putem noi să ne comparăm cu americanii, cu francezii, germanii, cu englezii la capitolul acesta? Am lăsat-o mai încet. Am lăsat-o oarecum suspendată. Constat iar, cu bucurie de data aceasta, că se produce în sânul națiunii române o revigorare, datorită situației reale și a grijii față de viitor; o revigorare ziceam a acestui sentiment de unitate și solidaritate națională...”
În încheierea intervenției sale, distinsul istoric Viorel Faur a spus: „Trebuie să revenim la matcă, la origini, la ceea ce înseamnă esența existenței noastre istorice – unitatea. Acesta este cuvântul cel mai înalt al zilei de astăzi. Vă mulțumesc”.
Orădenii prezenți la acea oră în Piața Unirii au avut parte apoi de un program cultural, susținut de membrii Corului veteranilor „Traian Moșoiu” din Oradea și Ansamblul artistic profesionist „Crișana”, iar în parcarea din strada Independenței, au fost serviți cu fasole cu ciolan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (109 poze), accesați Galeria foto:„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi providențială!”

Trimite email
joi, 25 iulie 2024, 07:35:29 Ora de vară a Europei de Est