Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

A fost inaugurată Creșa Nr. 13 – „Lizuca și Patrocle”

Marți,

A fost inaugurată Creșa Nr. 13 – „Lizuca și Patrocle”

Clădirea fostei Grădinițe nr. 56, de pe strada Bumbacului, a fost renovată și recompartimentată de Primăria Oradea, fiind transformată în creșă. E vorba de Creșa Nr. 13 – „Lizuca și Patrocle”.

Cea de-a 13 creșă din Oradea a fost  inaugurată marți, 4 decembrie 2012, de către viceprimarul Ovidiu Mureșan. La eveniment au mai fost prezenți: doamna consilier Cherecheș Florica, doamna deputat Sonia Drăghici, doamna Ioana Florea - directorul ASCO, precum și dna Benyovszky Tunde, director adjunct al  Admnistrației Imobiliare.  
În 7 noiembrie, Primăria Oradea a semnat prelungirea contractului de închiriere pe încă cinci ani, iar din 3 ianuarie, în spațiul proaspăt reamenajat vor fi instituționalizați 60 de copii în cadrul Creșei Nr. 13 – „Lizuca și Patrocle.
„Într-un interval scurt de timp urmează să aducem un număr de 90 de locuri de creșă, din care 20 de locuri la Creșa Nr. 6, 10 locuri la Creșa Nr. 11 și acum 60 de locuri la Creșa Nr. 13. Dacă în fiecare an am reuși acest lucru, să creăm undeva între 80 și 100 de locuri în creșă, sunt convins că în trei ani problema locurilor în creșe în Oradea ar fi rezolvată. Vreau să îi mulțumesc președintelui Comisiei sociale din cadrul Consiliului Local, doamnei Florica Cherecheș, pentru modul în care s-a implicat din această poziție pentru o bună desfășurare a lucrurilor la nivel de ASCO și în special la nivel de creșă”, a spus dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
„Mă bucur că suntem astăzi la inaugurarea celei de-a 13-a creșă..., mai ales că în această zonă este o cerere foarte mare. De asemenea, mă bucur că datorită investițiilor realizate, datorită faptului că aducem personal calificat, ei vor fi bine îngrijiți și educați și în această creșă, așa ca și în celelalte”, a adăugat doamna consilier Cherecheș Florica.
În intervenția sa, doamna deputat Sonia Drăghici a felicitat Primăria, Oradea, respectiv AIO și ASCO pentru investiția făcută. „Este minunat că vechea locație pe care o știm cu toții s-a putut transforma într-o nouă locație atât de igienică, de confortabilă, atât de curată. Pe mine m-a impresionat. Aștept cu nerăbdare 1 ianuarie, când va veni și personalul de îngrijire și când se vor pune pe pereți tot ce va însemna „Lizuca și Patrocle”, poveștile, desenele din poveștile noastre, iar copiii vor veni și se vor bucura de ele... Din punct de vedere sufletesc și personal, susțin tot ce se va întâmpla de-acum în colo, iar din punct de vedere legislativ, voi încuraja ajutorarea familiilor cu mulți copii, de a beneficia de sprijin de la stat ca să aibă condițiile necesare bunei dezvoltări. Preocuparea primăriei trebuie să fie dublată de un cadru legislativ adecvat pentru care îmi voi da interesul”.  
Să mai spunem că valoarea totală a lucrărilor efectuate de municipalitate la noua creșă este de  79.987 lei (cu TVA). (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurată Creșa Nr. 13 – „Lizuca și Patrocle”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 5 martie 2021