Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Spectacol în cinstea partenerilor de proiect din Spania și Portugalia

Vineri, la S.AM. „I. Bococi” din Oradea

Spectacol în cinstea partenerilor de proiect din Spania și Portugalia

Românul e ospitalier, sincer și prietenos!
Le-au dovedit-o ieri (vineri, 18 ianuarie 2008), partenerilor de proiect din Spania și Portugalia, dascălii, elevii și conducerea Școlii de Arte și Meserii „Ioan Bococi” din Oradea, director, prof. ing. Ileana Varga și prof. Mihaela Popovici, director adjunct, coordonator de proiect din partea română.

Sub semnul Luceafărului
Grupul vocal "Lioara" și solistele de primă mână ale școlii, prof. Mihaela Șumălan și maistrul instructor Maria Matei, dirijorul grupului vocal al școlii, au prezentat un spectacol de muzică și poezie, sub semnul Luceafărului. Au fost selectate versuri din lirica eminesciană pe tema dragostei și naturii, iar piesele interpretate, în special romanțe, l-au avut ca autor al versurilor tot pe Poetul nostru național, Mihai Eminescu. Emoționantul recitalul a fost urmat de obiceiul popular tradițional bihorean „Lioara”, iar la final, elevii manechini au prezentat distinșilor oaspeți cartea de vizită a școlii, defilând prin fața lor, echipați corespunzător, potrivit profilurilor și meseriilor, produsele reprezentative fiind expuse pe toate laturile careului magic din sala festivă. La sărbătoarea lor de suflet, închinată partenerilor de proiect, au participat și doi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, prof. Doina Gyori și Florin Negruțiu, inspectori școlari de specialitate (respectiv insp. coordonator cu proiectele școlare).
„Tineri în Europa”
De la coordonatorul de proiect, prof. Mihaela Popovici, aveam să aflăm faptul că partenerii de proiect din Spania și Portugalia se află în România, respectiv în Oradea, în vizită pregătitoare.  Acum se vor pune bazele, se vor trasa directivele, se vor formula obiectivele noului proiect școlar internațional, intitulat „ Tineri în Europa”, care e posibil să aibă nu mai puțin de11 țări participante (pe lângă Portugalia, Spania și România, Italia, Lestonia, Lituania, Turcia...), și în care Portugalia este țara coordonatoare, prin reprezentantul său, dl Luis Militao, din orașul Caldas Da Rainha. Rămâne de văzut câte țări vor ajunge să primească finanțare și să participe la derularea acestui proiect care se întinde pe doi ani. Din Spania, de la liceul din Madrid, sunt prezenți la Oradea: Ana Sanchez Morante, Mateo Ramos și Jesus Martin. Până la15 februarie, fiecare țară trebuie să-și trimită formularele de înscriere la Agenția Națională Socrates, unde urmează să se decidă cine va primi finanțare.
Cum a ajuns S.A.M. „Ioan Bococi” în acest proiect?
Aflăm tot de la coordonatorul de proiect.
„Am înregistrat școala pe site-ul cu proiecte, am trimis prezentarea școlii, și vedem că portughezilor li s-a părut interesant că avem atât clase speciale, cu copii cu cerințe educative speciale (CES), cât și clase normale. Așa am ajuns să fim contactați de portughezi, și ei sunt un liceu vocațional, un fel de colegiu cu diferite meserii.
În formularea obiectivelor și domeniilor de activitate, am ales artele și meseriile, integrarea copiilor cu CES și un schimb de experiență între sistemele educaționale...”
În cadrul proiectului, vor avea loc, începând cu luna septembrie 2008, schimburi reciproce de elevi, de dascăli  și de directori, în etape diferite, fiecare ajungând să cunoască realitățile din țările, școlile partenere, prin contact direct, prin vizite și excursii, prin întâlnirile de poiect care vor avea loc în țările respective. „Acum, la Oradea, la întâlnirea directorilor, vom stabili mobilitățile și perioada lor”, a mai adăugat prof. Mihaela Popovici.
Până marți (la plecare), oaspeții spanioli și portughezi vor avea parte de un program deosebit, care va cuprinde, în afara întâlnirilor de lucru, vizite și excursii în județ (la Peștera Urșilor și Băile Felix), un tur al orașului pentru cunoașterea principalelor obiective cultural –turistice din municipiul Oradea.  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Spectacol în cinstea partenerilor de proiect din Spania și Portugalia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!