Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Spectacol în cinstea partenerilor de proiect din Spania și Portugalia

Vineri, la S.AM. „I. Bococi” din Oradea

Spectacol în cinstea partenerilor de proiect din Spania și Portugalia

Românul e ospitalier, sincer și prietenos!
Le-au dovedit-o ieri (vineri, 18 ianuarie 2008), partenerilor de proiect din Spania și Portugalia, dascălii, elevii și conducerea Școlii de Arte și Meserii „Ioan Bococi” din Oradea, director, prof. ing. Ileana Varga și prof. Mihaela Popovici, director adjunct, coordonator de proiect din partea română.

Sub semnul Luceafărului
Grupul vocal "Lioara" și solistele de primă mână ale școlii, prof. Mihaela Șumălan și maistrul instructor Maria Matei, dirijorul grupului vocal al școlii, au prezentat un spectacol de muzică și poezie, sub semnul Luceafărului. Au fost selectate versuri din lirica eminesciană pe tema dragostei și naturii, iar piesele interpretate, în special romanțe, l-au avut ca autor al versurilor tot pe Poetul nostru național, Mihai Eminescu. Emoționantul recitalul a fost urmat de obiceiul popular tradițional bihorean „Lioara”, iar la final, elevii manechini au prezentat distinșilor oaspeți cartea de vizită a școlii, defilând prin fața lor, echipați corespunzător, potrivit profilurilor și meseriilor, produsele reprezentative fiind expuse pe toate laturile careului magic din sala festivă. La sărbătoarea lor de suflet, închinată partenerilor de proiect, au participat și doi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, prof. Doina Gyori și Florin Negruțiu, inspectori școlari de specialitate (respectiv insp. coordonator cu proiectele școlare).
„Tineri în Europa”
De la coordonatorul de proiect, prof. Mihaela Popovici, aveam să aflăm faptul că partenerii de proiect din Spania și Portugalia se află în România, respectiv în Oradea, în vizită pregătitoare.  Acum se vor pune bazele, se vor trasa directivele, se vor formula obiectivele noului proiect școlar internațional, intitulat „ Tineri în Europa”, care e posibil să aibă nu mai puțin de11 țări participante (pe lângă Portugalia, Spania și România, Italia, Lestonia, Lituania, Turcia...), și în care Portugalia este țara coordonatoare, prin reprezentantul său, dl Luis Militao, din orașul Caldas Da Rainha. Rămâne de văzut câte țări vor ajunge să primească finanțare și să participe la derularea acestui proiect care se întinde pe doi ani. Din Spania, de la liceul din Madrid, sunt prezenți la Oradea: Ana Sanchez Morante, Mateo Ramos și Jesus Martin. Până la15 februarie, fiecare țară trebuie să-și trimită formularele de înscriere la Agenția Națională Socrates, unde urmează să se decidă cine va primi finanțare.
Cum a ajuns S.A.M. „Ioan Bococi” în acest proiect?
Aflăm tot de la coordonatorul de proiect.
„Am înregistrat școala pe site-ul cu proiecte, am trimis prezentarea școlii, și vedem că portughezilor li s-a părut interesant că avem atât clase speciale, cu copii cu cerințe educative speciale (CES), cât și clase normale. Așa am ajuns să fim contactați de portughezi, și ei sunt un liceu vocațional, un fel de colegiu cu diferite meserii.
În formularea obiectivelor și domeniilor de activitate, am ales artele și meseriile, integrarea copiilor cu CES și un schimb de experiență între sistemele educaționale...”
În cadrul proiectului, vor avea loc, începând cu luna septembrie 2008, schimburi reciproce de elevi, de dascăli  și de directori, în etape diferite, fiecare ajungând să cunoască realitățile din țările, școlile partenere, prin contact direct, prin vizite și excursii, prin întâlnirile de poiect care vor avea loc în țările respective. „Acum, la Oradea, la întâlnirea directorilor, vom stabili mobilitățile și perioada lor”, a mai adăugat prof. Mihaela Popovici.
Până marți (la plecare), oaspeții spanioli și portughezi vor avea parte de un program deosebit, care va cuprinde, în afara întâlnirilor de lucru, vizite și excursii în județ (la Peștera Urșilor și Băile Felix), un tur al orașului pentru cunoașterea principalelor obiective cultural –turistice din municipiul Oradea.  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Spectacol în cinstea partenerilor de proiect din Spania și Portugalia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 8 mai 2021