Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (13)

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

„Contrary to some of the common beliefs out there, the claims behind the end of the world quickly unravel when pinned down to the 2012 timeline.” (NASA, [2])

Numărul 13, noroc sau ghinion? Coincidență stranie? Am ajuns la episodul al 13-lea al serialului nostru și ne apropiem și de sfârșitul celui de al 13-lea Baktun (la 21.12.2012) din calendarul maiaș. Mulți indivizi speculează că la această dată ar veni sfârșitul lumii, apocalipsa, dar până atunci nu ezită să se îmbogățească de pe urma acestui subiect. Unii oameni consideră numărul 13 ca fiind blestemat, alții îl consideră norocos, iar eu știu că este doar un număr…prim (indivizibil, așa cum sunt încă o infinitate de numere întregi).
A gugăli, gugălire. Pentru a face economie de cuvinte, vreau să precizez că voi utiliza în continuare un verb, care încă nu există în DEX, verbul „a gugăli” (to google), adică „a căuta pe Internet cu ajutorul motorului Google”. Verbul a pătruns în limba engleză vorbită din 2002, iar din 2006 apare și în Oxford English Dictionary [1].
Gugălind după 13. Dacă gugălesc expresia „despre numărul 13”, mi se returnează aprox. 281 milioane de rezultate, iar dacă gugălesc „sfârșitul lumii anul 2012”, găsesc peste 5 milioane de rezultate în pagini web (doar în limba română, în engleză sunt substanțial mai multe). Aceste indicii dovedesc un interes exagerat din partea netățenilor pentru astfel de subiecte, iar profitorii știu să facă bani din asta (în special prin reclame postate pe astfel de pagini). Evident, există și pagini serioase, de știință sau de sorginte științifică, ca de exemplu pagina NASA, în limba engleză [2] sau pagina Science World în limba română [3], unde se dau explicații argumentate științific despre fenomenul 2012 (despre care puteți citi mai multe accesând linkurile externe din [4]).
„Dubito ergo cogito”: Să discernem cu mare grijă informația gugălită. Pe Internet găsim informație științifică, informație de popularizare a științei și maculatură scrisă de amatori sau, mai rău, aberații scrise de tot felul de ciudați (care se dau vizionari, esoteriști, paranormali etc.). E foarte important să ne formăm deprinderi și priceperi de a discerne informația gugălită, deși nu este chiar ușor, pentru că există netățeni răufăcători, capabili să posteze pe Internet clone ale unor pagini oficiale, ca să încerce să ne inducă în eroare. E sănătos pentru mintea noastră ca, înainte de a lua de bună o informație gugălită, să ne îndoim de veridicitatea sa și să căutăm și alte surse, să comparăm, să analizăm critic sursa, să gândim cu mintea proprie și să întrebăm și alți oameni de încredere.
Ce este al 13-lea Baktun ? O definiție sumară a Baktun-ului se poate găsi în [5] și tot aici scrie că al 13-lea Baktun se termină la 21 decembrie 2012. Se poate termina și lumea atunci? Profesoara de antropologie Rosemary Joyce, de la Universitatea Berkeley din California, discută cu studenții acest subiect pe blogul universității [6], de unde puteți afla mai multe explicații.
Episodul 13, ultimul episod. Da, este ultimul episod din 2012, din acest ciclu semestrial, dar nu și ultimul din serialul nostru. Deoarece vine vacanța în 21.12.2012, episodul 14 va urma de-abia în ianuarie 2013. Cam așa stau lucrurile și cu Apocalipsa și al 13-lea Baktun din calendarul maiaș. E o prostie să te temi inutil de un eveniment pe care, chiar dacă ar urma să se producă, nu ai puterea să-l oprești. Prostia este dăunătoare, nu numai purtătorului, ci și celor din jurul său. Spunea cineva că și răutatea e o consecință a prostiei. Mi-aș dori ca la 21 decembrie 2012, să vină sfârșitul prostiei, să se producă în mintea noastră un salt calitativ care să ne facă să înțelegem că e înțelept să fim mai buni, să respectăm cele 10 porunci, să ne iubim aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a cărui naștere o vom sărbători în curând.
Crăciun liniștit și un an nou mai bun!
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Google_%28verb%29
[2] http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html
[3] http://www.scienceworld.ro/stiri/apocalipsa-2012-infirmata-chiar-de-maya-i-11929.html
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Fenomenul_2012
[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Baktun
[6]
http://blogs.berkeley.edu/2012/12/11/lets-party-like-its-baktun-13-or-the-end-of-the-world/

Trimite email

joi, 14 noiembrie 2019