Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În întâmpinarea Nașterii Domnului

La Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”

În întâmpinarea Nașterii Domnului

La Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea elevii, cadrele didactice și invitații lor s-au pregătit cum se cuvine pentru întâmpinarea Nașterea Domnului.

În acest sens, dna profesoară de religie Nichita Diana a organizat și desfășurat un proiect tematic intradisciplinar cu o durată de cinci săptămâni, cu tema „Bucuria Crăciunului”. Activitățile din cadrul proiectului au început în 12 noiembrie (în prima săptămână din Postul Crăciunului) și s-au derulat până în 19 decembrie (ultima săptămână din Postul Crăciunului). Activitățile sunt menite să evidențieze bucuria Nașterii Domnului; ele s-au desfășurat în parteneriat cu Biserica Tei din Oradea, reprezentată de părintele paroh Balotă Dragomir. Biserica are hramul „Nașterii Maicii Domnului”. Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” a încheiat un acord de parteneriat cu Biserica Tei, acord în baza căruia cele două instituții colaborează în derularea activităților educative extracurriculare cu caracter moral-religios. Conducerea unității școlare își aduce contribuția în derularea activităților, precum și cadrele didactice și elevii unității furnizoare de educație.
Prin astfel de acțiuni intradisciplinare se urmărește stimularea interesului copiilor pentru înțelegerea și păstrarea tradițiilor legate de Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului. Toți elevii școlii sunt implicați în activități, de la cei mici (clasa pregătitoare) la cei mari (clasele de a VII-a și a VIII-a).
Prima activitate din cadrul proiectului a marcat începutul Postului Crăciunului și s-a numit „Postul creștin și sănătatea alimentară”. S-a desfășurat în data de 23 noiembrie 2012 și a urmărit explicarea importanței postului pentru creștini, în general și pentru micii creștini în mod special; argumentarea legăturii dintre post – rugăciune – milostenie; conștientizarea efectelor pozitive ale postului, efectele pozitive ale unei alimentații sănătoase. Dna profesor Diana Nichita le-a reamintit elevilor de perioada postului creștin. Apoi, părintele paroh Balotă Dragomir le-a vorbit elevilor din clasele a VII-a A și B   despre importanța postului, învățătura creștină despre post, beneficiile postului; tema a fost abordată din punct de vedere interdisciplinar și intradisciplinar. La final s-au tras concluzii referitor la tema discutată – să mâncăm de post, să mâncăm sănătos, să facem fapte bune și rugăciune stăruitoare; totodată s-a subliniat și importanța unei alimentații sănătoase.
 „Bucuria Crăciunului”
În cadrul acestui proiect tematic s-au derulat câteva activități educative, precum: „Crăciunul în literatura română și universală” (28 noiembrie 2012), „Sărbători și tradiții de iarnă” (5 decembrie 2012). Elevii clasei pregătitoare au realizat împreună cu colegii lor din clasele I și a II-a podoabe și felicitări pentru pomul de Crăciun (14 decembrie 2012). Elevii din clasa a II-a C, de la Ansamblul folcloric „Mugurelul”, conduși de prof. Doina Lung, i-au colindat pe colegii lor din clasa pregătitoare (învățător, prof. Dobai Mihaela).
În ultima săptămână a activităților („Crăciunul reflectat în lucrările copiilor” – creații literare și plastice”; 18 decembrie 2012), elevii au redactat texte scurte în care au evidențiat importanța Nașterii Domnului pentru creștini; tema Nașterii Domnului a fost  redată și în desene/picturi. (prof. Nichita Diana Simona)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:03:25 Ora de vară a Europei de Est