Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ședința Senatului universitar de luni, 17 decembrie

Comisia de Relații Internaționale și Interne informează

Ședința Senatului universitar de luni, 17 decembrie

În ultima sa ședință din acest an, Senatul Universității din Oradea a avut pe ordinea de zi „subiecte” dintre cele mai diverse și relevante pentru comunitatea academică...

...de la informarea asupra primei etape a vizitei de evaluare instituțională inițiată de Asociația Universităților Europene (6-7 decembrie 2012), aprobarea Statutului studenților reprezentanți în Senat și a rapoartelor de autoevaluare a unor programe de studii în vederea înaintării lor către ARACIS, până la avizarea unor comisii de doctorat, cadre didactice asociate, taxe de școlarizare (pentru domeniul Arte Vizuale), respectiv reconsiderarea salarizării personalului didactic angrenat în proiectele în care se derulează activități de predare.
Detaliem subiectele de interes mai larg dezbătute și aprobate luni (17 decembrie 2012) de către membrii senatului universitar.
Senatul Universității din Oradea a aprobat cu patru abțineri contractarea unei linii de finanțare de 5.000.000 de lei pentru acoperirea plăților curente, în principal salarii pentru norma de bază, respectiv utilități. Garantarea liniei de finanțare se realizează prin instituirea ipotecii asupra imobilului în care se află sediul Facultății de Medicină. Rectorul Universității, prof.univ.dr.ing. Constantin Bungău, a fost împuternicit de către membrii senatului în vederea instituirii ipotecii, a semnării actelor necesare contractării liniei de finanțare și a asumării răspunderii pentru restituirea la termen a sumei.
Accesarea unei linii de finanțare în limita fondului de salarii pentru o lună este determinată de întârzierile înregistrate la rambursarea cheltuielilor de către autoritățile finanțatoare în cazul proiectelor POSDRU și HURO finanțate din fonduri externe nerambursabile. Sumele împrumutate pentru proiectele aflate în derulare la jumătatea lunii decembrie sunt de circa 18.100.000 lei. Totodată, proiectele HURO cu termen de finanțare în această lună presupun efectuarea unor plăți de circa 5.500.000 lei până la sfârșitul anului în curs. Acestor cheltuieli li s-ar mai adăuga 310.000 lei reprezentând plățile obligatorii pentru proiectele PN cu termen de raportare în decembrie 2012.
„Nu ne putem permite să blocăm cercetarea. Cu certitudine în conturile Universității vor intra în această perioadă venituri din diverse surse. Este dificil să estimăm ordinul de mărime al acestora. Pentru a nu ne găsi în imposibilitatea de a putea plăti sumele prevăzute pentru proiectele aflate în curs de finalizare sau cu termen de raportare în această lună, am decis să contractăm linia de finanțare respectivă. Sper să avem și  șansă  în mediul bancar. Pentru noi, constituirea unui „fond de rulment” pentru cercetare este esențială în acest moment. În plus, dacă vom izbuti să contractăm cele 5.000.000 de lei, nimeni nu ne obligă să le cheltuim decât cu maximă chibzuință și în limita necesarului”, a precizat în intervenția sa rectorul instituției, invitat la ședința Senatului universitar.
Regulamentul de Organizare și Funcționare a Senatului Universității din Oradea a fost actualizat pe baza concluziilor unor analize a activității acestui for de deliberare și de decizie în perioada scursă din primul său mandat, stabilit în conformitate cu Legea Educației Naționale. Dintre articolele care au cunoscut ajustări, reține atenția cel referitor la prezența la ședințele Senatului (art. 31). În noua sa formă, acest articol elimină posibilitatea participării unor delegați la ședințe în locul titularilor, apreciindu-se că în acest mod va fi întărită răspunderea membrilor față de prezența lor la activitatea în plen a Senatului.
Prof.univ.dr. Ion Simuț a fost numit director al Școlii Doctorale Filologie, după ce în perioada septembrie 2011 – 30 iunie 2012 a asigurat interimatul, cumulând în răstimpul menționat această funcție cu cea de decan al Facultății de Litere.
Prof.univ.dr. Rodica Petrea este noul director al Școlii Doctorale Geografie, în urma demisiei prof.univ.dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport.
După ideea unificării acestor școli în Școala Doctorală Interdisciplinară, Consiliul pentru Studiile Universitare de Doctorat a decis revenirea la funcționarea a șase școli doctorale în cadrul Universității din Oradea. În ședința de luni, Senatul a aprobat includerea programului de Studii Postdoctorale „Transferul de cunoștințe în domeniul tehnologiilor societății informaționale și dezvoltarea de produse și procese”, dezvoltat într-un proiect POSDRU, în cadrul Școlii Doctorale în domeniul Inginerie Electrică.
Senatul Universității din Oradea a aprobat, la inițiativa prof.univ.dr. Alexandru Ilieș, o completare la Procedura privind perfectarea, gestionarea și valorificarea resurselor obținute din contracte de cercetare-dezvoltare-inovare. Modificarea procedurii permite ca personalul didactic angrenat în proiecte în care se derulează activități de predare să beneficieze de tarife pentru plata cu ora încadrate la limita maximă, cu condiția ca aceste cheltuieli să nu depășească bugetul proiectului. Până acum, salarizarea activităților de acest gen se realiza la limita inferioară a grilei. Membrii senatului universitar au decis ca măsura adoptată să fie aplicată tuturor categoriilor de proiecte și nu doar pentru cele din categoria HURO, cu condiția expresă ca în acestea să se desfășoare activități de predare.
Senatul Universității din Oradea a aprobat luni solicitările a 9 doctoranzi de întrerupere cu un an a ciclului de studii doctorale și prelungirea cu 1-2 ani a perioadei de studii pentru 103 doctoranzi. Motivele invocate de doctoranzi sunt de la cele de ordin medical, familial, financiar sau timpul redus pentru cercetare din cauza obligațiilor profesionale, până la dificultăți de documentare, necesitatea acordării unui timp suplimentar pentru analiza, interpretarea și validarea rezultatelor unor cercetări de teren, cerința aprofundării unor cercetări și completarea unor secțiuni ale lucrărilor, decalaje în implementarea unor tehnici de lucru în țară ș.a.
Cu 29 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 4 abțineri, Senatul Universității din Oradea a aprobat prelungirea activității didactice după împlinirea vârstei de pensionare în ianuarie 2013 și menținerea calității de titular în semestrul al doilea al anului universitar în curs a conf.dr. Ioan Chelemen, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, Departamentul de Științe ale Educației. Decizia legislativului universitar s-a fundamentat pe evaluările Consiliului de Administrație al Universității și ale Comisiei de specialitate a Senatului, pe raportul de analiză elaborat și avizat de Consiliul Facultății de Științe Socio-Umane, mai ales pe argumentele prezentate referitor la situația resurselor umane și capacitatea de susținere financiară a postului didactic în cauză.
Prof.univ.dr. Lia Pop, președintele Comisiei Relații Interne și Internaționale a Senatului Universității din Oradea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:21:45 Ora de vară a Europei de Est