Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Deschide-ți sufletul, creștine!

Duminică, o nouă acțiune caritabilă la Nucet

Deschide-ți sufletul, creștine!

Duminică, 16 decembrie 2012, pe o scenă frumos împodobită cu o mulțime de beculețe multicolore, cu brăduți împodobiți, s-a desfășurat la Casa de Cultură „Ion Davideanu” din Nucet, un minunat spectacol caritabil, susținut de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Nucet.

Se știe că Dumnezeu ocrotește și iubește pe omul milostiv și iubitor de semeni. Este o tradiție ca acești elevi împreună cu dascălii lor să participe la acțiuni caritabile.
În rafturile memoriei rămân amintirile alese, iar după acest spectacol, zestrea sufletului nostru s-a îmbogățit cu multe îndemnuri la fapte bune. Tot spectacolul a durat 3 ore în care, în fața unei săli pline, minunații artiști și-au etalat măiestria.
Colindul de Crăciun e o datină adânc înrădăcinată pe pământul binecuvântat al patriei pe care ni l-au lăsat moștenire și în pază străbunii. Colinda izvorăște din marile adâncimi ale sufletului omenesc, din neliniști, din căutări și frământări, din pasiuni și sentimente înalte. Tradiția e dansul străbunilor, este un mod de a trăi și a concepe lumea în chipul cel mai ideal și pur al vieții noastre.
Pe scenă s-au perindat grupuri de elevi care au prezentat cele mai frumoase colinde românești. Este o datorie sfântă să-i facem părtași pe cei mai tineri, pe cei ce vin după noi, de bunurile sufletești moștenite din vechime, să le predăm lor ca pe o zestre de mare preț. Iar zestre mai de preț nu e alta ca averea de cuget și simțire închisă și păstrată cu grija sfântă de-a lungul veacurilor, în adâncul sufletului românesc și creștinesc al moșilor și strămoșilor noștri, sunt colindele noastre.
Școala și dascălii ei trebuie să audă venind viitorul ca pe o revărsare îndepărtată, iar ei și elevii lor trebuie să se pregătească să-l primească. Considerăm că acest lucru s-a urmărit prin diversitatea momentelor artistice prezentate pe scenă.
Glasurile gingașe și curate ale copiilor de pe această scenă au străbătut cerul și pământul în dorința lor de a aduce bucuria în sufletele copiilor necăjiți. Multumim tuturor acelora care ne-au fost alături: Asociația „Episcop Nicolae Popoviciu” Băița-sat, S.C.Vutan Instalații SRL Rieni, domnului primar, viceprimar, consilieri locali și alți invitați. Mulțumim, de asemenea, dlui prof. documentarist Alexandru Octavian Klein și dnei director prof. Mirela Meza pentru că au făcut posibil organizarea evenimentului, precum și CRP –ului, fam.Toader Eugen pentru sprijinul acordat. (Mihaela Benchiș)

Trimite email
sâmbătă, 24 februarie 2024, 01:44:22 Ora standard a Europei de Est