Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Vineri – o zi istorică pentru comunitatea greco-catolică din Sărsig

Biserica din Sărsig (Bihor) a fost retrocedată

Vineri – o zi istorică pentru comunitatea greco-catolică din Sărsig

Vineri, 28 decembrie 2012, a fost o zi istorică pentru comunitatea greco-catolică din Sărsig, care a intrat pentru prima dată, după 64 de ani, în biserica din sat construită de stramoșii lor.

După mai bine de 7 ani de procese pe la Suceava, București și naveta permanentă a dosarelor între Marghita și Oradea, dreptatea a ieșit învingătoare, putându-se celebra din nou Sf. Liturghie greco-catolică în biserică.
În momentul punerii în posesie a bisericii parohiale partea ortodoxă a ales să nu fie prezentă. În lipsa lor, executorul judecătoresc a făcut predarea imobilului părții greco-catolice, partea ortodoxă fiind anunțată prin afișarea procesului verbal și al programului religios al parohiei greco-catolice pe ușa exterioară a bisericii.
Ca în fiecare altă parte, Biserica Greco-Catolică propune celebrarea alternativă, refuzată în mod sistematic de Biserica Ortodoxă și de reprezentanții ei. Subliniem că nu dorim să scoatem afară din biserică pe credincioșii ortodocși. Credem că este posibil ca cele două comunități (greco-catolică și ortodoxă) să celebreze alternativ în aceeași biserică și avem atâtea exemple care confirmă acest lucru.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru tăria credinței. Deși am fost obligați ca timp de 8 ani să celebrăm Sfintele Taine într-o capelă credința a rămas puternică și speranța intrării în biserică a fost asemenea. Sperăm ca să putem merge în continuare pe calea înțelegerii spre mântuirea sufletului. 
Astăzi, duminică, 30 decembrie 2012, la ora 12.00, se va celebra prima Sfântă Liturghie solemnă în biserică. Credincioșii prezenți și preoții vor porni în procesiune de la capela greco-catolică spre biserică la ora 11.30.
Pr. Florin Ghiulai, paroh al Parohiei Sărsig
Foto: www.episcopiaoradiei.ro

Trimite email

duminică, 9 mai 2021