Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 6 ianuarie

Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Astăzi (duminică, 6 ianuarie 2013), credincioșii Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea au participat la Praznicul Bobotezei (Botezul Domnului) săvârșit la Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei.

Cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu
La sfârșitul Sfintei Liturghii oficiate de părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu – director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Surprinzător sau nu, pentru majoritatea celor de față, dl Răzvan Bucuroiu ni s-a adresat, din mai multe motive, cu apelativul „prieteni”...
„De asemenea, vă spun prieteni pentru că ne leagă Iisus Hristos. Suntem prieteni în Iisus Hristos. Nu există prietenie mai profundă și legătură mai profundă decât cea în Iisus Hristos...
Aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri... despre ziua de astăzi (de duminică –n.n.). Pentru că gândul este acea combinație între minte și inimă. Pictorul creștin Paul Gherasim spunea că numai Dumnezeu și omul au gânduri. Dracii au numai idei...
Așadar câteva gânduri, câteva împreună lucrări ale minții cu inima”.
Pentru început, domnia sa ne-a propus, să ne gândim puțin la tristețea lui Dumnezeu, după care, din aproape în aproape, au fost evocate momente semnificative, precum: întruparea și nașterea, pentru a ajunge în actualitate, „la această zi, a arătării Sfintei Treimi, a arătării Domnului. Este o zi extrem de emoționantă și de puternică pentru că astăzi s-a restaurat cumva legătura dintre om și Dumnezeu...” S-a subliniat apoi rolul  Sfântului Ioan Botezătorul, iar ca o temă de reflexie, vorbitorul s-a oprit la cele opt feluri de botezuri, după marele teolog al Răsăritului, Sfântul Ioan Damaschin.
În încheierea cuvântului său, dl Răzvan Bucuroiu a ținut să ne aducă „o mărturie personală, a unei lumi pe care am trăit-o și am văzut-o cu acești ochi ai mei când am fost la Iordan în 2006. De Bobotează... în 19 ianuarie 2006, am ajuns cu procesiunea de la Ierusalim, am ajuns pe malul Iordanului... unde patriarhul săvârșea slujba și sfințirea apei. A început slujba, s-a ținut procesiunea, practic cele câteva mii de oameni așteptau cu înfrigurare momentul suprem. După slujbă s-au eliberat porumbeii, trei porumbei. Aceștia au făcut câteva ocoluri, au survolat practic întreaga adunare și râul Iordan, și-au luat zborul și s-au dus... După ce patriarhul Ierusalimului a ținut slujba, s-au eliberat porumbeii, a aruncat în apă crucea... Lumea aștepta să vadă minunea, minunea întoarcerii Iordanului înapoi la obârșie. Din locul unde stam noi, practic Iordanul curgea dinspre stânga spre dreapta... Eram cu două camere, ca un ziarist, ca un ziarist creștin, eram cu două camere pregătite să surprindem momentul, dar în sinea mea, trebuie să mărturisesc că eram destul de sceptic că Iordanul se poate întoarce sub privirile mele. Mi se părea că această minune este de neconceput și ca orice om sănătos la minte, mă gândeam că poate este o iluzie, poate că cineva s-a înșelat, poate că nu este chiar așa. Eram, așadar, pregătit cu cele două camere să surprind momentul. Nu se întâmpla nimic, bineînțeles. Am pozat, m-am uitat. Lumea se foia, începuseră să ia apă, unii au început chiar să plece. Alții aruncau în apă frunze să vadă când se schimbă cursul râului, cum o ia înapoi spre izvoare. Mărturisesc încă o dată, cu mâna pe inimă, am și scris acest lucru, am făcut stânga împrejur, văzând că nu se întâmplă nimic, am făcut stânga împrejur și am început să plec de la locul acela, spunând că nu sunt eu vrednic sau că această adunare nu este vrednică de o asemenea minune. Fac câțiva pași și aud. S-a-ntors Iordanul! M-am întors și eu, bine-nțeles, să văd minunea. Am rămas fără glas. Prieteni, am rămas fără glas. Din locul unde era patriarhul Ierusalimului și unde aruncase crucea în apă, pe toată durata râului, până unde eram noi, cam ultimii pelerini, apa, pur și simplu, fierbea. Parcă băgase cineva un termoplonjon uriaș în ea și pur și simplu fierbea... Exact așa arăta apa. Era un spectacol uluitor, mai ales că după patriarh, spre izvoare, apa era iarăși lină, lină, lină, iar după noi, după ultimii pelerini, când se scurgea către Marea Roșie, Iordanul era iarăși exact, perfect neted... Practic, Iordanul bolborosea... Asta este minunea pe care am fotografiat-o, pe care am văzut-o cu ochii mei...”, ne-a mărturisit dl Răzvan Bucuroiu - director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari
După primirea sfintei împărtășanii, a urmat slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari în fața bisericii săvârșită de către părintele vicar Vasile Bota și părintele Ion Alexandru Mizgan.
„Că astăzi ne-a sosit nouă tuturor vreme de praznic și ceata sfinților cu noi se adună și îngerii cu oamenii împreună prăznuiesc. Astăzi harul Sfântului Duh în chip de porumbel peste ape se pogoară. Astăzi soarele cel neapus a răsărit și lumea cu lumina Domnului se luminează. Astăzi luna cu raze luminoase luminează pământul. Astăzi stelele cele luminoase cu lumina strălucirii lor lumea înfrumusețează. Astăzi norii nourează din cer omenirii ploaia dreptății. Astăzi Cel nefăcut de bunăvoia sa este atins cu mâna de către făptura sa. Astăzi proorocul și înaintemergătorul se apropie de Stăpânul și cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi. Astăzi apele Iordanului se prefac în vindecări cu venirea Domnului. Astăzi toată făptura se adapă cu curgeri tainice. Astăzi păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi Raiul s-a deschis oamenilor și soarele dreptății ne luminează nouă. Astăzi apa cea mare care era în vremea lui Moise se preface în dulceață poporului cu venirea Domnului. Astăzi ne-am izbăvit de plânsul cel vechi și ca un Israel nou ne-am mântuit. Astăzi ne-am izbăvit de întuneric și cu lumina cunoștinței de Dumnezeu ne-am luminat. Astăzi întunericul lumii se risipește cu arătarea Dumnezeului nostru. Astăzi toată făptura se luminează de sus ca o făclie. Astăzi înșelăciunea se surpă și cale de mântuire ne lucrează nouă venirea Stăpânului. Astăzi cele de jos cu cele de sus împreună prăznuiesc și cele de jos cu cele de sus împreună vorbesc. Astăzi obștea cea sfințită și mult vestită a ortodocșilor se bucură. Astăzi Stăpânul merge la botez ca să ridice firea omenească la înălțime. Astăzi cel neplecat se pleacă robului său ca să ne elibereze pe noi din robie. Astăzi împărăția cerurilor am dobândit, iar împărăția Domnului nu are sfârșit. Astăzi pământul și marea și-au împărțit bucuria lumii și lumea s-a umplut de veselie.
Te-au văzut apele, Dumnezeule! Te-au văzut apele și s-au temut. Iordanul s-a întors înapoi văzând focul dumnezeirii pogorându-se trupește și intrând într-însul. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Sfântul Duh în chip de porumbel pogorându-se și zburând împrejurul Tău. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe cel nevăzut în chip nevăzut, pe făcătorul întrupat de Stăpânul în chip de rob. Iordanul s-a întors înapoi și munții au săltat văzând pe Dumnezeu întrupat, iar norii au dat glas mirându-se de cel ce-a venit. Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, prăznuire stăpânească văzând astăzi în Iordan și pe cel ce moartea neascultării și boldul înșelăciunii și legătura Iadului în Iordan a fundat și a dăruit lumii botezul mântuirii...”
La sfârșitul slujbei, în bună rânduială, consilierii au oferit credincioșilor Agheasma cea Mare pentru acasă spre folosință la nevoie, ea având puteri miraculoase pentru toți cei ce cred în ea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (61 de poze), accesați Galeria foto: Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 decembrie 2021