Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Duminică, 6 ianuarie

Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Astăzi (duminică, 6 ianuarie 2013), credincioșii Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea au participat la Praznicul Bobotezei (Botezul Domnului) săvârșit la Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei.

Cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu
La sfârșitul Sfintei Liturghii oficiate de părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, cuvântul de învățătură ne-a fost așezat la suflet de către dl Răzvan Bucuroiu – director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Surprinzător sau nu, pentru majoritatea celor de față, dl Răzvan Bucuroiu ni s-a adresat, din mai multe motive, cu apelativul „prieteni”...
„De asemenea, vă spun prieteni pentru că ne leagă Iisus Hristos. Suntem prieteni în Iisus Hristos. Nu există prietenie mai profundă și legătură mai profundă decât cea în Iisus Hristos...
Aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri... despre ziua de astăzi (de duminică –n.n.). Pentru că gândul este acea combinație între minte și inimă. Pictorul creștin Paul Gherasim spunea că numai Dumnezeu și omul au gânduri. Dracii au numai idei...
Așadar câteva gânduri, câteva împreună lucrări ale minții cu inima”.
Pentru început, domnia sa ne-a propus, să ne gândim puțin la tristețea lui Dumnezeu, după care, din aproape în aproape, au fost evocate momente semnificative, precum: întruparea și nașterea, pentru a ajunge în actualitate, „la această zi, a arătării Sfintei Treimi, a arătării Domnului. Este o zi extrem de emoționantă și de puternică pentru că astăzi s-a restaurat cumva legătura dintre om și Dumnezeu...” S-a subliniat apoi rolul  Sfântului Ioan Botezătorul, iar ca o temă de reflexie, vorbitorul s-a oprit la cele opt feluri de botezuri, după marele teolog al Răsăritului, Sfântul Ioan Damaschin.
În încheierea cuvântului său, dl Răzvan Bucuroiu a ținut să ne aducă „o mărturie personală, a unei lumi pe care am trăit-o și am văzut-o cu acești ochi ai mei când am fost la Iordan în 2006. De Bobotează... în 19 ianuarie 2006, am ajuns cu procesiunea de la Ierusalim, am ajuns pe malul Iordanului... unde patriarhul săvârșea slujba și sfințirea apei. A început slujba, s-a ținut procesiunea, practic cele câteva mii de oameni așteptau cu înfrigurare momentul suprem. După slujbă s-au eliberat porumbeii, trei porumbei. Aceștia au făcut câteva ocoluri, au survolat practic întreaga adunare și râul Iordan, și-au luat zborul și s-au dus... După ce patriarhul Ierusalimului a ținut slujba, s-au eliberat porumbeii, a aruncat în apă crucea... Lumea aștepta să vadă minunea, minunea întoarcerii Iordanului înapoi la obârșie. Din locul unde stam noi, practic Iordanul curgea dinspre stânga spre dreapta... Eram cu două camere, ca un ziarist, ca un ziarist creștin, eram cu două camere pregătite să surprindem momentul, dar în sinea mea, trebuie să mărturisesc că eram destul de sceptic că Iordanul se poate întoarce sub privirile mele. Mi se părea că această minune este de neconceput și ca orice om sănătos la minte, mă gândeam că poate este o iluzie, poate că cineva s-a înșelat, poate că nu este chiar așa. Eram, așadar, pregătit cu cele două camere să surprind momentul. Nu se întâmpla nimic, bineînțeles. Am pozat, m-am uitat. Lumea se foia, începuseră să ia apă, unii au început chiar să plece. Alții aruncau în apă frunze să vadă când se schimbă cursul râului, cum o ia înapoi spre izvoare. Mărturisesc încă o dată, cu mâna pe inimă, am și scris acest lucru, am făcut stânga împrejur, văzând că nu se întâmplă nimic, am făcut stânga împrejur și am început să plec de la locul acela, spunând că nu sunt eu vrednic sau că această adunare nu este vrednică de o asemenea minune. Fac câțiva pași și aud. S-a-ntors Iordanul! M-am întors și eu, bine-nțeles, să văd minunea. Am rămas fără glas. Prieteni, am rămas fără glas. Din locul unde era patriarhul Ierusalimului și unde aruncase crucea în apă, pe toată durata râului, până unde eram noi, cam ultimii pelerini, apa, pur și simplu, fierbea. Parcă băgase cineva un termoplonjon uriaș în ea și pur și simplu fierbea... Exact așa arăta apa. Era un spectacol uluitor, mai ales că după patriarh, spre izvoare, apa era iarăși lină, lină, lină, iar după noi, după ultimii pelerini, când se scurgea către Marea Roșie, Iordanul era iarăși exact, perfect neted... Practic, Iordanul bolborosea... Asta este minunea pe care am fotografiat-o, pe care am văzut-o cu ochii mei...”, ne-a mărturisit dl Răzvan Bucuroiu - director al grupului editorial „Lumea Credinței”.
Slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari
După primirea sfintei împărtășanii, a urmat slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari în fața bisericii săvârșită de către părintele vicar Vasile Bota și părintele Ion Alexandru Mizgan.
„Că astăzi ne-a sosit nouă tuturor vreme de praznic și ceata sfinților cu noi se adună și îngerii cu oamenii împreună prăznuiesc. Astăzi harul Sfântului Duh în chip de porumbel peste ape se pogoară. Astăzi soarele cel neapus a răsărit și lumea cu lumina Domnului se luminează. Astăzi luna cu raze luminoase luminează pământul. Astăzi stelele cele luminoase cu lumina strălucirii lor lumea înfrumusețează. Astăzi norii nourează din cer omenirii ploaia dreptății. Astăzi Cel nefăcut de bunăvoia sa este atins cu mâna de către făptura sa. Astăzi proorocul și înaintemergătorul se apropie de Stăpânul și cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi. Astăzi apele Iordanului se prefac în vindecări cu venirea Domnului. Astăzi toată făptura se adapă cu curgeri tainice. Astăzi păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi Raiul s-a deschis oamenilor și soarele dreptății ne luminează nouă. Astăzi apa cea mare care era în vremea lui Moise se preface în dulceață poporului cu venirea Domnului. Astăzi ne-am izbăvit de plânsul cel vechi și ca un Israel nou ne-am mântuit. Astăzi ne-am izbăvit de întuneric și cu lumina cunoștinței de Dumnezeu ne-am luminat. Astăzi întunericul lumii se risipește cu arătarea Dumnezeului nostru. Astăzi toată făptura se luminează de sus ca o făclie. Astăzi înșelăciunea se surpă și cale de mântuire ne lucrează nouă venirea Stăpânului. Astăzi cele de jos cu cele de sus împreună prăznuiesc și cele de jos cu cele de sus împreună vorbesc. Astăzi obștea cea sfințită și mult vestită a ortodocșilor se bucură. Astăzi Stăpânul merge la botez ca să ridice firea omenească la înălțime. Astăzi cel neplecat se pleacă robului său ca să ne elibereze pe noi din robie. Astăzi împărăția cerurilor am dobândit, iar împărăția Domnului nu are sfârșit. Astăzi pământul și marea și-au împărțit bucuria lumii și lumea s-a umplut de veselie.
Te-au văzut apele, Dumnezeule! Te-au văzut apele și s-au temut. Iordanul s-a întors înapoi văzând focul dumnezeirii pogorându-se trupește și intrând într-însul. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Sfântul Duh în chip de porumbel pogorându-se și zburând împrejurul Tău. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe cel nevăzut în chip nevăzut, pe făcătorul întrupat de Stăpânul în chip de rob. Iordanul s-a întors înapoi și munții au săltat văzând pe Dumnezeu întrupat, iar norii au dat glas mirându-se de cel ce-a venit. Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, prăznuire stăpânească văzând astăzi în Iordan și pe cel ce moartea neascultării și boldul înșelăciunii și legătura Iadului în Iordan a fundat și a dăruit lumii botezul mântuirii...”
La sfârșitul slujbei, în bună rânduială, consilierii au oferit credincioșilor Agheasma cea Mare pentru acasă spre folosință la nevoie, ea având puteri miraculoase pentru toți cei ce cred în ea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (61 de poze), accesați Galeria foto: Praznicul Bobotezei la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 1 martie 2021

Poza zilei

Felicitări de 1 Martie!

Bucurii și felicitări de 1 Martie!
Artiștii... tot artiști, indiferent de situație!