Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Fundația NATO Charity Bazzar din Bruxelles e tot mai aproape de bihoreni!

Ieri, dna Katalin Schmidt a revenit la Oradea pentru a înmâna un nou cec

Fundația NATO Charity Bazzar din Bruxelles e tot mai aproape de bihoreni!

Luni (7 ianuarie 2013), la sala mică a Primăriei Oradea, dna Katalin Schmidt, președintele Fundației NATO Charity Bazzar din Bruxelles, a înmânat un cec simbolic președintelui Asociației „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor” din Salonta.

„Aș dori să-i multumesc domnului primar Ilie Bolojan pentru sprijinul său, pentru implicarea sa personală în realizarea acestui eveniment, precum și Primăriei Oradea, pentru colaborare și parteneriat.
În cadrul acestui eveniment aș dori să spun câteva cuvinte despre NATO Charity Bazzar, despre succesul proiectului calculatoare pentru școlile din județul Bihor, apoi voi invita reprezentanții Asociației „Hațieganu-Papai Pariz” a Spitalului „Dr. Pop Mircea” din Marghita, care vor prezenta rezultatele obținute în urma finanțării din 2011. La finalul conferinței, Asociația „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor”, din Salonta va fi invitată să prezinte în câteva cuvinte organizația și proiectul depus la NATO Charity Bazzar”, a spus dna Schmidt.
Să ne reamintim că în 4 ianuarie 2012, tot doamna Katalin Schmidt a înmânat un cec simbolic reprezentanților Asociației „Hațieganu-Papai Pariz” a Spitalului „Dr. Pop Mircea” din Marghita, în sala mare a Primăriei Oradea, asociație care în 2011 a beneficiat de un premiu de 8.800 de euro, pentru achiziționarea a două aparate medicale.
„NATO Charity Bazzar a împlinit 44 de ani în 2012. Bazzar, anual, organizează un târg de Crăciun care este un eveniment social, în cadrul comunității internaționale a NATO. Scopul Bazarului este de a strânge bani pentru organizațiile caritabile din Belgia și la nivel internațional. În 2012, am strâns peste 184.000 de euro și am finanțat 25 de organizații caritabile. Participanții la Bazar sunt membri ai alianței, precum și națiunile partenere în programele pentru pace. În 2012, 37 de națiuni au fost reprezentate. Acesta are loc sub auspiciile soției secretarului general, care este, de asemenea, patronul nostru principal. La Bazar, fiecare națiune dispune de un stand la care sunt vândute produse și obiecte de artizanat care sunt specifice țării pe care o reprezintă. Există și un restaurant internațional la care membrii organizației oferă mâncăruri și prăjituri tradiționale. De asemenea, se organizează o mare tombolă, în cadrul bazarului, cu premii extraordinare, care sunt oferite de țările participante și sponsorii lor naționali”, a precizat doamna Katalin Schmidt.
Proiectul „Calculatoare pentru școlile din Bihor”
Proiectul a fost demarat din inițiativa personală a președintelui Fundației NATO Charity Bazzar din Bruxelles, inimoasa doamnă Katalin Schmidt, care a dorit astfel să ofere școlilor din județul Bihor calculatoare.
„În primul rând doresc să-i mulțumesc dlui Alexandru Moș, membru marcant al Clubului Rotary, pentru deschiderea și amabilitatea față de acest proiect. Clubul Rotary a făcut posibil, de două ori în 2012, transportul acestor obiecte la Oradea, depozitarea și sortarea echipamentelor, fără ajutorul căruia nu am fi putut oferi această donație copiilor din Bihor... În luna aprilie, am donat școlilor din Bihor peste 285 de calculatoare, 149 de monitoare și 48 de imprimante, urmând ca în toamna anului trecut să reușim să mai dotăm alte școli bihorene cu încă 344 de calculatoare, 247 de monitoare, 67 de imprimante”.
În continuare, doamna Katalin Schmidt a invitat reprezentanții școlilor beneficiare, prezenți la eveniment, să vorbească despre reușita proiectului (C.N. „Mihai Eminescu”, școlile din Borș și Ineu de Criș...), reprezentanții Asociației „Hațieganu-Papai Pariz” a Spitalului „Dr. Pop Mircea” din Marghita au prezentat rezultatele obținute în urma finanțării din 2011, iar după primirea cecului, președintele Asociația „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor”, din Salonta, doamna Dorina Mariana Marian, a vorbit despre organizația pe care o conduce și despre proiectul depus la NATO Charity Bazzar.
La final, doamna Katalin Schmidt a ținut să sublinieze faptul fundația va organiza și în acest an o sesiune de depunere de proiecte (până la 1 mai), îndemnând astfel și alte organizații non-profit din Oradea și județul Bihor să se înscrie pentru a beneficia de sprijin din partea fundației. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați  Galeria foto: Fundația NATO Charity Bazzar din Bruxelles e tot mai aproape de bihoreni!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)