Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Împreună, în tradiționala tabără de iarnă

Cercetași români și italieni, tineri români și maghiari

Împreună, în tradiționala tabără de iarnă

80 de cercetași români și italieni, și 50 de tineri de la Liceul „Don Orione” din Oradea și Liceul „Sfântul Iosif” din Debrecen (Ungaria) au fost în tabăra de iarnă.

Tinerii din Comunitatea „Don Orione” după ce au petrecut împreună  sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou (Sfintele Liturghii, colidatul prin familii, revelionul alternativ…) au plecat în tradiționala tabără de iarnă.
Pe 2 ianuarie 2013, au urcat la munte tinerii cercetași (Noviciat, Clan-Foc, Co.Ca) din „Comunitatea Scoutiștilor Orionini” și frații noștri cercetași italieni (Părintele Matteo, Roberto, Elena, Fadil și Elena Santi) din Oderzo-Veneto. Pe 7 ianuarie i-au urmat cercetașii din grupul Reparto și în același timp, dar în altă locație, tinerii de la Liceul „Don Orione” și „Sfântul Iosif” din Debrecen (Ungaria). Taberele s-au desfășurat la  Cabana Sebișel, respectiv la pensiunea „Marydor” din Gârda.
Am petrecut zile memorabile în natură, dar mai ales în comuniune cu cercetași italieni și tineri de la Liceul „Sfântul Iosif” din Debrecen. Chiar dacă puțini cunoșteau limba italiană și maghiară, asta nu a fost un impediment pentru a comunica. Fie că am încercat o română combinată cu italiană, maghiară sau cu engleză, fie că ne-am înțeles din priviri, cu toții am reușit să ajungem unii în inimile celorlalți. Sfintele Liturghii au fost celebrate de Părintele Matteo și Părintele Mihai în italiană și română.
Am avut și zăpadă, ce-i drept, nu multă, dar nici puțină. Exact cât să se marcheze aceste tabere și pentru a le face mai frumoase. Jocurile în zăpadă și bătăile cu bulgări au fost nelipsite.
Serile au fost înfrumusețate prin scenete, jocuri, cântece, momente spirituale și discuții pe diverse teme. De neuitat este sloganul „ENTUZIASM” care a însoțit toate activitățile.
Și ce tabără ar fi fost aceea fără un joc de noapte? Ei bine, chiar dacă am fost cu toții foarte adormiți și chiar dacă nu am fost la fel de „entuziaști” precum în timpul zilei, ne-am distrat și am alergat până când ne-au lăsat puterile.
Inclusiv jocul „Îngerașii” a avut un efect pozitiv asupra noastră. Faptul că trebuia să fim îngerașul cuiva ne-a făcut să comunicăm mai mult și să ne gândim în permanență la nevoile celuilalt mai presus de ale noastre.
Credem că au fost tabere foarte reușite, iar noi am fost mai respectuoși și mai atenți comparativ cu alte tabere. Totul merge înspre bine. Momentul cel mai greu a fost cel al despărțirii de prietenii noștri cercetași din Italia și tinerii liceeni din Debrecen, dar în același timp având speranța și bucuria că ne vom întâlni în tabăra de vară.
Mulțumim bunului Dumnezeu și Comunității „Don Orione” din Oradea că ne-au dat posibilitatea să trăim încă o dată o asemenea aventură. „Întotdeauna fii gata!”
Pr. Mihai Fechetă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Împreună, în tradiționala tabără de iarnă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 22 octombrie 2019